Raportorul PE pe Schengen: Nu putem da aviz pe aderarea României şi Bulgariei. Nu avem acces la rapoarte. E inacceptabil!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportorul Comisiei de Libertăţi, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul European (PE), Carlos Cohelo, a declarat astăzi că eurodeputaţii nu pot lua o decizie în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen pentru că nu au acces la rapoartele tehnice şi a acuzat Consiliul European că blochează dreptul aleşilor europeni de a da un aviz în cunoştinţă de cauză.

„Am fost informaţi că aceste documente - rapoartele tehnice ale României şi Bulgariei - nu vor fi trimise Parlamentului ci vor putea fi doar consultate, într-o sală, cu uşile închise, la consiliu. Este de neacceptat. Aceasta nu este o problemă personală. Este problema Parlamentului European", a declarat Cohelo.

El a adăugat că, din informaţiile de până acum, România ar avea o evaluare tehnică bună şi că îndeplineşte criteriile Schengen. "Înţelegem că au mai fost probleme pe Sistemul de Informaţii Schengen şi cu anumite alerte pe acest sistem care nu au fost procesate, dar că problemele s-ar fi rezolvat. Există însă dificultăţi în ceea ce priveşte Bulgaria în privinţa securizării graniţei cu Turcia", a menţionat Coelho.

Citeşte aici: Parlamentul European ar putea apela la Curtea Europeană de Justiţie pentru acces la rapoartele Schengen 

Raportorul a adăugat că europarlamentarii dezbat în acest moment situaţia aderării României şi Bulgariei bazându-se pe surse informale. "Ele nu reprezintă însă documente oficiale, pentru care să se fi votat, deci nu ştim dacă acestea vor fi acceptate de consiliu pe 28 ianuarie", a declarat raportorul.

Pe 28 ianuarie are loc o nouă reuniune a Grupului de experţi Sche-val, în cadrul Consiliului, când, se aşteaptă o decizie pe cele două rapoarte tehnice. La precedenta reuniune, reprezentantul Franţei a cerut timp pentru studierea dosarului şi a blocat astfel luarea unei decizii.

Consiliul European a refuzat să trimită rapoartele pe evaluările tehnice ale României şi Bulgariei în Parlamentul European invocând motive ce ţin de caracterul clasificat al informaţiilor. Citeşte aici ce motive au invocat oficialii Consiliului.

Acest refuz a generat un conflict între reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului.

Citeşte, pe Adevărul Europa, unde poate duce conflictul dintre cele două instituţii de la Bruxelles

"În calitate de preşedinte al Comisiei de Libertăţi, Justiţie şi Afaceri Interne susţin accesul deplin, la toate documentele ce ne-ar putea ajuta să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză", a declarat Juan Fernando Lopez Aguilar.  

Unul din reprezentanţii Ungariei în comisia LIBE a adăugat că, cel puţin pentru percepţia populaţiei, aderarea la Schengen este mai importantă, prin efectele ei vizibile imediat decât integrarea în Uniunea Europeană, astfel că, o decizie în cazul celor două state membre trebuie să fie luată în cunoştinţă de cauză.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite