Dubla cetăţenie, dezaprobată de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate dintre români nu acceptă acordarea dublei cetăţenii pentru maghiarii din România, se arată ­într-un sondaj de opinie, realizat de institutul clujean IRES în luma martie şi ale cărui rezultate au fost publicate de cotidianul transilvănean „Kronika“.

Astfel, 33% din români consideră  drept un lucru rău, iar 17% - foarte rău posibilitatea ca maghiarii din România să poată dobândi şi cetăţenia ungară. 72% din cei chestionaţi au avut o atitudine critică faţă de acordarea cetăţeniei ungare preşedinţilor maghiari ai unor consilii judeţene.

Peste 50% din români şi-au manifestat certitudinea că raporturile dintre maghiari şi români se vor modifica după dobândirea dublei cetăţenii. În acelaşi timp, 55% din cei chestionaţi apreciază că relaţiile dintre România şi Ungaria sunt bune, 26% - că sunt proaste şi 9% - că ar fi foarte proaste. 73% au o opinie bună sau foarte bună despre maghiari, în general. Circa  60%  acceptă ca maghiarii din România să marcheze ziua de 15 martie.

Sondajul se ocupă şi de activitatea politică a maghiarilor din România. În acest context, 51% din români consideră că UDMR joacă un rol nociv în viaţa politică, 38% apreciază drept pozitiv acest rol iar 5% - neutru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite