Geoană, despre încercarea de a-l suspenda din funcţie: "O încercare a PDL-ului de a acapara întreaga putere"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii democrat-liberali au anunţat că au demarat procedura de suspendare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului.

UPDATE: Geoană: Solicitarea PDL-ului este pe lângă regulament şi pe lângă Constituţie

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat că solicitarea PDL-ului este4 unba care nu respectă regulamentul camerei superioare a Parlamentului şi nici Constituţia, nefiind decât "o încercare a PDL-ului de a acapara întreaga putere".

"Această solicitare este pe lângă regulamnet şi pe lângă Constituţie. A, că se încerca lovirea poziţiilor cheie ale opoziţiei, era de aşteptat", a declarat Mircea Geoană.

Aceasta a precizat că printr-o hotărâre a Curţii Constituţionale se stabileşte că preşedintele Senatului nu poate fi suspendat din funcţie, ci revopcat, şi doar de grupul parlamentar care l-a susţinut.

Geaonă a precizat că nu putea suspune votului plenului o solicitare a independenţilor care încalcă regulamentul Senatului. Potrivit acestuia , în regulament se precizeatză clar că, în comisiile permanente se va păstra raportul dintre partide stabilit la alegeri, pe întregul mandat.

"Îi lăsăm să-şi facă show-ul politic. eram curios să văd care este motivul . Acesta este unul subţire, anticonstituţional şi antiregulamentar.", a adăugat Geoană.

Acesta a precizat că se aşteaptă, în continuare la noi atacuri şi şicane.

PDL cere suspendarea lui Geoană de la şefia Senatului

Scandalul dintre PSD şi opoziţie a pornit după ce conducerea Senatului a decis ca parlamentarii care au părăsit partidele să fie excluşi din comisiile permanente.

Potrivit senatorilor PNL şi PSD, locurile din comisii revin partidelor politice din care aceştia au plecat.

Anunţul grupului parlamentar PDL a venit în urma deciziei lui Mircea Geoană de a nu supune la vot cererea grupului independenţilor de a-şi păstra locurile în comisiile de specialitate şi de continuare a lucrărilor plenului cu ordinea de zi deja aprobată prin vot, informează Mediafax.

"Conform Regulamentului, va trebui să iniţiem procedura de suspendare a dumneavoastră din funcţia de preşedinte, datorită faptului că aţi abuzat de calitatea pe care o aveţi", a spus Constantin Igaş, în plenul Senatului.

"S-a votat ordinea de zi, o speţă politică complexă nu poate fi rezolvată printr-un vot în plen, astfel că nu voi supune votului această solicitare", a spus preşedintele Senatului.

Independenţii, prin senatorul Liviu Câmpanu, au cerut, la începutul şedinţei, ca plenul să se pronunţe prin vot asupra solicitării de păstrare a locurilor din comisiile permanente.

Senatorii liberali şi social-democraţi au susţinut că solicitarea independenţilor este "neregulamentară" şi "neconstituţională".În urma discuţiilor în contradictoriu, liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a cerut o pauză de consultări pentru a decide dacă se mai legiferează sau nu în această zi.

Potrivit deciziei conducerii Senatului, independenţii nu ar mai putea face parte decât din comisiile de "mâna a doua", unde interesul partidelor este mai mic şi nu s-au completat toate locurile.

Biroul Permanent al Senatului a decis, marţi, prin vot, ca cei care au părăsit grupurile parlamentare să îşi piardă locurile din comisiile permanente. Chestorul Senatului Ioan Chelaru a spus că reprezentanţii PDL au avansat şi o propunere alternativă, aceea ca independenţii să poată fi menţinuţi în comisiile permanente din care făceau parte prin majorarea numărului de membri. Această idee primise deja avizul Comisiei juridice pe 23 februarie.

După Congresul PSD în care s-a ales noua conducere, Miron Mitrea a declarat că Mircea Geoană nu mai reprezintă interesele partidului în Senat. Noul lider al social-democraţilor, Victor Ponta, a reafirmat sprijinul politic acordat lui Geoană în calitate de şef al Senatului. Acesta a precizat atunci că nu va accepta ca PSD-ul să piardă această funcţie din cauza unor războaie interne.

Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geană, în prezent, rămas doar preşedinte al Senatului a declarat, recent, pe blogul personal că pune la dispoziţia partidului mandatul de preşedinte al forului legislativ. Geoană precizează că răspunde, astfel, unei "insinuări subtile" a lui Adrian Năstase, care i-a transmis să stea cuminte dacă vrea să păstreze funcţia de preşedinte al Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite