România şi Franţa încheie un acord pentru un sprijin, cu titlu experimental, de reinserţie a romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situaţia romilor din Franţa stârneşte îngrijorarea ONU
Situaţia romilor din Franţa stârneşte îngrijorarea ONU

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerul Administraţiei şi Internelor vor semna, miercuri, un acord-cadru cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa.

Conform acordului, OFII va acorda un "ajutor de revenire" familiilor de cetăţeni români aparţinând minorităţii rome, revenite din Franţa.

Acordul-cadru va fi semnat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta, după ce şeful Guvernului va avea o discuţie cu ministrul francez de Interne, Manuel Valls, şi ministrul francez delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve.

Aproximativ 500 de romi vor picheta miercuri Guvernul şi Palatul Cotroceni, organizatorii, nemulţumiţi de lipsa de interes şi acţiune a Executivului pentru integrarea romilor, precizând că protestul are legătură directă cu vizita în România a miniştrilor francezi, Manuel Valls şi Bernard Cazeneuve.

Preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu, a precizat că protestul de miercuri are "legătură directă" cu venirea în România a celor doi miniştri francezi, Manuel Valls (de Interne) şi Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene), scopul fiind atragerea atenţiei, în primul rând a Guvernului României, că nu se poate sesiza în problema romilor doar atunci când cineva îl trage de mânecă.

"Faptul că doi oficiali francezi vin la Bucureşti pare cu atât mai ruşinos", a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu.

Cei doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist sosesc în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.

Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt "şi alţii care au sosit".

Marţi, acesta a declarat că Franţa "nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei", el spunând că, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.

În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

La sfârşitul lui august, Manuel Valls a anunţat, referitor la România şi Bulgaria, că vrea "să înţeleagă de ce nu se desfăşoară politici de inserţie puternice". Anterior, el a acuzat "ţările de origine" că implimentează "politici care discrimnează de decenii aceste populaţii", confruntate cu sărăcia, şomajul şi analfabetismul.

Franţa "nu poate primi toată mizeria din lume şi din Europa", a afirmat marţi, în legătură cu dosarul romilor, ministrul francez de Interne Manuel Valls.

Citeşte şi:

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, solicită Franţei măsuri suplimentare pentru integrarea romilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite