Liderii lumii despre intervenţia militară în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia internaţională în frunte cu Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie duc de două zile o ofensivă militară în Libia pentru răsturnarea lui Muammar Gaddafi, care se află la putere de 42 de ani.

Operaţiunea militară are loc în baza rezoluţiei nr. 1.973, emisă joi de ONU, care cere încetarea completă a atacurilor împotriva civililor, impune o zonă de interdicţie aeriană în Libia  şi permite atacuri pentru a constrânge forţele loiale lui Gaddafi să pună capăt reprimării soldate cu sute de morţi şi plecarea din ţară a 300.000 de persoane din 15 februarie.

Declaraţiile au fost pro şi contra unei intervenţii militare în Libia.

"Am autorizat o acţiune militară limitată în Libia pentru că nu putem rămâne cu braţele încrucişate când un tiran spune poporului său că nu-l va ierta", a spus preşedintele american Barack Obama, adăugând că utilizarea forţei "nu a fost opţiunea noastră preferată".

Anterior, premierul britanic, David Cameron, a anunţat că a venit vremea acţiunilor în Libia pentru că "Gaddafi este responsabil pentru asta". "A minţit comunitatea internaţională, a promis un armistiţiu pe care l-a încălcat. Continuă să-şi agreseze propriul popor".

Totodată, preşedintele Nicolas Sarkozy a declarat că "poarta diplomaţiei se va redeschide în momentul în care agresiunile (făcute de Gaddafi în Libia n.r.) vor înceta".

Liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, a anticipat, însă, un "război lung", afirmând că "tot poporul libian poartă arme" şi că va "învinge".

Premierul italian, Silvio Berlusconi,
  a declarat că, momentan, Italia va pune la dispoziţia coaliţiei doar baze militare pentru lansarea operaţiunilor împotriva Libiei, adăugând că ar putea participa şi la raiduri dacă va fi necesar.

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că "un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate", anunţând însă că Româna "nu are cu ce să participe la această fază pentru că avioanele nu fac faţă". Vezi aici detalii.

Rusia, prin vocea ministrului de Externe, Aleksandr Lukaşevici, a cerut "ţărilor vizate să înceteze recursul la folosirea neselectivă a forţei", iar Papa Benedict al XVI-lea a lansat "un apel insistent către oficialii politici şi militari, cu scopul ca ei să ţină cont de securitatea cetăţenilor şi să garanteze accesul la ajutoare umanitare".

Critici faţă de  intervenţia occidentală în Libia, sub egida ONU, au fost făcute de către liderul Ligii Arabe, Amr Moussa, care a apreciat că acţiunile militare se îndepărtează de "scop, care este impunerea unei zone de interdicţie aeriană".

Cuba a acuzat puterile occidentale că au "creat condiţiile ce au condus la această agresiune militară", iar preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a condamnat şi atacurile "fără discernământ" ale SUA pentru petrolul din Libia.

Secretarul de Externe britanic William Hague a declarat, însă, luni dimineaţă: „Îl vom judeca pe Gaddafi prin acţiunile sale, nu prin ceea ce spune", privind o cerinţă de încetare a focului a guvernul libian. Anterior, secretarul apărării Marii Britanii, Liam Fox, a spus: „Da, îl vom ucide pe Gaddafi", specificând că este un lucru necesar atât timp cât victimele din rândul civililor ar putea fi evitate. Vezi aici mai multe detalii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite