Război în Libia: Gaddafi se pregăteşte pentru masacrul de mâine: 200 de lunetişti şi 11 tancuri terorizează oraşul Misrata/ Unul din fiii săi a fost ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul colonelului Muammar Gaddafi a anunţat, duminică, un nou armistiţiu, începând cu ora 21.00 (ora României), ca răspuns la apelul lansat sâmbătă de Uniunea Africană de "încetare imediată a ostilităţilor", potrivit unui purtător de cuvânt al armatei libiene. Coaliţia nu a recunoscut, însă, declaraţiile libienilor şi şi-a continuat atacurile.

UPDATE 20.05 Peste 40 de persoane au fost ucise, în oraşul Misrata, de către trupele lui Gaddafi, a anunţat presa internaţională

UPDATE 19.30 Preşedintele rus, Dimitri Medvedev, a anunţat că Rusia doreşte soluţionarea conflictului din Libia şi că ruşii nu vor participa la nicio operaţiune militară împotriva Libiei. „Vom pune în aplicare cu plăcere eforturile noastre de mediere şi capacităţile noastre în materie de menţinere a păcii, dacă pot fi utile în această situaţie, pentru că noi avem relaţii bune cu lumea arabă", a spus Medvedev.

UPDATE 18.50 Conform al-Jazeera, trupele lui Gaddafi bombardează, de câteva ore, oraşul Zintan, aflat în vestul Libiei

UPDATE 18.25 David Cameron, prim ministrul Marii Britanii, a confirmat faptul că NATO va interveni în Libia. „Coaliţia funcţionează în acest moment sub comanda americanilor, iar conducerea va fi preluată de către NATO", a spus acesta.

UPDATE 18.05 Situaţia din Misrata este una critică, deoarece nu există apă, combustibil şi energie electrică

UPDATE 17.50 Trupele lui Gaddafi au deschis focul în oraşul Misrata, iar cel puţin nouă persoane au fost ucise

UPDATE 17.40 Conform ministrului de externe francez, NATO va interveni în Libia în câteva zile, pentru a susţine Trupele Aliate

UPDATE 16:42 Forţele guvernamentale libiene bombardează intensiv, de trei zile, regiunea Al-Jabal Al-Gharbi (la sud-vest de Tripoli), în special oraşele Zenten şi Yefren, aflate sub controlul rebeliunii, au anunţat luni locuitori din regiune, citaţi de AFP.

UPDATE 16:29 Reuniune de urgenţă la ONU pentru Libia

UPDATE 16:10 Un purtător de cuvânt al rebelilor din Misrata a declarat pentru BBC: „Gaddafi a mombardat oraşul pentru a patra zi consecutiv. Strada principală şi centrul oraşului au fost rase de pe pământ. El controlează nu numa străzile principale, dar şi ieşirile din oraş de la un capăt la altul".

UPDATE 15:45 Localnicii cer ajutor: „200 de lunetişti terorizează oraşul. Facem apel la comunităţile internaţionale să intervină şi să oprească dictatorul."

UPDATE 15:38 Un libian din Tripoli povesteşte: „Toţi prietenii mei şi membrii familiei cu care am vorbit se simt mai protejaţi de raidurile aeriene. Tripoli este condus de frică, există o mulţime de arestări şi asasinate făcute de trupele lui Gaddafi.

UPDATE 15:17 Purtătorul de cuvânt al rebelilor din Misrata a declarat: „Forţele guvernamentale au distribuit peste 200 de lunetişti de-a lungul străzii. Încercăm să rezistăm şi să-i dăm afară din oraş, dar forţa de luptă a lui Gaddafi este copleşitoare."

UPDATE 15:00 Două autobuze pline cu trupele lui Gaddafi şi 11 tancuri au intrat în Misratah pregătite pentru masacrul de mâine.

UPDATE 14:41 Cei patru jurnalişti de la New York Times, arestaţi în Libia de forţele loiale regimului Kadhafi, au fost eliberaţi şi se află la ambasada Turciei din Tripoli, a anunţat  ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, relatează AFP.

UPDATE 14:28 VIDEO cu fiul lui Gaddafi din spital inainte să moară

Khamis, în vârstă de 32 de ani, este unul dintre cei şase copii ai lui Gaddafi. El ar fi murit într-un spital din Tripoli, acolo unde era internat pentru tratarea unor răni suferite în urma atacului de sâmbătă, scrie sursa citată.

UPDATE 14:15 Turcia, Rusia şi Germania sunt împotriva intervenţiilor militare din Libia.

UPDATE 13:53 Khamis, fiul cel mic al lui Gaddafi, a murit la spital în urma rănilor suferite sâmbătă.

UPDATE 13:48 Turcia nu înţelege de ce Franţa se comportă ca şi cum ea deţine conducerea operaţiunilor militare în curs de desfăşurare în Libia, a afirmat, luni, ministrul turc al Apărării, Vecdi Gonul, citat de AFP.

"Ne este greu să înţelegem că Franţa s-a poziţionat prea mult în faţă în aceste operaţiuni", a spus el.

UPDATE 13:18 Mai multe avioane au plecat din Corsica spre Libia.

UPDATE 13:07 Agenţia Franceză de Presă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la dispariţia unui corespondent britanic în Libia. AFP nu a mai primit veşti de la Dave Clark, corespondentul lor în Libia, de vineri .

Denis Hiault, şeful biroului AFP din Londra a declarat: „ De trei zile nu mai ştim nimic de el, suntem destul de îngrijoraţi. Avem câţiva oameni pe teren dar încă nu ştim nimic.

Dave Clark, în vârstă de 38 de ani, a dispărut împreună cu un fotograful AFP Roberto Schmidt în vârstă de 45 de ani., scrie The Guardian.

UPDATE 12:43 India cere să se pună capăt atacurilor aeriene împotriva Libiei, scrie AFP.

image

UPDATE 12:20 Două televiziuni de ştiri au declarat că unul dintre cei şapte fii ai lui Muammar Gaddafi este în stare critică după ce a fost rănit atunci când un avion de vânătoare s-a prăbuşit. Acesta se află internat în spital şi se luptă cu moartea, scrie al-Arabiya.

De asemenea, agenţia de ştiri Al manara-media a transmis că Khamis Gaddafi a murit ieri ca urmare a rănilor sale. Khamis este fiul cel mic al lui Gaddafi şi commandant al armatei libiene de elită Khamis Brigada.

The Guardian care a publicat aceste ştiri nu este în măsură să confirme veridicitatea informaţiilor.

UPDATE 12:02 Purtătorul de cuvânt al rebelilor a declarat că forţele pro-Gaddafi adună civili din apropierea oraşului Misrata pentru a-i folosi drept scut uman.

UPDATE 11:57 Forţele pro-Gaddafi au ucis şapte libieni în oraşul vestic Misrata , a declarat un purtător de cuvânt citat de Reuters.

UPDATE 11:50 Un corespondent AFP spune că în Tahrir aproximativ 50 de demonstranţi pro-Gaddafi au înconjurat un sef ONU forţându-l să se retragă în sediul Ligii Arabe.

UPDATE 11:46 Amr Moussa, Secretarul General al Ligii Arabe, a declarat că statele arabe şi ONU sunt „unite" cu privire la problema protejării civililor din Libia: „Situaţia din Libia este foarte gravă şi ameninţă civilii".

UPDATE 11:33 Ministrul italian de externe Franco a declarat că campania aliaţilor în Libia „nu ar trebui să fie un război" pe ţară, potrivit AFP.

UPDATE 11.25 Secretarul General al ONU Ban Ki-moon este de părere că comunitatea internaţională trebuie să vorbească cu o singură voce pentru a pune capăt luptelor din Libia.

VIDEO

UPDATE 11:20 Turcia a cerut ţărilor membre NATO să revizuiască planurile unei eventuale intervenţii a Alianţei în Libia, considerând că bombardamentele coaliţiei internaţionale au schimbat datele problemei şi că trebuie protejate vieţile civililor libieni, transmite AFP.

UPDATE 11:13 Violenţele continuă deşi regimul a ordonat încetarea focului încă de ieri

UPDATE 11:10 NATO: „Apărarea antiaeriană din Libia a fost puternic avariată de coaliţiei"

UPDATE 11:03 Forţele aeriene britanice au renunţat noaptea trecută la un atac în Libia din cauza prezenţei civililor

UPDATE 10.52 Trei avioane de vânătoare F-16 daneze au participat din nou, în noaptea de duminică spre luni la operaţiunile coaliţiei în Libia, au anunţat forţele aeriene daneze, relatează AFP.

UPDATE 10:44 NATO a aprobat planul de punere în aplicare a embargoului privind vânzările de arme şi de materiale de represiune în Libia.

image

UPDATE 10.40 Qatar, Spania şi Olanda s-au alăturat coaliţiei internaţionale în Libia. Italia va trimite opt avioane de luptă.

UPDATE 10:38 În Tunisia au fost amenajate locuri speciale pentru ai primii pe refugiaţii din Libia.

UPDATE 10:34 Potrivit BBC, lunetiştii trag în civili la întâmplare.

UPDATE 10:30 Secretarul de Externe britanic William Hague a declarat pentru BBC: „Îl vom judeca pe Gaddafi prin acţiunile sale, nu prin ceea ce spune", privind o cerinţă de încetare a focului a guvernul libian.

UPDATE 10:27 Guvernul de la Tripoli susţine că 64 de civili au fost ucişi în cursul nopţii

UPDATE 10:17 Moscova condamna folosirea forţei de către coaliţia internaţională, ruşii spun că loviturile aeriene asupra obiectivelor non-militare au ucis zeci de civili.

UPDATE 10:06 Campusul lui Gaddafi s-a umplut de admiratori entuziaşti care sunt gata să moară odată cu el, dacă e necesar.

UPDATE 09.50 Forţele aliate au lovit tabăra lui Gaddafi însă locaţia liderului Muammar Gaddafi este încă necunoscută

UPDATE 09:41 Un oficial al coaliţiei militare a confirmat pentru CNN că au bombardat reşedinţa lui Gaddafi pentru a prelua controlul asupra forţelor libiene, încercând să decimeze capacităţile militare ale liderului Muammar Gaddafi.

UPDATE 09:21 Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez a declarat cu privire la loviturile aeriene împotriva Libiei că,până în prezent, nu au cunoştinţă de victime în rândul civililor făcute sub comandă franceză, scrie BBC.

UPDATE 09:09 Gaddafi îşi ameninţă adversarii că "va fi un război îndelungat".  Zeci de adepţi ai lu Gaddafi au înconjurat reşideniţa acestuia, creând un lanţ de scuturi umane.

UPDATE 08:55 „Gaddafi: Trezeşte-te. Noriega, Milosevici şi Saddam nu au supravieţuit mâniei poporului din cauza acţiunilor lor. Scuteşte-ţi poporul", este unul din mesajele de pe Twitter.

UPDATE 08:47 "Sunt libian şi sunt foarte recunoscător faţă de poziţia adoptată de Marea Britanie, Franţa şi ceilalţi aliaţi. Libienii au nevoie de ajutor, deoarece Gaddafi ne-a ameninţat fără milă că vor curge râuri de sânge. Fără sprijinul internaţional, gruparea lui Gaddafi ar fi supus poporul libian la o curuzime care nu poate fi descrisă în cuvinte. Deja a distrus generaţii de libieni prin tortură, moarte şi umilinţă", este declaraţia unui libian stabilit în Londra, scrie BBC.

image

UPDATE 08:36 „Da, îl vom ucide pe Gaddafi", a declarat secretarul apărării Marii Britanii, Liam Fox, specificând că este un lucru necesar atât timp cât victimele din rândul civililor ar putea fi evitate, scrie „DayliMail".

UPDATE 08:30 În oraşul Misrata este haos, trupele lui Gaddafi trag în civili, tancurile trag la întâmplare.

UPDATE 08:20 Coaliţia a bombardat o cladire a lui Gaddafi, iar NATO a anunţat că nu se implică în coaliţia militară.

UPDATE 08:00 Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se reunesc, la Bruxelles, iar principalul punct de discuţie este situaţia din Libia.

UPDATE 07:34 Vice-amiralul american Bill Gortney afirmă că nu a existat "o nouă activitate a flotei aeriene libiene", adăugând că a scăzut şi utilizarea radarelor aeriene de către Libia.

UPDATE 07:05 Guvernul de la Havana a criticat în termeni duri intervenţia militară străină în conflictul intern din Libia. Cuba acuză puterile occidentale că au "creat condiţiile ce au condus la această agresiune militară", potrivit agenţiei Xinhua.

UPDATE 05:45 Agenţia de presă AFP a anunţat că 2 dintre jurnaliştii lor sunt daţi dispăruţi în Libia. Ultima dată au vorbit cu ei vineri seară, când au zis că plănuiesc să meargă la Tobruk să discute cu oponenţii lui Gaddafi şi cu civilii, care au ieşit să lupte

UPDATE 05:17 Pentagonul neagă că racheta l-ar fi vizat pe Gaddafi. "Eu pot garanta că nu este pe lista obiectivelor. Nu am ţintit asupra reşedinţei lui", a declarat viceamiralul Bill Gortney. Un oficial militar al coaliţiei a declarat că punctele vizate sunt cele care reprezintă o ameninţare directă pentru populaţia Libiei, iar ce au bombardat a fost "centrul armatei militare de control"

UPDATE 05:15 Oficialii libieni au declarat că o clădire cu patru etaje din apropierea reşedinţei lui Gaddafi a fost avariată de rachetele trimise de coaliţie. În clădirea administrativă se aflau bărbaţi, femei şi copii, veniţi să formeze un lanţ uman împotriva atacurilor: "A fost un bombardament barbar. Acest lucru vine în contradicţie cu declaraţiile lor care au spus că acest loc nu se afla printre ţintele lor"

UPDATE 05:10 în oraşul Benghazi se dau lupte grele cu grenade şi arme mici de foc între susţinătorii lui Gaddafi şi rebeli

UPDATE 04:35 Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a criticat atacurile militare ale occidentalilor asupra Libiei, spunând că au încălcat ceea ce organizaţia sa a convenit săptămâna trecută, punând în pericol civilii.

UPDATE 04:05 Un rezident din oraşul Misrata, la 200 km de Tripoli a declarat la BBC: "Situaţia este înfricoşătoare pentru populaţie. Sunt multe tancuri şi trupe, care trag la întâmplare, inclusiv în zonele populate. Mulţi oameni au fost ucişi. Forţele armate ale lui Gaddafi controlează strada principală şi nimeni nu se poate mişca în oraş. Sunt mulţi lunetişti şi tancuri care trag peste tot"

UPDATE 03: 30 Rusia cere imediat SUA, Marii Britanii şi Franţei să înceteze utilizarea forţei în Libia. Într-o scurtă declaraţie a ministrului de externe rus, acesta a spus că există civili printre morţii şi răniţii din Libia, iar multe dintre străzile şi podurile din marile oraşe sunt distruse, precum şi un centru de cardiologie.

UPDATE 03:00 Qatar a decis să trimită patru aviaone de război, alăturânduse coaliţiei occidentalilor. este prima ţară arabă care face acest lucru

UPDATE 02:45 preşedintele Venezuelei, Hugo, Chavez, a vorbit la postul public de televiziune din ţara sa despre situaţia din Libia, condamnând atacurile "fără discernământ" ale SUA pentru petrolul din Libia: "Libia este sub focuri intense şi nimic nu justifică acest lucru. Cine a dat acelor ţări dreptul de a bombarda? Nici SUA; nici Franţa, nici Anglia, nici altă ţară nu are dreptul să bombardeze. Să încercăm să ajutăm, să intervenim între părţile implicate, să înceteze focurile, să ne aşezăm la o masă şi să discutăm"

UPDATE 01: 30

image

UPDATE 01: 00 o clădire administrativă din interiorul campusului militar Bab al-Aziziya din Tripoli a lui Gaddafi a fost complet distrusă de o rachetă, potrivit jurnaliştilor AFP

UPDATE 00:45 Un purtător de cuvânt al apărării britanice a confirmat că armata britanică a participat din nou la o operaţiune împotriva sistemului libian de apărare aeriană: "Marea Britanie a lansat pentru a doua oară rachete Tomahawk  cu ajutorul submarinelor din clasa Trafalgar, din Marea Mediterană, ca parte a planului coordonat de coaliţia occidentală. Noi şi partenerii noştri internaţionali continuăm operaţiunile de a sprijini Rezoluţia 1973 a Consiliului de SEcuritate a Organizaţiei Naţiunilor Unite"

UPDATE 00:34 Libia a anunţat o nouă încetare a focului, însă Casa Albă nu recunoaşte declaraţiile libienilor şi vor continua să pună în aplicare rezoluţia ONU : "nu sunt adevărate sau au fost încălcate imediat", a declarat ofiţerul securităţii Tom Donilton. El a mai adăugat că "a fost o primă zi foarte bună împotriva forţelor lui Gaddafi"

UPDATE 00:14 preţul petrolului a crescut cu 1,57 de dolari şi a atins cota de 115,50 dolari după actţiunea militară din Libia, potrivit Reuters.

UPDATE 23:13 Explozii puternice s-au auzit la Tripoli, potrivit unor martori citaţi de BBC News.

Nori groşi de fum s-au ridicat din apropierea zonei unde se află tabăra militară şi reşedinţa liderului libian Muammar Gaddafi.

Un purtător de cuvânt al armatei americane neagă faptul că avioanelor forţelor internaţionale ar fi bombardat reşedinţa colonelului.

UPDATE 21.00 Forţele militare libiene au primit instrucţiuni să înceteze focul de la 21.00 (ora României), ca răspuns la apelul lansat sâmbătă de Uniunea Africană de "încetare imediată a ostilităţilor", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului libian.

Acesta a mai spus că ţara sa se confruntă cu "o agresiune barbară", potrivit BBC.

UPDATE 20.45 Apărarea antiaeriană a fost activată, la scurt timp după ora 18.15 GMT (20.15 ora României) la Tripoli, în special în apropiere de reşedinţa liderului Gaddafi, potrivit unor jurnalişti ai AFP.

UPDATE 20.28 Remorcherul italian reţinut la Tripoli a părăsit portul. Cei 11 membri ai echipajului "sunt bine şi se află la bordul navei", potrivit companiei Augusta Offshore.

UPDATE 20.25 Televiziunea libiană transmite "înmormântarea martirilor din agresiunea cruciaţilor".

Mulţimea care participă la funeralii, condusă de un imam, agită steaguri verzi şi îşi exprimă unitatea cu Gaddafi, relatează BBC.

UPDATE 20.16 Capitala libiană este atacată. Focuri de arme au fost auzite la Tripoli, potrivit CNN.

UPDATE 20.10 Obama: "Asistăm la o luptă pentru democraţie în Orientul Mijlociu"

image

Schimbarea nu este ceva de care să ne fie teamă. Poverile trecutului pot fi spălate. Bărbaţii şi femeile îşi pot cere drepturile, a declarat preşedintele american Barack Obama, într-o conferinţă de persă cu ocazia vizitei sale în Brazilia.

Forţele loiale colonelului libian Muammar Gaddafi a bombardat oraşul Misrata, folosind tancuri, artilerie şi tunuri, iar Guvernul de la Tripoli a anunţat că va înarma peste un milion de civili. Zeci de vehicule militare ale forţelor lui Muammar Gaddafi, între care tancuri, au fost distruse duminică dimineaţă în atacurile aeriene de la vest de Benghazi.

Avioane franceze, americane, italiene şi avioane din Quatar au fost angajate duminică în noi atacuri asupra Libiei. De asemenea, Turcia a anunţat că este gata "să contribuie" la rezolvarea crizei libiene pentru ca operaţiunea militară să se încheie cât mai curând.

Pe de altă parte, Polonia nu va participa la acţiunile militare din Libia, dar va oferi ajutor umanitar, a anunţat duminică premierul polonez Donald Tusk.

Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a condamnat bombardamentele aliaţilor asupra Libiei şi a cerut o reuniune de urgenţă a organizaţiei, pe tema intervenţiei din Libia. Ce se întâmplă în Libia diferă de obiectivul de impunere a unei zone de restricţie aeriană şi ceea ce vrem este protejarea civililor, nu bombardarea mai multor civili, a declaratl iderul Ligii Arabe.

Şi Rusia a cerut comunităţii occidentale să înceteze "folosirea neselectivă" a forţei în Libia.

Citiţi aici ce s-a întâmplat în Libia în ultimele 24 de ore.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite