Un Congres, trei versiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii decid mâine dacă mai merg pe mâna lui Crin Antonescu
Liberalii decid mâine dacă mai merg pe mâna lui Crin Antonescu

Toţi cei trei aspiranţi la şefia liberalilor au viziuni total diferite asupra votului de mâine. Dacă Antonescu este sigur pe victorie, obţinând ieri un prim succes, Orban speră la răsturnări de situaţie, iar Cataramă se bazează pe sondaje pe care le-ar fi făcut în teritoriu.

Delegaţia Permanentă ce a avut loc ieri la PNL a reconfirmat susţinerea liberalilor pentru actualul lider Crin Antonescu. Acesta a obţinut majoritatea voturilor chiar şi într-o problemă spinoasă - modul de alegere a noii conduceri. Din cei aproape 180 de liberali participanţi la Delegaţia Permanentă, doar 42 au votat împotriva votului pe liste dorit de Antonescu.

Neahu Djuvara: "Crin Antonescu m-a luat pe lângă el ca pe un vas cu flori"

Chiliman este noul preşedinte al PNL Bucureşti

La PNL conducerea partidului se alege pe liste

Crin Antonescu îl vrea pe Diaconu vicepreşedinte şi pe Varga în echipa sa

Conducerea PNL a votat proiectul Antonescu şi desfiinţează funcţia de prim-vicepreşedinte

Printre aceştia se numără şi contracandidatul său la şefia partidului, Ludovic Orban, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, precum şi deputaţii Dan Motreanu, Adriana Săftoiu şi Cristian Buşoi. Au existat şi cinci abţineri, pe lista indecişilor aflându-se şi fostul ministru al Apărării Teodor Meleşcanu.

Chiar dacă victoria lui Antonescu este dată ca sigură de majoritatea liberalilor, cei doi principali contracandidaţi au părut ieri că au participat la şedinţe diferite. Ambii optimişti, vorbind fie de propuneri acceptate, fie de soluţii de rezervă. Antonescu şi Orban, doi foşti parteneri politici, s-au pândit pentru a da declaraţii şi au părut încrezători în şansele lor.

"Sunt mulţumit că discuţiile, cu o miză destul de mare, au decurs într-o atmosferă nu doar civilizată, ci şi foarte interesantă din punct de vedere intelectual. Rezultatul în cele din urmă a consacrat adoptarea, ca proiect de Statut, a propunerii pe care am făcut-o, pe care Delegaţia Permanentă o va supune Congresului", a spus Antonescu. Acesta l-a ironizat pe Viorel Cataramă, susţinând că „dacă PDL nu s-a gândit să-l invite" la şedinţe, nici el n-a găsit oportun.

Orban şi Cataramă speră

„Am obţinut susţinerea a 42 de membri importanţi. Îi felicit pentru curajul lor", a spus şi Orban. El a menţio­nat că speră să convingă, până la Congres, şi mai mulţi liberali că varianta de candidaturi individuale este cea potrivită.

Orban a evitat să răspundă întrebărilor presei privind un eventual eşec al soluţiei propuse. „Am o variantă de rezervă", a spus evaziv prim-vicepreşedintele PNL.

Al treilea candidat, Viorel Cataramă, este convins că are şanse reale la şefia PNL, invocând un sondaj realizat de el printre liberali. Potrivit analizei lui Cataramă, 62% din liberali susţin intrarea la guvernare alături de PDL, şi implicit candidatura lui.

Liberalii urmează să dea astăzi, în prima zi a Congresului, votul final în privinţa modificărilor la statut, iar mâine să-şi aleagă preşedintele.

Alegeri pe liste

Potrivit votului de ieri, sistemul de alegere a conducerii PNL ar urma să fie pe liste. Fiecare candidat la şefia PNL va propune o listă cu 32 de oameni - 15 vicepreşedinţi şi 17 membri ai Biroului Politic Central.

Candidaţii la preşedinţia PNL

Candidatul care nu mai are emoţii

Actualul lider al PNL deţine şefia partidului din martie anul trecut, după ce l-a învins pe contracandidatul său, Călin Popescu Tăriceanu. La acea dată a fost susţinut de membri importanţi ai PNL, printre care şi Ludovic Orban.

Crin  Antonescu

Antonescu a candidat la alegerile prezidenţiale, ieşind din cursă după primul tur. După validarea lui Traian Băsescu pentru scaunul de la Cotroceni, Antonescu a decis trecerea PNL în opoziţie. Liderul PNL este susţinătorul votului pe moţiuni, obţinând sprijinul Delegaţiei Permanente pentru modificarea statutului în acest sens.

Aspirantul plin de speranţe

Orban deţine în prezent funcţia de prim-vicepreşedinte, scoasă din noua schemă de conducere a partidului la propunerea lui Crin Antonescu. Fost ministru al Transporturilor în timpul Guvernului Tăriceanu, Orban a fost mâna dreaptă a lui Antonescu în campania prezidenţială.

Ludovic  Orban

S-a hotărât să candideze la şefia partidului pe fondul nemulţumirilor iscate de ideile lui Antonescu privind votul pe liste. Deşi la Delegaţia Permanentă a obţinut doar 42 de voturi pentru sistemul de candidaturi individuale, Orban încearcă să obţină sprijinul adepţilor lui Tăriceanu.

Susţinătorul intrării la guvernare

Omul de afaceri liberal promite să ducă PNL la guvernare, alături de PDL, dacă va câştiga şefia partidului. Cataramă a ieşit din prim-planul vieţii politice în urmă cu cinci ani, după ce candidatura sa la şefia partidului nu a obţinut sprijin din partea liberalilor.

Viorel  Cataramă

În prezent este simplu membru. La alegerile de mâine, Cataramă susţine că îi are de partea sa pe liberalii din teritoriu care îşi doresc intrarea partidului la guvernare. Viorel Cataramă, fost senator în legislatura 1996-2000, este cunoscut în mediul de afaceri, fiind deţinătorul companiei de mobilă Elvila.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite