„Naţionalismul“ liderilor maghiari i-a dezbinat pe deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii s-au certat ieri din cauza declaraţiei politice prin care Legislativul ­dezavua afirmaţiile oficialilor maghiari de la Târgu-Mureş privind autonomia teritorială pe criterii entice.

Votul a fost unul controversat: PDL consideră respinsă declaraţia, iar reprezentanţii PSD susţin că ea a fost adoptată. Documentul a întrunit 142 de voturi "pentru", 110 "împotrivă "şi 25 de abţineri. Nouă deputaţi democrat-liberali s-au pronunţat în favoarea acestui demers, iar zece dintre ei nu şi-au exprimat votul, spre nemulţumirea partenerilor de guvernare de la UDMR.

Cum s-a răzgândit PDL

Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), a anunţat iniţial că declaraţia a fost adoptată şi a închis şedinţa. În timp ce o parte a parlamentarilor părăsiseră deja sala, Oltean a reluat, pe neaşteptate, lucrările anunţând respingerea documentului pe motiv că acesta nu a întrunit 143 de voturi, adică jumătate plus unu din cei 284 de deputaţi prezenţi.

Răzgândirea lui Oltean a stârnit protestele Opoziţiei, deputatul PSD Aura Vasile acuzându-l pe liderul democrat-liberal de încălcarea Regulamentului. Proiectul de declaraţie a fost elaborat de Comisia de politică externă, după ore de dispute şi negocieri la virgulă.

Potrivit textului, „Camera Deputaţilor deplânge faptul că s-a încercat folosirea în scopuri politice a sărbătorii de 15 martie şi în cadrul unor manifestări publice din România unii demnitari maghiari au folosit o retorică cu accente naţionaliste". „Sunt inacceptabile declaraţiile unor oficiali maghiari cu privire la autonomia teritorială pe criterii etnice", se mai arată în declaraţia deputaţilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite