LIVE TEXT Congresul PNL a decis alegerea conducerii pe liste / Liberalii îşi vor alege mâine conducerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii decid mâine dacă mai merg pe mâna lui Crin Antonescu
Liberalii decid mâine dacă mai merg pe mâna lui Crin Antonescu

La şefia PNL candidează doar trei membri: actualul lider Crin Antonescu, prim-vicepreşedintele Ludovic Orban şi Viorel Cataramă. Aceştia doi din urmă susţin alegerea individuală a membrilor conducerii partidului, în timp ce Antonescu a propus un nou Statut care prevede alegerea pe liste a conducerii.

UPDATE Orban, candidatul fără listă

UPDATE: Lucrările Congresului extraordinar au fost închise după aprobarea Statutului.

Liberalii se vor reîntâlni sâmbătă va avea loc congresul ordinar, când va fi aleasă conducerea partidului.

UPDATE Crin Antonescu şi-a depus. oficial, candidatura la şefia Partidului Naţional Liberal, după ce delegaţii prezenţi  la Congresul Extraordinar al partidului au adoptat cu 1083 voturi pentru, 258 împotrivă şi 13 abţineri Statutul propus de el prin care se introduce votul pe moţiuni şi listă, dar se desfiinţează funcţia de prim-vicepreşedinte.

"În urma acestui vot, doresc să anunţ că îmi voi depune candidatura în funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal", a spus Antonescu.

UPDATE: Congresul PNL a decis votarea conducerii pe liste, variantă susţinută de Crin Antonescu

Congresul PArtidului Naţional Liberal a aprobat propunerea lui Crin Antonescu de alegere a conducerii pe liste. cu 1.083 de voturi pentru, 258 împotrivă şi 13 abţineri.

UPDATE Discurs Crin Antonescu

"Ludovic, există nenorociri mai mari decât a ta de anu mai fi preşedinte, sau decât a mea de anu mai fi preşedinte", aşa a răspuns Crin Antonescu acuzelor lansate de Ludovic Orban de a exclude de la conducerea partidului lideri importanţi.

"Dacă mâine tu eşti preşedinte, eu voi răspunde acum: nu îl pierdeţi pe Crin Antonescu, îl aveţi pe Crin Antonescu în rândurile partidului", a dat asigurări Antonescu. 

Acesta a lovit şi în celălalt contracandidat al său pentru şefia PNL, Viorel Cataramă, pe care acesta l-a numit "un cetăţean membru, regretabil, al PNL".

"PNL are datorii după campania electorală, a rămas cu datorii şi după ce l-aţi condus dvs. şi după ce l-a condus domnul Tăriceanu. Să vă fie ruşine, domnule Cataramă", a adăugat Antonescu.

"PNL trebuia să îl excludă pe Viorel Cataramă", a precizat liderul liberal.

Discurs Ludovic Orban: Este clar ca dacă alegeţi proiectul pe listă, eu voi pierde

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că va candida la şefia partidului, indiferent câte şanse are să şi câştige.

Orban a recunoscut cu realism că "dacă se va alege proiectul pe listă", el va pierde orice şansă de a ajuge liderul partidului.

"Este clar ca daca alegeti proiectul pe listă, eu voi pierde. Gândiţi-vă în schimb că, dacă eu pierd, pierdeţi şi mulţi dintre dvs. Am luptat cu cei mai apropiati oameni ai lui Băsescu, de la Elena Udrea la Adriean Videanu, deşi îi eram subaltern la primarie. Veţi pierde şi un luptător. Nu cred că PNL are chiar atât de mulţi luptători, încât să vă puteţi dispensa de un astfel de luptător", a declarat Orban.

Acesta a precizat că el este împotriva "sistemului pe listă, împotriva cooperativelor".

Orban a comparat situaţia în care pune acum partidul Antonescu cu cea din 2002, când aceeaşi metodă a fost adoptată de Theodor Stolojan.

"În 2002, caând am îndraznit să candidez împotriva dl Stolojan, aveam impresia ca jumăte din sală era gata să pună mâna pe bâte. (...) Dl. Stolojan ne-a lasat cu ochii în soare în cel mai important moment pe care îl aveam în viaţa PNL, când aveam ocazia să dam României un preşedinte membru al PNL", a adăugat Orban.

"Ori acceptaţi lista, ori nu candidez, aceeaşi situaţie ca în 2002", a precizat Orban care s-a întrebat retoric unde este entuziasmul de la congresul trecut, când Crin Antonescu a fost ales preşedinte.

Prim-vicepreşedintele PNL a precizat că nu s-au făcut analize serioase asupra alegerilor europarlamentare sau a celor prezidenţiale.  "Ni se spune să-l votam pe Crin Antonescu, pentru ca vom obţine 30%. Cine nu-şi doreşte să obţină 30%?", s-a întrebat Orban.

UPDATE: Deputatul Ioan Timiş a demisionat din PNL pentru a se înscrie în PDL

Anticipatele demisii din PNL nu au întârziat să apară. Primul care a părăsit partidul este deputatul Ioan Timiş. Acesta a declarat că este nemulţumit de stilul de conducere impus de Crin Amtonescu şi că "se va întoarce acasă", adică se va înscrie în PDL.

UPDATE Reacţia lui Antonescu la intervenţia lui Tăriceanu: "Salut intervenţia lui Tăriceanu în sensul că presupun că ea a mai depresurizat cumva dimensiunea care apăsa asupra acestui sistem, că s-ar putea pierde din democraţie".

UPDATE Tăriceanu îl vrea tot pe Antonescu la şefia PNL

Fostul lider al liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că nu este momentul schimbării lui Crin Antonescu din funcţia de preşedinte al partidului.

"Nu doresc să candidez indiferent care ar fi forma de Statut care se va vota. Consider că azi Congresul trebuie să dea dovadă de consecvenţă. L-am ales pe Crin Antonescu la Congresul precedent, cred că trebuie să-i dăm posibilitatea să ne arate tot ce poate ca preşedinte al partidului. Nu cred că ar fi o atitudine serioasă, la un an de la congresul precedent, să facem o schimbare la conducerea partidului", a afirmat Tăriceanu răspunzând astfel unei invitaţii a deputatului PNL Mihai Banu de a-şi depune candidatura pentru şefia partidului

UPDATE: Theodor Meleşcanu ar putea părăsi PNL-ul după Congres pentru un post de judecător la Curtea Constituţională. Vezi cine ar mai putea dezerta

UPDATE: Puiu Haşotti: Noul statut propus de Antonescu este nedemocratic şi antiliberal 

UPDATE Antonescu: "Am un capital de îmcredere. Ce fac cu el?"

"Mi se părea normal după alegerile prezidenţiale să convocâm un congres în care funcţia de preşedinte să fie pusă din nou în discuţie şi PNL să decidă din nou, în cel mai important for al său, cine îl va conduce", aşa şi-a început Crin Antonescu discursul. Acesta a precizat că este conştient că mulţi dintre cei prezenţi în sală sunt duşmani ai votului pe liste. "Ştiu că votul de lista e antipatic celor mai mulţi dintre noi, în principiu, şi mie. Azi, această formulă îmi pare necesară", a adăugat Antonescu.

Acesta  propus o un nou proiect de statut al partidului, care presupune, printre altele şi înfiinţarea dfuncţiei de preşedinte fondator al PNL 1990 - titulatură ce revine seniorului liberal Radu Câmpeanu.

"Am dorit să supun acestui Congres un proiect politic complex, o moţiune, care presupune modificari semnificative de statut, care presupune angajarea partidului într-o direcţie politică certă", a declarat Antonescu.

Modificările lui Antonescu vizează, printre altele, un BPC nou votat pe listă fără prim vicepreşedinte, sancţiuni pentru neplata cotizaţiilor, contribuţii financiare lunare ale filialelor, derogări, clasificarea membrilor în simpatizanţi şi activi.

Antonescu a precizat că alegerile din partid "înseamnă o reformă necruţătoare", care ar trebui să facă auzit mai puternic vocea liberală în politica românească. "Vorbim de foarte multă vreme noi între noi. Chiar dacă vorbim bine, şi vorbim al dracului de bine, nu se aude decât în interiorul cetăţoi noastre", a atras atenţia preşedintele Crin Antonescu.

Crin Antonescu şi Ludovic Orban: ieri - prieteni, astăzi - adversari

Liderul liberalilor a precizat că după alegerile prezidenţiale s-a "pomenit cu un capital de încredere, cu un capital de speranţă, cu un capital de aşteptare". Şi-a pus atunci problema unde inveşteşte acest capital de încredere.

"Mi-am pus problema: ce fac, în calitate de preşedinte PNL, cu acest capital. Unde îl investesc? Vă propun azi să-l investim în acest proiect. Dacă facem asta, îmi asum, împreună cu oameni reprezentativi, managemenul acestei investiţii şi al acestui proiect", a adăugat Antonescu.   

Tăriceanu:  Acesta este un model de statut care numai democratic nu e

Călin Popescu Tăriceanu, fost preşedinte al PNL, a declarat la începutul congresului partidului că proiectul de statut propus de Antonescu este oricum, numai democratic nu. "Dacă acest statut ar fi funcţionat în PNL, Crin Antonescu nu ar fi putut fi preşedinte al partidului pentru că nu ar fi trecut încăpăţânarea lui Theodor Stolojan", a declarat Tăriceanu.

"Îmi pare rău că trebuie să constat că este multă vorbărie şi foarte puţin conţinut adevărat şi se încearcă să se creeze un fel de abureală, de confuzie pentru a se justifica acest Congres", a adăugat Tăriceanu. 

Viorel Cataramă s-a declarat optimist înaintea Congresului extraordinar al partidului, care a început vineri, şi a apreciat că votul pe liste este democratic, dar neliberal.

"Categoric este o idee neliberală, dar democratică", a spus Cataramă, precizând că se bazează "pe sprijinul celor care vor să meargă la guvernare alături de PDL şi UDMR".

Viorel Cataramă, cel care a promis că, în cazul în care va câştiga şefia partidului, PNL va intra la guvernare alături de PDL şi de UDMR, a declarat că nu se va retrage din cursă: "De ce să mă retrag? Depun o listă, dacă aşa va hotărî Congresul". Viorel Cataramă vrea alegerea individuală a membrilor conducerii partidului.

Congresul extraordinar al PNL urmează să se pronunţe, vineri, asupra Statutului propus de Crin Antonescu şi care prevede alegerea noii conduceri pe liste. După adoptarea Statutului, va fi convocat un nou Congres pentru sâmbătă, în care să fie aleasă conducerea partidului, conform noilor prevederi.

Cel de-al treilea candidat la şefia PNL, Ludovic Orban, susţine alegerea individuală a membrilor conducerii PNL. Pe de altă parte se află actualul lider, Crin Antonescu, cel care a spus că-şi va depunde candidatura doar dacă Statutul care prevede alegerea pe liste a conducerii va fi adoptat.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL s-a arătat optimist în şansele sale, deşi a recunoscut că are emoţii, totuşi a spus că foarte mulţi colegi de valoare sunt alături de el.

"Sigur că am emoţii, pentru că orice congres al PNL hotărăşte destinul PNL pentru o bună perioadă de vreme şi, în mod evident, trebuie să ia deciziile bune pentru partid ", a explicat Orban, arătând că el este într-un permanent dialog cu colegii lui liberali.

Viorel  Cataramă
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite