Oraşul natal al lui Gaddafi, atacat de NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apărarea antiaeriană n-a ripostat, ceea ce ar putea însemna că forţele lui Gaddafi şi-au pierdut din putere. Oraşul Sirt, aflat la 350 de kilometri est de Tripoli, era ieri şi noua ţintă a rebelilor, care înaintează rapid către vest, ajutaţi de raidurile aeriene.

Nouă explozii puternice s-au produs, ieri-dimineaţă, la Sirt  (350 de kilometri est de Tripoli), în urma unor raiduri aeriene ale coaliţiei conduse de NATO. Opoziţia libiană îşi continua ieri înaintarea către vest, principala ţintă fiind Sirt, aflat la jumătatea drumului dintre Benghazi, fieful estic al rebelilor, şi capitala Tripoli.

Citiţi şi:

FP: Arme pentru rebelii libieni?

Dicţionar FP: Ce fel de intervenţie a autorizat ONU în Libia

Cucerirea acestui oraş, locul de naştere al liderului libian, Muammar Gaddafi, ar fi o victorie simbolică pentru rebeli. După începerea raidurilor aeriene ale coaliţiei internaţionale, aceştia au reuşit să obţină din nou controlul unor oraşe importante. Ei au recunoscut că sunt ajutaţi de bombardamentele coaliţiei şi că întâmpină o slabă rezistenţă. Un purtător de cuvânt al guvernului libian a declarat că trei civili au fost ucişi la Sirt, în noaptea de duminică spre luni. Apărarea antiaeriană nu a intrat în acţiune în oraşul Sirt. 
 
Intervenţie în războiul civil?

Oficialii NATO afirmă că pun în aplicare hotărârea Consiliului de Securitate al ONU din 17 martie, care prevede o zonă de interdicţie aeriană deasupra Libiei pentru protejarea civililor. Însă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat ieri coaliţia, afirmând că acţiunile sale par să se extindă dincolo de sfera rezoluţiei. „Există informaţii, care nu au fost negate, ce arată că forţele aeriene atacă trupele lui Gaddafi şi susţin acţiunea militară a rebelilor. Credem că interferenţa în ceea ce este, în esenţă, un război civil intern, nu e aprobată de rezoluţia Consiliului de Securitate", a spus el. NATO a preluat comanda de la Statele Unite, care conduceau intervenţia militară a coaliţiei internaţionale în Libia, începută la 19 martie.

Generalul canadian Charles Bouchard este cel care conduce acum operaţiunile din Libia. După Qatar, Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt a doua ţară arabă care s-a alăturat operaţiunii NATO. EAU au anunţat ieri că vor contribui la operaţiunea militară din Libia cu 12 avioane militare.

Turcia se oferă mediator

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a oferit să joace rolul de mediator între Muammar Gaddafi şi liderii opoziţiei libiene, pentru a evita ca Libia să se transforme într-un „nou Irak sau Afganistan". Dacă cele două părţi doresc, Ankara va lua măsurile necesare pentru a juca un rol de mediator în cadrul NATO, al Ligii Arabe şi Uniunii Africane, a declarat Erdogan în „The Guardian".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite