Băsescu despre intervenţia militară în Libia: "Nu avem cu ce să participăm la această fază pentru că avioanele noastre nu fac faţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a vorbit duminică despre intervenţia militară din Libia şi a prezentat poziţia României. Traian Băsescu a afirmat că nu este cazul ca România să aibă o reacţie privind intervenţia militară în Libia, deoarece Alianţa Nord-Atlantică (NATO) nu este implicată în aceste operaţiuni. Aceasta este prima declaraţie oficială a preşedinţiei după declanşarea raidurilor aeriene ale trupelor internaţionale asupra Libi

Iată ce a declarat preşedintele Traian Băsescu:

Suntem ca un trăgător care are o arma in mana si ii tremura degetul pe tragaci. Romania nu are de ce sa se pronunte in momentul de fata. Este solidara si respecta rezolutia 1973 / 17 martie in vederea protejarii civililor si consider ca un sef de stat care trage in propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate.

Nu este cazul inca sa oferim o pozitie oficiala. In momentul de fata NATO nu actioneaza in spatiul aerian al Libiei. Romania a participat la toate procesele interne NATO. O eventuala interventie in Libia tine de legalitate si de structura de interventie NATO.

In aceasta noapte ar trebui sa se finalizeze planul de operatie, cu acordul tuturor statelor. Dupa asta, urmeaza un alt proces - directiva de operatii - poate sa fie finalizata maine sau peste 72 de ore. Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo.

Nu cred ca este nevoie de o reactie inca. Ce stim cu precizie este ca planul de operatii nu va viza decat prima etapa, aceea de impunere a interdictiei in zona aeriana.

Nu stim cine se va implica aici. Romania are niste capabilitati, cand ne vor fi solicitate, le vom pune la dispozitie.

Este atributul CSAT sa decida pozitia si implicarea Romaniei in functie de ce se va solicita. Nu sunt obligatii pentru prima faza.

Daca nu vom reusi sa trecem la un program sa achizitii, prelungim resursa avioanelor pe care le avem. Aceste avioane sunt strict pentru protejarea propriului spatiu aerian. Ele nu pot fi trimise in astfel de misiuni, din cauza tehnologiei. Nu avem cu ce sa participam la aceasta faza pentru ca avioanele noastre nu fac fata.

Nicio armata nu se preda in fata unui avion, oricat de performant ar fi avionul.

Eu observ ca desi a inceput actiunea militara, trupele lui Gaddafi se pare ca au cucerit Misrata si sunt in preajma orasului Benghazi, eu cred ca misiunea asumata de fortele occidentale trebuie indeplinita.

Romania va actiona in interiorul NATO. Nici nu avem capabilitati sa actionam altfel.

Nu UE este cea care trebuie sa fie steagul interventiei, daca va fi NATO cu o rezolutie care deja s-a adoptat.

Optiunea mea a fost sa nu aveam o pozitie publica, pentru ca sunt dificultati spre a intelege mecanismele interne din NATO. Este o decize mai complicata poate decat multe altele care s-au luat de-a lungul timpului. Nu este o decizie politica simpla. Ambasadorul Romaniei la NATO are un mandat foarte precis cu privire la pozitia in interiorul Aliantei, dar nu poate fi facut public.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la începutul lunii martie, la Bruxelles, că "în acest moment România nu susţine o soluţie militară în Libia", şeful statului apreciind că aceasta poate fi "o eroare politică majoră".

Şeful statului a precizat atunci că instituirea unui "no fly zone", dacă se face, trebuie să aibă o acoperire legală, o evaluare a necesităţii unei intervenţii şi, de asemenea, ar trebui făcută cu acordul Ligii Statelor Arabe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite