Libia: Arme occidentale pentru rebeli?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic, David Cameron, sugerează că Regatul Unit intenţionează să înarmeze pe rebelii ce luptă împotriva regimului Gaddafi. Ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, respinge varianta ca nefezabilă şi nelegală.

Deşi premierul Cameron afirma într-o declaraţie pentru Sunday Times, că înarmarea rebelilor “este o opţiune care trebuie luată în considerare”, o astfel de acţiune a aliaţilor este dificilă. Ministrul Apărării, într-o declaraţie pentru BBC, respingea opţiunea pentru că încalcă embargoul impus de Naţiunile Unite asupra întregii ţări. Practic, o astfel de acţiune ar fi nelegală.
Chiar dacă ţările aliate – care vor preda operaţiunile către NATO – nu pot să-I ajute în mod direct pe rebeli, aceştia vor reuşi să încline balanţa dacă reuşesc să controleze rutele prin care petrolul libian este exportat, a spus ministrul Fox.
“Pe măsură ce ajung să controleze zonele de coastă, bineînţeles, rebelii vor reuşi să preia controlul asupra centrelor prin care petrolul libian este exportat. Dacă vor continua să învăluie zona de coastă de la Brega până la Ras Lanuf, vor reuşi să controleze exportul libian de petrol. Iar asta va conduce la o altă dinamică şi un alt echilibru în Libia”.
De asemenea, Liam Fox a adăugat că scopul nu este îndepărtarea lui Gaddafi, pentru că forţele occidentale care au intervenit în Libia nu-şi pot depăşi atribuţiile, rezoluţia Consiliului de Securitate făcând referire la protecţia civililor, nu la liderul de la Tripoli. Deci, atacul asupra Libiei se va încheia când civilii vor fi în siguranţă, nu dacă Gaddafi rămâne sau pleacă.
Totuşi, pentru a uşura acţiunile aliaţilor, Liam Fox a încurajat comunitatea internaţională să găsească soluţii pentru a restrânge accesul lui Gaddafi la fondurile obţinute din vânzarea de petrol.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite