Măsurile disperate ale PDL înaintea moţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezar Preda susţine că debarcarea Cabinetului Boc va duce la dizolvarea Parlamentului
Cezar Preda susţine că debarcarea Cabinetului Boc va duce la dizolvarea Parlamentului

În timp ce Opoziţia continuă negocierile cu parlamentarii Puterii pentru a asigura succesul moţiunii de cenzură, PDL a trecut la acţiune pentru a-şi securiza votul şi pentru a evita eventuale „trădări“. Vicepreşedintele Cezar Preda a adus în discuţie declanşarea anticipatelor dacă Guvernul va cădea.

Opoziţia, în goana după voturi anti-Boc

Opoziţia a depus moţiune de cenzură. Cerinţe: alegeri anticipate în 6 luni şi renegocierea acordurilor convenite cu FMI

VEZI AICI TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ DEPUSE DE OPOZIŢIE!

După discuţiile de lămurire purtate în ultimele zile cu posibilii „trădători", liderii PDL au schimbat strategia, trecând la declaraţii „ameninţătoare". Vicepreşedintele Cezar Preda a vorbit ieri la RFI despre declanşarea alegerilor anticipate, ca singură variantă în cazul în care Guvernul pică la moţiune.

„Nu cred că preşedintele îşi va mai asuma o asemenea chestiune şi iar să transferăm responsabilitatea pe umerii preşedintelui, iar să înceapă proceduri de suspendare -eu nu cred. Odată picat acest Guvern, e clar că trebuie să intrăm în anticipate", a fost verdictul liderului PDL, interpretat de unii democrat-liberali ca „o simplă ameninţare adresată defectorilor".

„Nici nu se pune problema de anticipate acum. Este o simplă declaraţie mobilizatoare pentru cei care ar putea să meargă pe mâna Opoziţiei", a recunoscut un parlamentar PDL.

„Dacă există ideea asta cu alegerile anticipate, există doar în mintea lui Cezar Preda. Eu nici nu vreau să mă gândesc! Moţiunea nu va trece, toate scenariile de aici pornesc! Nu am discutat în partid alte scenarii", a spus şi vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

Anticipatele nu reprezintă o soluţie de luat în calcul nici pentru vicepreşedintele Cristian Boureanu: „România numai de alegeri anticipate nu are nevoie acum sau de un nou Guvern. Oricum, moţiunea nu va trece!"

Liderii PDL au apelat şi la alte „metode" de convingere practicate în astfel de situaţii. Ieri, a apărut în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern prin care 80 de milioane de lei au plecat la şcoli din mai multe colegii uninominale, act normativ care a fost aprobat în şedinţa

Executivului de săptămâna trecută. PDL ia în calcul în continuare şi varianta de a nu participa la votul asupra moţiunii de teama ca „trădătorii" să nu le facă surprize neplăcute, dat fiind că votul este secret, potrivit Regulamentului.

Zece posibili „trădători"

În calculele democrat-liberalilor apăreau ieri zece posibili „dezertori", printre care figurau şi cei care au votat la moţiunea din primăvară: Mircia Giurgiu, Clement Negruţ, Daniel Oajdea, dar şi Teo Trandafir, care i-ar fi asigurat totuşi că „nu va mai călca strâmb, de data asta", potrivit unor surse din PDL.

Pe listă mai apar şi Mihaela Şandru, Bogdan Cantaragiu, precum şi Daniel Geantă, „aflat deja cu un pas în afara partidului", în opinia unor lideri PDL. Alături de Silviu Prigoană, Oajdea s-a arătat şi ieri nehotărât. „Trebuie să văd despre ce este vorba în moţiunea de cenzură şi o să decid!", a spus Oajdea.

Vânătoarea Opoziţiei

PSD şi PNL ar mai avea nevoie de zece voturi pentru a dărâma Guvernul Boc, afirmă şi surse liberale. Potrivit calculelor făcute de liberali, în urma discuţiilor cu PSD, 226 de voturi ar fi relativ sigure, faţă de necesarul de 236. Social-democraţii îşi continuă „vânătorea" de voturi prin negocieri om la om.

Deocamdată, PSD şi PNL pot conta doar pe trei parlamentari care au declarat că se vor alătura Opoziţiei la vot: Călin Potor, Ioan Munteanu şi Mircea Irimescu. Ieri şi deputatul PDL Andrei Sava a declarat că are inima îndoită în a mai susţine Cabinetul Boc. ; Romulus Georgescu

Interzis la deplasări

Conducerea Senatului a luat deja măsuri pentru mobilizarea parlamentarilor în perioada dezbaterii moţiunii de cenzură, interzicând orice deplasare.

„Toate deplasările din perioada în care se dezbat moţiunea de cenzură şi asumarea răspunderii au fost anulate sau amânate. Ideea este ca toţi parlamentarii să fie prezenţi la dezbaterea celor două importante", a anunţat ieri chestorul Senatului, Ioan Chelaru. Moţiunea de cenzură va fi dezbătută miercurea viitoare.

Raportul de forţe în Parlament

Formaţiune         Număr de
                        parlamentari


PDL                          174
PSD                          139
PNL                             73
UDMR                         31
Independenţi             25
Minorităţi                     18

Hotararea de guvern privind masurile de finantare ale educatiei

Mircea Geoană: „Oricine va ajunge la Guvernare peste doi ani nu va face faţă“

Adriean Videanu: „Pachetul de măsuri al PSD va arunca România în haos“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite