UDMR, avertizată de Cotroceni să nu mişte-n front

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aprecierile consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, în ochii căruia UDMR este „o formaţiune tolerată“, i-au pus pe jar pe liderii Uniunii. Senatorul Gyorgy Frunda a precizat că preşedintele avertizează astfel UDMR să stea cuminte în bănci şi să voteze cum vrea PDL.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda este convins că Lăzăroiu este, de fapt, un purtător de cuvânt al şefului statului care „a avut o apropiere cu Partidul Civic Maghiar şi care este în relaţii bune cu premierul ungar Viktor Orban". Or, a argumentat Frunda, premierul ungar îl susţine pe Laszlo Tökés în demersurile sale de creare a Partidului Popular al Maghiarilor. Reacţia lui Frunda a venit după ce, la începutul acestei săptămâni, consilierul prezidenţial a declarat că UDMR este o formaţiune „tolerată", dar pe care nimeni nu are interesul să o distrugă, fiind „un partener comod de guvernare", însă cu un potenţial limitat acum şi în scădere pe termen lung.

Citiţi şi:

Dubla cetăţenie, dezaprobată de români
„Naţionalismul" liderilor maghiari i-a dezbinat pe deputaţi

 „Declaraţia lui Lăzăroiu pregăteşte, de fapt, terenul pentru susţinerea partidului lui Tökés. Poate fi însă interpretată şi ca o ameninţare la adresa UDMR, în vederea susţinerii viitorului proiect privind revizuirea Constituţiei sau, pur şi simplu, pentru ca Uniunea să stea cuminte în bănci şi să voteze cum vrea Coaliţia. Vântul suflă de la Cotroceni pentru atenţionarea UDMR", a comentat senatorul Gyorgy Frunda.

Lăzăroiu, tras de urechi

Soluţia, în opinia lui Frunda, ar fi ieşirea Uniunii de la guvernare, în condiţiile în care „a primit prea puţin" şi este în pericol de a nu mai intra în Parlament, după ce şi-a asumat guvernarea alături de actualii parteneri. „Nici statutul minorităţilor nu se vrea, deşi nu aduce multe lucruri noi. Noi am dat termen până la sfârşitul sesiunii (iunie, nr), dacă nu se mişcă, trebuie să luăm o decizie", a mai spus senatorul.

Şeful UDMR, Kelemen Hunor, i-a atras atenţia consilierului prezidenţial că, oricum, „teoriile" sale, care pot fi elaborate doar de la o catedră de ştiinţe politice, şi nu de la Administraţia Prezidenţială, au fost contrazise de practică, dovadă fiind rezistenţa la atacuri demonstrată de Uniune. „Nu depinde de voinţa lui Lăzăroiu sau a altor persoane care au încercat de-a lungul timpului să distrugă UDMR dacă această formaţiune va rezista.

Este vorba despre ce vrea comunitatea maghiară, pentru care nu există alte proiecte politice credibile. Sper că a emis această teorie în calitate de simplu profesor, nu de consilier prezidenţial", a declarat pentru „Adevărul" preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El nu a exclus însă posibilitatea ca punctul de vedere al lui Lăzăroiu să fie, de fapt, o declaraţie de susţinere prezidenţială pentru partidul ale cărui baze le pune Laszlo Tökés.

Nici vicepremierul Marko Bela nu priveşte cu ochi buni declaraţiile lui Sebastian Lăzăroiu, căruia îi aminteşte că UDMR a ajuns în Legislativul de la Bucureşti graţie voturilor comunităţii maghiare, şi nu din mila unuia sau a altuia. „Domnul Lăzăroiu ar trebui să ştie că UDMR nu se află-n Parlament datorită toleranţei sau bunăvoinţei celorlalte formaţiuni politice, ci datorită voturilor populaţiei maghiare. Aceasta este legiti­mitatea UDMR, pe care nimeni nuo poate contesta", a reacţionat şi fostul preşedinte al Uniunii, vicepremierul Marko Bela. „Noi oricând am fi putut să ne înregistrăm ca partid politic, dar n-am vrut, fiind reprezentanţii unei anumite comunităţi. Nu-mi place să aud astfel de afirmaţii!", a conchis liderul UDMR.

Statutul minorităţilor, blocat la Cameră

Statutul minorităţilor, care prevede autonomia culturală, este blocat în Parlament de mai bine de şase ani. Proiectul s-a blocat în comisiile de la Camera Deputaţilor, PDL fiind principalul partid care a boicotat dezbaterea în 2005. Legea nu a avansat în ciuda protocolului semnat recent de partidele de la guvernare. Documentul stabileşte ca termen de aprobare finalul acestei sesiuni.

Comentariu

Cristian Pârvulescu, analist politic: „UDMR, într-o situaţie delicată"

„Declaraţiiile consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu vin pe fondul ameninţărilor UDMR privind posibilitatea ieşirii de la guvernare şi reprezintă un avertisment, dată fiind situaţia delicată în care se află Uniunea atât în ţară, cât şi în relaţiile cu cei din Ungaria. Sebastian Lăzăroiu le spune clar că, dacă ies de la guvernare, nu mai intră. În plus, le atrage atenţia că vor avea de pierdut şi în relaţia cu partidul lui Laszlo Tökés, sprijinit de premierul ungar Viktor Orban. Nu este însă vorba despre un sprijin prezidenţial pentru partidul lui Tökés, chiar dacă acesta a fost uneori sprijinit de preşedintele Traian Băsescu şi de liderii democrat-liberali. Le spune să nu-şi asume mai multe atribuţii decât ar trebui!"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite