Victorie tehnică în dosarul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a securizat bine graniţele UE, are dotările necesare pentru spaţiul Schengen şi a trecut ieri de evaluările tehnice ale Bruxelles-ului. Decizia aderării rămâne politică. Raportul tehnic a fost adoptat în grupul de experţi, după ce Franţa a renunţat la obiecţiile de la precedenta întâlnire.

Citeşte care sunt cele trei scenarii pentru aderarea la Schengen

Europarlamentarii citesc pe bucăţi, în secret, rapoartele Schengen

Experţii ţărilor membre UE au adoptat ieri raportul pe evaluarea Sistemului de Informaţii Schengen (SIS/SIRENE) pentru România şi au amânat decizia pe două dosare ale Bulgariei. Experţii Schengen din statele membre s-au reîntâlnit ieri, la Bruxelles, pentru a lua o decizie cu privire la rapoartele tehnice pentru aderarea României şi a Bulgariei. Franţa a menţinut până în ultima zi restricţia pe care a ridicat-o la precedenta întâlnire.

Bulgaria a picat două evaluări

Potrivit mai multor surse din rândul diplomaţilor şi europarlamentarilor, la evaluarea Sistemului de Informaţii Schengen în cazul României, unele formulare pentru alerte internaţionale nu ar fi fost procesate imediat, acest detaliu fiind motivul invocat de reprezentantul Franţei atunci când a cerut lămuriri.

Raportul Bulgariei de punere în practică a sistemelor de informaţii SIS/ SIRENE nu a fost adoptat deoarece, conform unor surse diplomatice, răspunsurile suplimentare cerute de experţii din grupul de evaluare nu au venit la timp. Bulgaria mai avea o restanţă, raportul tehnic pe frontiera terestră care reclama mai multe deficienţe. Ieri, bulgarii au anunţat că le pot remedia până la mijlocul lui februarie.

Citeşte care sunt dotările cu care se laudă poliţiştii de la una din graniţele non-UE ale României

O decizie pe rapoartele lor însă se mai poate lua în luna martie. Reprezentanţii Ungariei au transmis şi ei un mesaj pesimist în privinţa aderării României la Schengen: e „aproape imposibil" pentru România să fie acceptată în martie. Tot ce poate spera este să afle cât va fi amânată. Potrivit europarlamentarului român Ramona Mănescu, aprecierile au fost făcute la reuniunea de la Budapesta a coordonatorilor liberalilor europeni cu Preşedinţia UE, deţinută de Ungaria.

Scenariul cel mai complicat

Raportul adoptat ieri urmează să fie transmis Parlamentului European, în Comisia de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), ai cărei eurodeputaţi au reclamat săptămâna aceasta faptul că nu au acces la toate datele din cauza „secretomaniei" Consiliului European. Cea mai complicată situaţie pentru europarlamentari este cea în care o ţară ar îndeplini criteriile tehnice şi cealaltă nu, aşa cum a declarat raportorul PE pe Schengen, eurodeputatul creştin democrat, Carlos Coelho (Portugalia).

El a spus că, fără acces deplin la rapoarte, europarlamentarii nu pot da un aviz în cunoştinţă de cauză.Opiniile reprezentanţilor Partidului Popular European sunt împărţite, în timp ce socialiştii susţin aderarea României la spaţiul Schengen, iar liberalii nu sunt de accord cu „anexarea" problemei rromilor de acest dosar.

Faptul că Bulgaria nu a trecut ieri testul complică decizia, cu valoare consultativă, a Parlamentului. Decizia finală aparţine statelor membre, în Consiliu, care se reuneşte la sfârşitul lui februarie şi se ia în unanimitate.

Numărul ţărilor care nu sprijină aderarea celor două state membre a crescut. Franţei şi Germaniei i s-au alăturat Olanda, apoi Finlanda, Austria, care nu e tocmai „liniştită". Potrivit eurodeputaţilor germani din Comisia LIBE, Polonia şi Cehia ar putea şi ele să-şi nuanţeze poziţiile.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite