Opoziţia, în goana după voturi anti-Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD Victor Ponta susţine că Opoziţia ar fi reuşit să strângă deja destule voturi pentru a dărâma Guvernul. O parte din parlamentarii Puterii care au votat moţiunea din 15 iunie nu vor “recidiva” ceea ce obligă PSD şi PNL la racolări suplimentare.

"Din discuţiile purtate am găsit cele opt voturi", a declarat, ieri, Victor Ponta referindu-se la numărul de voturi care au lipsit Opoziţiei la ultima moţiune de cenzură. PSD, care a dus greul negocierilor, le-a spus liberalilor că ar dispune deja de 237 de voturi (cu unul în plus faţă de necesar).

VEZI AICI TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ DEPUSE DE OPOZIŢIE!

Mai citeşte şi:

Adriean Videanu: „Pachetul de măsuri al PSD va arunca România în haos“

Calculele nu sunt deloc simple întrucât o parte dintre parlamentarii Puterii care au votat împotriva Cabinetului Boc la precedenta moţiune şi-au schimbat poziţia, ceea ce face ca decalajul dintre Coaliţie şi Opoziţie să fie mai mare de opt voturi, respectiv 13, potrivit unor estimări.

Dintre parlamentarii PDL care au votat ultima moţiune, patru sunt aproape „pierduţi": Teo Trandafir, Silviu Prigoană, Petru Filip şi Viorel Badea (ultimii doi explicând atunci că au votat favorabil din greşeală).

Alţi doi ar putea să nu mai voteze favorabil: Clement Negruţ şi Maria Barna. Surse din PSD afirmă că social-democraţii se află în negocieri avansate cu 11 parlamentari ai Coaliţiei. Situaţia s-ar putea complica şi mai mult întrucât reprezentanţii Puterii ar putea primi directiva de a nu participa la vot, astfel încât cei care ar intenţiona să voteze în secret s-ar vedea  „descoperiţi".
  
Sfântul Dumitru, invocat de PSD şi PNL

În încercarea de a mai câştiga voturi, social-democraţii ar urma să  mai aibă o serie de întâlniri cu parlamentarii UDMR şi cei ai minorităţilor. Senatorul UDMR Attila Verestoy a declarat că formaţiunea sa este deschisă discuţiilor, dar nu va vota împotriva unei Coaliţii din care face parte.

PSD şi PNL şi-au dorit să crească presiunea asupra Puterii prin suprapunerea „unui mare miting popular" cu dezbaterea moţiunii în Parlament. Datele avansate iniţial, 25 şi 26 octombrie, au fost abandonate, ieri, la întâlnirea dintre cele două partide, pe motiv că „pică de ziua Armatei", respectiv de Sfântul Dumitru şi „nu vine lumea la miting", au afirmat surse liberale.

În Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului, Opoziţia a reuşit să impună data de 27 octombrie pentru votul la moţiune. Angajarea răspunderii pe Legea educaţiei, pe care Guvernul o dorea înainte de moţiune, va avea loc cu o zi după moţiune, dacă Executivul va rezista.

Cifră: 237 de voturi sunt necesare pentru ca Guvernul Boc să fie demis

PSD şi PNL vor renegocierea Acordului cu FMI

Moţiunea, semnată de 209 parlamentari şi depusă ieri la Parlament, se intitulează „Moţiunea României majoritare. Moţiune populară". Semnatarii documentului susţin că Guvernul Boc trebuie să plece pentru că a produs „un dezastru generalizat" în economie şi şi-a încălcat propriul program de guvernare. 

Opoziţia şi-a creionat şi planul post-moţiune. „După căderea Guvernului B.U.B.A. (Băsescu-Udrea-Boc-Anastase) dorim să realizăm un guvern de criză, care să-şi asume stabilizarea societăţii prin câteva măsuri de urgenţă şi organizarea de alegeri anticipate în maximum şase luni", se scrie în document. Guvernul de criză îşi propune, printre altele, renegocierea Acordului cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, anularea reducerii salariilor bugetarilor cu 25% şi revizuirea cotei de TVA. 

PDL, în „tratative avansate" cu cinci parlamentari

Deşi susţin că nu se tem de moţiunea de cenzură, democrat-liberalii strâng rândurile şi încearcă să convingă parlamentari şi din alte formaţiuni să fie de partea Guvernului la moţiune. „Am convocat un Colegiu Director duminică, să ne asigurăm că toţi parlamentarii sunt lămuriţi şi cred în măsurile Guvernului. În plus, suntem în tratative avansate cu trei liberali şi doi social-democraţi, să treacă la PDL înainte de moţiune", a susţinut un lider democrat-liberal.

Prigoană: Situaţia este diferită faţă de moţiunea precedentă

Emoţii la vot vor avea democrat-liberalii şi în ceea ce-i priveşte pe „trădătorii" de la precedenta moţiune de cenzură. Chiar dacă a rămas doar cu „recomandarea de excludere" după ce a votat împotriva Guvernului în primăvară, deputatul PDL Daniel Oajdea ar putea recidiva. „O să citesc bine textul Opoziţiei şi o să văd dacă votez moţiunea, depinde de ce vor PSD şi PNL", a spus Oajdea.

Nehotărât este şi deputatul Silviu Prigoană, reprimit recent oficial în partid „Este puţin diferită situaţia faţă de data trecută. Ei spun -să plece ăia, să venim noi, doar asta îi interesează! Eu n-am citit textul, dar nu exclud să votez!", a spus Prigoană, la finalul şedinţei conducerii PDL, dedicate mobilizării pentru moţiune.

Indecis este şi deputatul PDL Mihail Boldea, care s-a remarcat prin criticile vehemente la adresa Guvernului. „Depinde de ce pun băieţii ăia în moţiune, nu exclud însă să votez textul Opoziţiei, deşi cred că nici ei nu vor, de fapt, să preia guvernarea. S-ar putea să fiu plecat în Cipru, la Campionatul Mondial de Karate şi am terminat povestea", a comentat Boldea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite