Moţiunea de cenzură a fost prezentată astăzi în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României
Parlamentul României

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, PC şi PNL a fost prezentată, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului. Documentul intitulat "Moţiunea României majoritare, moţiune populară" va fi dezbătut şi votat pe 27 octombrie.

UPDATE 12:50  Oajdea: Decid la începutul săptămânii viitoare cum votez la moţiunea de cenzură

Deputatul PDL Daniel Oajdea a declarat că, la începutul săptămânii viitoare, va decide cum va vota la moţiunea de cenzură a opoziţiei.

"Nu ştiu acum cum voi vota la moţiunea de cenzură. Trebuie să văd programul de guvernare care însoţeşte moţiunea. Nu am putut însă să-l citesc pentru că are multe pagini. Probabil că la sfârşitul săptămânii sau luni voi lua o decizie", a precizat Oajdea.

UPDATE 12:30 Ciuhodaru anunţă că va vota moţiunea de cenzură

Deputatul independent Tudor Ciuhodaru a declarat că va vota moţiunea de cenzură, arătând că a aşteptat citirea acesteia pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză.

"Voi vota pentru oameni obişnuiţi. Voi susţine un nou început pentru o Românie sănătoasă. Sunt de acord cu această moţiune şi o voi vota", a afirmat Ciuhodaru.

UPDATE 11.30 Antonescu: Este o ipoteză ca UDMR să facă parte din coaliţia de guvernare

 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că discuţiile cu UDMR sunt esenţiale pentru succesul moţiunii de cenzură.

"Facem eforturi pentru parlamentari individual, dar în continuare rămân consecvent pe poziţia că o şansă majoră pentru această moţiune ar putea veni din discuţiile cât mai temeinice, cât mai serioase cu UDMR, cu grupul minorităţilor naţionale"

Întrebat dacă adoptarea moţiunii prin votul UDMR înseamnă că Uniunea va face parte, dacă va fi cazul, dintr-o guvernare în jurul PSD şi PNL, Antonescu a răspuns: "Nu văd niciun fel de impediment în legătură cu asta. Dacă s-ar constitui o majoritate din care să facă parte şi UDMR, sigur că UDMR ar participa la guvernare. Dar asta este o ipoteză".

UPDATE 11.15 După citirea moţiunii, deputatul PDL Teodora Trandafir, care a votat "pentru" la moţiunea anterioară, a afirmat că fiecare are dreptul să se mai gândească, dar crede că va vota împotrivă. "Cred că voi vota împotriva moţiunii. Cred că este dreptul fiecăruia să se mai gândească. Nu îmi este frică să votez împotrivă", a afirmat deputatul PDL.

UPDATE 10:35 Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a început să citească textul moţiunii. "Moţiunea este una populară, semnată de 3 milioane de oameni. Ea este mai mult decât un document politic, este un act de asumare de către clasa politică, indiferent de culoare, şi susţinut de populaţie. Boc nu ne tratează cu respect, de aceea nu este aici. Moţiunea este un act de sancţionare a guvernului Boc. România este condusă de o grupare lipsită de orice competenţă", a declarat Eugen Nicolaescu înainte de citirea textului moţiunii.

Opoziţia se angajează ca după căderea "Guvernului B.U.B.A." (Băsescu-Udrea-Boc-Anstase, n.r.) să realizeze "un guvern de criză, care să-şi asume două obiective: stabilizarea societăţii prin câteva măsuri de urgenţă şi organizarea de alegeri anticipate în maxim 6 luni". Vezi aici textul moţiunii, dar şi pachetul de măsuri politice, economice şi sociale pe termen scurt propuse de Opoziţie.

Actual Guvern trebuie demis, consideră cei 209 semnatari ai moţiunii, care motivează înlăturarea actualului Cabinet prin nerespectarea Programului de guvernare aprobat de Parlament, la învestitură, în decembrie 2009, şi declanşarea unui "veritabil război economic împotriva românilor".

Citeşte şi:
Măsurile disperate ale PDL înaintea moţiunii

Sindicatele pregătesc un miting de amploare în ziua moţiunii de cenzură

Opoziţia, în goana după voturi anti-Boc

PSD, PNL şi PC consideră că direcţia spre care ţara este condusă de actuala guvernare este cea a ''colapsului social'', iar activitatea guvernamentală dezastruoasă a declanşat şi întreţine războiul împotriva cetăţenilor români, - războiul între români, informează Agerpres.

Guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase destabilizează principalii piloni pe care se construieşte orice societate liberă şi prosperă: economia şi instituţiile statului de drept, acuză semnatarii moţiunii. Aceştia susţin că "după căderea guvernului B.U.B.A", PSD, PC şi PNL, împreună cu cei care li se vor alătura, doresc să realizeze un guvern de criză, care să-şi asume două obiective: stabilizarea societăţii prin câteva măsuri de urgenţă şi organizarea de alegeri anticipate în maxim şase luni.

Constituţia România stabileşte că Parlamentul, prin Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, poate retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru ca moţiunea să fie adoptată de Parlament, opoziţia are nevoie de 236 de voturi.

Cele trei partide din Opoziţie, semnatare ale moţiunii, reunesc 212 parlamentari, în timp ce PDL beneficiază, teoretic, de 249 de senatori şi deputaţi, notează Agerpres. Opoziţia mizează, însă, pe convingerea reprezentanţilor minorităţilor şi a parlamentarilor independenţi din cadrul forului legislativ al ţării.

Daca, la data de 27 octombrie, moţiunea de cenzură adună voturile necesare pentru a fi adoptată, Guvernul va fi demis, iar preşedintele României va convoca partidele pentru consultări în vederea desemnării unui nou premier care să formeze Executivul. Dacă documentul va fi respins de Parlament, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite