Artizanii Mişcării Populare: Baconschi, Frunzăverde şi Valeriu Stoica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi, a declarat miercuri, la TVR Info, că a fost mandatat să pornească discuţiile privind Mişcarea Populară.

Întrebat dacă s-a stabilit în PDL un grup de lucru care să negocieze şi să redacteze un proiect pentru Mişcarea populară, Baconschi a răspuns:

"Lunea trecută am intervenit eu şi Sorin Frunzăverde. A apărut un fel de mandat tacit - să vedem dacă se confirmă formal - ca noi să găsim în continuare şi cu Valeriu Stoica şi cu alte capete gânditoare ale partidului cum se poate articula".

Agenda clasei de mijloc

" Voi propune o serie de consultări, care să ne permită să preluăm în programul politic al PDL agenda clasei de mijloc. Asta înseamnă un dialog structurat cu calendar şi agendă, cu mediul antreprenorial, cu ONG-urile reprezentative şi apropiate de o viziune de centru-dreapta, cu elita intelectual-academică, cu bisericile. Trebuie să avem aceste dialoguri", a mai spus Baconschi.

Întrebat despre eventualitatea unei alianţe cu Dan Diaconescu, Baconschi a spus că "orice politician versat o să aducă aminte că politica e pe voturi... eu nu mă socotesc atât de versat, am şi principii şi nişte limite în definiţia frecventabilităţii cuiva. Dar pe noi ne interesează să captăm energia civică a clasei de mijloc (.) Eu nu văd necesitatea unor alianţe pre-electorale şi aşa mai departe. Fiecare să se valideze, acestea sunt nişte partide nou-nouţe, cel la care vă referiţi plecat din OTV şi rămas la acest nivel. Are publicul lui, vom vedea dacă alegătorii vor aşa ceva la conducerea unui viitor guvern sau parlament".

Ce spun cei trei despre Mişcarea Populară:

Valeriu Stoica: Suntem în faza tatonărilor

"Strategia electorală pentru anul 2012 este desigur în atenţia conducerii PDL. Este firesc ca în acest context să fie evaluată şi posibilitatea unei formule de mobilizare a tuturor votanţilor de centru-dreapta. În măsura în care această formulă se va numi Mişcarea Populară, este deocamdată o simplă ipoteză. Tot o simplă ipoteză sunt şi propunerile făcute în legătură cu componenţa unei asemenea Mişcări Populare. O asemenea decizie va trebui validată în Consiliul Naţional de Coordonare. Suntem, însă, deocamdată, în faza unor simple tatonări, a unor simple sugestii". Stoica nu a putut să spună dacă susţine un astfel de proiect. "Mi-e greu să mă pronunţ până nu am analize serioase şi până nu pot vedea argumente pro şi contra unei asemenea soluţii", a precizat democrat-liberalul.

Valeriu Stoica

Sorin Frunzăverde: Termenul e luna decembrie

"Voi propune astăzi în BPN să discutăm despre Mişcarea Populară, să hotărâm odată începerea acestui demers politic pe care să îl finalizăm la începutul lunii decembrie. Este un sistem pe care a fost construit de exemplu şi Partidul Popular European, dar nu numai PPE, în care şi persoane fizice care nu doresc să fie înregimentate într-un partid politic, grupare politică, pot să participe, însă în calitate de persoană fizică la o asemenea mişcare, cum este cazul acestei mişcări populare. Va trebui să modificăm însă legislaţia în acest sens, în sensul ca şi persoanele fizice să poată să facă parte din asemenea grupări, care să candieze ulterior în alegeri", a spus el, luni.

Sorin Frunzăverde

Baconschi: Cred în nevoia unei ample mişcări populare

"În ultima vreme, au apărut în presă diferite speculaţii despre rolul care mi-ar fi fost «atribuit» mie sau, prin mine, Fundaţiei Creştin-Democrate pe care o conduc, în construcţia unei Mişcări Populare în jurul sau în afara PDL. Aş vrea să le precizez celor mai informaţi decât mine asupra acţiunilor în care sunt implicat că proiectul meu politic se numeşte PDL, singura forţă parlamentară a dreptei populare româneşti. Alături de Valeriu Stoica, Sorin Frunzăverde şi de alţi colegi din PDL, pledez pentru rafinarea doctrinei populare a partidului şi pentru unificarea tuturor forţelor de dreapta. Este o necesitate pentru toţi cei care ne revendicăm de la cultura libertăţii şi a responsabilităţii să ne unim, pentru a ne opune eficient stângii resentimentare şi populiste care nu are un veritabil proiect de viitor pentru România. Cred totodată în nevoia unei ample mişcări populare, care să capteze şi suflul societăţii civile. Ca prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal şi ca om de dreapta, urmăresc cu atenţie şi cu simpatie toate manifestările din societatea civilă care conduc spre acest scop".

image

PDL intenţionează să constituie rapid Mişcarea Populară, astfel încât aceasta să fie definitivată până la sfârşitul lunii octombrie, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse din partid. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR 1, că, în opinia sa, trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe, menţionând că de aceea a şi rugat-o pe fiica sa să înregistreze la OSIM această denumire. El nu a dorit să facă mai multe precizări privind momentul realizării unei eventuale alianţe sau despre componenţa acesteia. Fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a depus, în 11 aprilie, la OSIM, o cerere de înregistrare a mărcii "Mişcarea Populară".

Citeşte şi:

Ponta: Încurajez alianţa PDL - Becali - Dan Diaconescu - UNPR!

Voinescu: "Un dialog cu Becali şi Vadim este de neimaginat"

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite