Europarlamentarii citesc pe bucăţi, în secret, rapoartele Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii aşteaptă "cel târziu luni" acces la rapoartele de evaluare ale României şi Bulagariei care decid dacă cele două ţări îndeplinesc criteriile Schengen.

Parlamentul European (PE) are două zile pentru a da răspunsul din momentul în care primeşte documentele. "În cel mai rău caz, le primim de abia luni, însă nu este nimic sigur," a spus un oficial al PE.

Fiecare europarlamentar al Partidului Popular European, cel mai mare grup politic din PE, al cărui lider este chiar Jerzy Buzek, preşedintele PE, ar trebui să consulte documentele înainte de a se pronunţa. "€œEste o muncă imensă să te uiţi prin aceste rapoarte, nu mai puţin de 13 la număr. Şi noi nu o să avem decât două zile, ceea ce înseamnă o luptă a omului împotriva timpului," a spus acelaşi oficial PE.

Europarlamentarii dezbat în acest moment situaţia aderării României şi Bulgariei bazându-se pe surse informale

În momentul de faţă, coordinatorii Comisiei de Libertăţi, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) care sunt implicaţi direct în revizuirea şi sumarizarea rapoartelor, dar şi europarlamentarii care îşi doresc să vadă rapoartele au posibilitatea de a citi 3 dintre cele aproximativ 13 documente în total. Aceste 3 documente au fost solicitate în mod neoficial de către europarlamentari şi au fost primite tot neoficial. Într-o cameră secretă, securizată de gărzi, europarlamentarii vor intra astăzi pe rând, fără nici un fel de material de scris, precum hârtie, pix sau calculator portabil, pentru a citi documentele, dar nu îşi pot lua notiţe. Aceştia vor fi controlaţi la intrarea în camera secretă.

Misiune îndeplinită
"Trei documente din 13 nu sunt suficiente ca să ne putem hotărî". Dacă parlamentul nu dă niciun răspuns până miercuri, consiliul consideră că misiunea parlametului de "consultant" a fost încheiată: consiliul a cerut părerea parlamentului, iar PE nu s-a pronunţat. 

PE are doar rol consultativ pentru Consiliul European, însă acesta nu se poate pronunţa pe anumite teme dacă nu are access ldocumente. Europarlamentarii sunt îngrijoraţi că această relaţie de putere dintre consiliu şi parlament poate fi abuzată şi în viitor, pe orice alt fel de portofolii.

Europarlamentari au primit neoficial scrisoarea celor doi miniştrii 

Cel puţin doi europarlamentari cu greutate din comisia LIBE au primit săptămâna aceasta şi săptămâna trecută scrisoarea semnată de miniştrii de interne francez şi german, împreună cu cele trei documente din rapoartele de evaluare tehnică ale României şi Bulgariei.

În scrisoarea trimisă neoficial Comisiei Europene, mai exact comisarului pentru afaceri interne Cecilia Malmström, Preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy şi unor europarlamentari, cei doi miniştri cer amânarea intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen în martie anul acesta, invocând, în mai multe rânduri, rezultatele nesatisfăcătoare ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare(MCV). În timpul negocierilor de aderare la UE, România şi Bulgaria au decis să introducă acest system de monitorizare al reformelor naţionale. În scrisoarea celor doi miniştri, MCV este folosit pentru a arata că cele două ţări încă nu sunt pregătite pentru a deveni membri Schengen, deşi, conform ultimului raport, surse spun că România ar fi îndeplinit majoritatea cerinţelor. România şi Bulgaria au "o serie de probleme," susţine scrisoarea trimisă tuturor instituţiilor europene. 

România ar află mâine dacă trece de raportul tehnic pe Schegen. Franţa ne blochează până în ultima zi. Urmăreşte detalii pe Adevărul Europa

Ultimul raport de evaluare tehnică arată că Bulgaria trebuie să îşi securizeze din nou graniţa cu Turcia. România, dacă îndeplineşte în momentul de faţă toate cerinţele, ar putea intra, teoretic, în spaţiul Schengen. Însă cele două ţări au aderat împreună la Schengen, şi coordinatele s-ar schimba în momentul în care una între ţări vrea să devină membru separat. România nu ar fi nici ea gata în acest caz - ar trebui să îşi securizeze graniţa cu Bulgaria, care momentan nu este apărată conform Schengen, din moment ce ţările aplicau împreună. Însă acest lucru presupune ca România să ceară noi fonduri Uniunii Europene, să facă noi proiecte şi UE să facă o nouă vizită de evaluare şi un raport tehnic, proces care tot ar întârzia intrarea României în Schengen.

Schimbăm legea!
Carlos Coehlo, raportor al PPE pentru potofoliul LIBE, susţine că, dacă până luni documentele nu vor fi accesate, un grup de europarlamentari ar putea iniţia o lege conform căreia toate documentele Consiliului European care au importanţă în luarea deciziilor ar trebui să fie trimise, mod direct Parlamentului European, a declarat pentru Adevărul Europa un oficial PE. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite