VIDEO FOTO Gaddafi şi-a luat poporul ostatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Liderul de la Tripoli a avertizat coaliţia occidentală, care bombardează Libia, că forţele sale vor contraataca dur.  El a declarat că libienii vor primi arme ca să apere ţara de inamici. Colonelul Muammar Gaddafi a ameninţat Vestul cu un „război lung“ după ce Franţa, SUA şi Marea Britanie au lansat atacuri din aer şi de pe mare asupra forţelor loiale regimului.

''Reveniţi la raţiune. Gândiţi-vă că veţi fi înfrânţi oricum!". Este mesajul transmis de colonelul Gaddafi coaliţiei occidentale şi susţinătorilor acesteia din Liga Arabă care au decis vineri să pună în aplicare rezoluţia ONU privind instalarea unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei.

Reacţia furioasă a liderului libian a venit la câteva ore după ce Statele Unite şi Marea Britanie au lansat un val de peste 110 rachete de croazieră, de tip Tomahawk, de la bordul unor nave de război şi submarine.

Un milion de civili înarmaţi

Scopul acestei prime etape a ofensivei a avut ca ţintă sistemele de apărare antiaeriană şi nodurile strategice de comunicaţii de care dispun forţele loiale lui Gaddafi, aflate în zona de coastă. Reacţia liderului de la Tripoli a venit într-un mesaj audio tr,ansmis de televiziunea de stat: „Noi suntem învingătorii, voi sunteţi învinşii. Noi nu ne vom retrage de pe câmpul de bătălie pentru că ne apărăm teritoriul şi demnitatea".

Urmăreşte aici imaginile de la bombardamentele forţelor aliate în oraşul libian Benghazi

„Libienii sunt acum înarmaţi. Tuturor libienilor (peste un milion) le-au fost date mitraliere, bombe şi pistoale", a spus Gaddafi subliniind că întreg poporul este gata să moară precum martirii. Ameninţând cu un război de durată, liderul de la Tripoli a explicat că ce urmează va fi un război de gherilă, care i-a epuizat pe occidentali şi în Afganistan. „Vom lupta pe un front larg. Nu veţi putea să ne înfrângeţi şi nu ne vom preda. Avem răbdare fără limite.

Citeşte şi:

Război în Libia: Armistiţiu - Forţele militare libiene au primit instrucţiuni să înceteze focul

Afacerile înfloritoare ale clanului Gaddafi

Va fi un război lung", a declarat el calificând autorii bombardamentelor de sâmbătă drept „terorişti, barbari şi monştri" şi „cruciaţi care vor să profite, de fapt de  petrolul ţării sale".

Al-Islam: un nou Irak

Fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, a avertizat şi el coaliţia occidentală asupra „imensei greşeli, pe care o fac" şi care aduce aminte de războiul din Irak. Ela spus că regimul de la Tripoli a fost surprins de raidurile aeriene şi că este un scenariu ca în Irak.

„Credeţi-mă, într-o zi vă veţi da seama că aţi susţinut pe cine nu trebuia şi că aţi făcut o mare greşeală susţinând astfel de oameni", a spus el postului de televiziune ABC. „Este ca şi cu armele de distrugere în masă din Irak", a adăugat el.

A doua etapă a ofensivei

În ciuda protestelor Chinei şi ale Rusiei faţă de operaţiunile contra regimului Gaddafi, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie şi în curând şi câteva state din Liga Arabă sunt pe cale să lanseze cea de-a două etapă a ofensivei: atacarea liniilor de aprovizionare pentru limitarea capacităţilor de luptă ale trupelor loiale regimului.

„Forţele lui Gaddafi sunt răspândite între Tripoli (în vest) şi Benghazi (fieful rebelilor din est), iar noi vom încerca să întrerupem susţinerea logistică începând de mâine", a declarat şeful Statului Major interarme al SUA, amiralul Michael Mullen, la postul de televiziune „Fox News". 

Amiralul a subliniat că atacurile coaliţiei, căreia, ieri, i s-au alăturat mai multe avioane de luptă italiene, nu are ca scop să-l înlăture de la putere pe Gaddafi, ci să „protejeze civilii" libieni. „În acest moment suntem în situaţia, în care ceea ce vom face depinde în parte de ceea ce face liderul de la Tripoli", a subliniat Mullen.

O femeie îndreaptă kalaşnikovul spre inamic   Foto: reuters

image

Masacru în Benghazi

Iar colonelul Muammar Gaddafi oferă toate argumentele necesare pentru continuarea ofensivei militare asupra ţării sale. Forţele loiale regimului au continuat să atace oraşele din estul ţării, unde sunt concentraţi rebelii, ucigând aproape o sută de oameni.

„Sâmbătă, am primit 50 de cadavre, iar ieri am întocmit deja 35 de certificate de deces", a declarat un medic din oraşul Benghazi, cu precizarea că toate victimele sunt civili. Printre persoanele ucise se numără şi copii cu vârste sub opt ani şi bătrâni, lipsiţi de apărare.

Unele corpuri neînsufleţite sunt carbonizat, altele au urme de răni prin împuşcare în cap. În urma atacurilor trupelor lui Gaddafi numeroase persoane sunt date dispărute. „Mulţi au venit să lupte împotriva colonelului şi nu s-au mai întors deloc acasă", a povestit un locuitor din Benghazi.

"Noi suntem învingătorii, voi sunteţi învinşii. Noi nu ne vom retrage de pe câmpul de bătălie pentru că ne apărăm teritoriul şi demnitatea.''

Muammar Gaddafi
liderul libian

Reacţia României, o cacofonie

România nu şi-a clarificat poziţia privind intervenţia militară a coaliţiei occidentale în Libia. Analişti şi politicieni sunt de acord asupra unui lucru: Bucreştiul nu are tehnica militară pentru a contribui la ofensivă. „Reacţia României la situaţia din Libia a fost o cacofonie", a apreciat fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.

„Preşedintele Băsescu a dat iniţial semn că România este reticientă în privinţa zonei de excludere aeriană. Apoi a venit ministrul de Externe Baconschi, care a spus că suntem umăr la umăr cu NATO", a explicat el spunând că România să fie mai hotărâtă.

 „În mod normal se respectă nişte paşi în luarea unor astfel de decizii. Trebuie să existe o consultare la nivelul NATO, apoi se convoacă CSAT şi se consultă Parlamentul în chestiunea participării României, sau nu, la intervenţia în Libia", a subliniat Cioroianu. 

Eurodeputatul  democrat-liberal Cristian-Preda spune că ofensiva armată în Libia este necesară. „Sunt autorul rezoluţiei din PPE privind o astfel de operaţiune care să pună capăt masacrului" a spus el cu precizarea că România trebuie să se coordoneze cu partenerii din NATO şi din UE. „Avem o obligaţie faţă de vecinătatea sudică a UE, iar Libia e aproape de Europa", a mai adăugat Preda.

Aviaţia română, handicap tehnic


Preşedintele Comisiei de politică Externă a Camerei Deputaţilor, Attila Korodi, crede că România poate decide ce face în cazul Libiei, abia după ce NATO hotărăşte care sunt liniile de acţiune ale Alianţei.

Intervenţie aeriana

image

„În acest moment, fiind vorba de o intervenţie aeriană, este posibil ca ţara noastră să aibă limite de ordin tehnic", a explicat Korodi. Opinia despre incapaciatea de ordin tehnic a aviaţiei române este împărtăşită şi de preşedintele Comisiei de Politică de Externă din Senat, Titus Corlăţean, dar şi de preşedintele Comisiei de Apărare a Senatului, Teodor Meleşcanu care spune că „reacţia României este greu de cuantificat".

„Afirmaţia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, că România va fi umăr la umăr cu NATO este un exerciţiu retoric. Noi avem probleme să asigurăm poliţia aeriană din cauza întârzierii achiziţiei avioanelor multirole, în condiţiile, în care avioanele MIG 21 Lancer din dotarea Forţelor Aeriene Române sunt depăşite", a declarat Meleşcanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite