UPDATE UDMR vrea şefia Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marko Bela
Marko Bela

Liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) au declarat că partidul său este interesat de funcţia de preşedinte al Senatului, deţinută în prezent de social-democratul Mircea Geoană.

UPDATE: UDMR vrea scaunul lui Geoană

Liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) au declarat că partidul este interesat de funcţia de preşedinte al Senatului, deţinută în prezent de social-democratul Mircea Geoană.

Posibilitatea ca UDMR să deţină cea de-a doua funcţie în stat a fost lansată de senatorul Verestoy Attila. Acesta a declarat pentru realitatea.net că este normal să sprijine iniţiativa colegilor din Coaliţie de a începe demersurile de înlăturarea a lui Mircea Geoană din funcţie.

Un posibil nume care ar putea fi înaintat de UDMR pentru funcţia de preşedinte al Senatului este cel al senatorului Frunda Gyorgy.

UDMR deţine trei portofolii în actualul Guvern: Sănătate - Cseke Attila, Cultură - Kelemen Hunor şi Mediu - Laszlo Borbel, plus postul de vicepremier - Marko Bela.

UDMR a obţinut, în urma alegerilor parlamentare din 2008, 6,7% din mandatele de parlamentar atât în Cameră, cât şi în Senat.

Marko Bela: "Avem colegi în UDMR care ar face faţă cu brio funcţiei"

Preşedintele UDMR Marko Bela a declarat că ar fi benefic ca preşedinţii celor două camere ale Parlamentului să fie daţi de Coaliţia de guvernare, însă, a evotat să facă vreo referire clară dacă partidul pe care îl conduce îşi doreşte şefia Senatului.

"Suntem într-o perioadă când este necesară o corelare cât mai bună între acţiunile şi proiectului Guvernului şi activitatea legislativă. Ne aşteaptă măsuri importante pe plan legislativ, proiecte de legi de reformă foarte importante şi din acest punct de vedere considerăm că ar fi benefic ca preşedintele Senatului, ca şi preşedintele Camerei să facă parte din majoritatea guvernamentală, fiindcă acest lucru ar asigura o bună corelare între planurile guvernului şi activitatea legislativă a Senatului, a Parlamentului. Suntem de acord cu continuarea demersurilor privind această schimbare", a afirmat Marko.

Acesta a adăugat că nu s-a discutat în Coaliţia cui i-ar reveni funcţia de preşedinte al Senatului, în eventualitatea revocării lui Mircea Geoană.

"Sunt sigur că am avea colegi (în UDMR - n.r.) care ar face faţă cu brio, dar n-am discutat acest lucru", a precizat Marko, fără să afirme explicit dacă UDMR va cere în coaliţie să primească preşedinţia Senatului. "În ceea ce priveşte persoana (viitorului preşedinte al Senatului - n.r.), bineînţeles că vom avea o astfel de discuţie (cu partenerii de coaliţie - n.r.) şi vom vota după ce am convenit în legătură cu persoana, dacă ajungem acolo. Deocamdată discutăm despre revocare. Eu, în acest moment, nici nu aş vrea să mă refer la persoane, nu m-aş referi la persoana lui Mircea Geoană sau a viitorului preşedinte al Senatului, pur şi simplu e vorba de oportunitate", a spus el.

Marko Bela: "Nu am cerut, dar dacă dumneavoastră ne sugeraţi, am putea cere"

"Când am vorbit de coaliţie, am vorbit despre cei care fac parte din coaliţie - şi de PDL, şi de UDMR", a adăugat el, subliniindu-şi declaraţia iniţială privind oportunitatea ca ambele conduceri ale Parlamentului să fie date de Coaliţie.

La insistenţele presei de a răspunde dacă UDMR va solicita sau nu funcţia de preşedinte al Senatului, Marko a răspuns răzând: "N-am cerut, dar dacă dumneavoastră ne sugeraţi, eventual am putea cere".

PDL şi UDMR susţin demersurile de înlăturare a lui Mircea Geoană de la şefia Senatului

"Prin refuzul său de a pune pe ordinea de zi solicitarea independenţilor, Mircea Geoană a dovedit că nu înelege că nu este doar preşedintele senatorilor PSD, ci al Senatului României", a declarat Gheorghe Flutur după întâlnirea Coaliţiei. Acesta a precizat că acela nu a fost singurul episod în care Mircea Geoană a încălcat regulamnetul.

Senatorul PDL, Iulian Urban, a declarat pe 4 martie că a fost depusă cererea de înlocuire din funcţie a lui Mircea Geoană la Biroul Permanent al Senatului. Cererea a fost semnată de 57 de senatori, dintre 48 ai PDL, doi ai UDMR şi şapte de la independenţi.

Pe de altă parte, Mircea Geoană, a declarat că este puţin probabil ca cerea de supendare din funcţie să fie supusă votului plenului, deaorece nu respectă nici Constituţia, nici regulamentul. "Nu, ceva neregulamentar şi care este în afara Constituţiei nu are cum să fie votat de către un plen al unei camere a Parlamentului României, cel puţin în republica pe care o avem astăzi", a replicat Geoană.

Geoană, despre încercarea de a-l suspenda din funcţie: "O încercare a PDL-ului de a acapara întreaga putere.

Acesta a precizat la moemntul respectiv că nu avea de ce să treacă pe ordinea de zi cererea independenţilor de a rămâne în comisiile permanente deoarece încălca regulamentul Senatului.

Conducerea Senatului a decis înlocuirea din comisiile permanete a celor care au părăsit partidele pentru a trece la independenţi, sub motivul că locurile lor ar aparţine partidelor din care au plecat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite