La PNL conducerea partidului se alege pe liste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, susţinut de conducerea PNL
Crin Antonescu, susţinut de conducerea PNL

Delegaţia Permanentă a PNL a aprobat astăzi proiectul de Statut propus de Crin Antonescu, care prevede vot pe liste. Astfel, Biroul Politic Central cuprinde 32 de membrii plus doi preşedinţi, fondator şi de onoare, şi desfiinţarea prim-vicepreşedintelui. Propunerea va fi prezentată vineri Congresului care va aproba în acelaşi timp, împreună cu alegerea preşedintelui, strategia şi programul politic ale partidului prezentate de aces

Votul Delegaţiei a fost nominal, Crin Antonescu a cerut ca fiecare membru al să îşi asume opţiunea faţă de votul pe liste şi votul uninominal.

Sistemul propus de Antonescu prevede ca Biroul Politic Central să fie votat pe listă fără prim-vicepreşedinte. Numărul persoanelor din Biroul Politic Central care poate fi propus de un candidat la funcţia de Preşedinte al partidului, este de 32, dintre care 15 vicepreşedinţi. Alte modificări solicitate de Crin Antonescu prevăd sancţiuni pentru neplata cotizaţiilor sau contribuţii financiare lunare ale filialelor.

Membrii PNL: simpatizanţi, activi, de onoare
    
Una din modificările de statut PNL, propuse de Crin Antonescu, prevede împărţirea membrilor de partid în trei categorii: membri simpatizanţi, membri activi şi membri de onoare.

Membru simpatizant este orice persoană majoră, dacă acceptă să respecte statutul, Codul Etic şi programul partidului. Persoana respectivă nu trebuie să fie membru al unui alt partid şi nu trebuie să fi săvârşit abuzuri grave sau nereguli în funcţii publice sau politice.

Membru activ poate deveni orice persoană care a fost minimum trei luni membru simpatizant. În cazuri excepţionale, membrii simpatizanţi pot solicita dobândirea calităţii de membru activ prin depunerea unei solicitări la sediul central al partidului, iar cererea poate fi validată de preşedintele PNL, pe baza unei analize făcute de Secretariatul General. Această procedură o pot urma, tot în situaţie excepţionale, şi cetăţenii care vor să devină membri simpatizanţi.

Membru de onoare poate fi numită orice persoană care s-a remarcat, "pentru merite deosebite, devotament şi abnegaţie în activitatea îndelungată desfăşurată în partid sau pentru promovarea concepţiilor liberale".În această categorie pot intra şi persoane care nu sunt membri ai PNL.

Validarea noului Statut

Pentru validarea noului Statut şi a candidaturii sale pe moţiune, cu echipe, care s-ar putea adopta, vineri, la Congresul extraordinar al PNL, preşedintele PNL propune, la capitolul dispoziţii generale, noi prevederi potrivit cărora "Congresul extraordinar care adoptă prezentul Statut poate convoca un singur Congres ordinar în termen de minim 12 ore de la hotărârea de convocare".

Potrivit statului propus de Antonescu, candidatura, precum şi lista de membri ai Biroului Politic Central, va fi depusă de candidat la Secretariatul General al PNL cu minim 3 ore înainte de deschiderea lucrărilor Congresului ordinar şi va fi însoţită de declaraţii scrise de acceptare a prezenţei pe listă ale membrilor Biroului Politic Central propuşi de acesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite