Doi miniştri francezi vin în România ca să discute problema romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuel Valls, ministrul francez de Interne
Manuel Valls, ministrul francez de Interne

Poliţia franceză a evacuat, luni dimineaţă, o tabără ocupată de peste 70 de romi de-a lungul căii ferate din Evry, în regiunea pariziană, oraş condus până în iunie de ministrul de Interne Manuel Valls, care a anunţat că va vizita România în septembrie pentru discuţii pe tema romilor.

Purtând valize, saci de plastic, lighene, cărucioare pentru copii şi acordeoane, circa 40 de romi, dintre care mai mulţi copii mici, au părăsit zona blocată de forţele de ordine, a constatat un jurnalist al AFP, relatează Mediafax.

Potrivit Asociaţiei de solidaritate cu familiile românilor romi din Essonne (Asefrr), 72 de persoane trăiau de patru luni în adăposturi improvizate, de-a lungul căii ferate, în spatele unui spital dezafectat.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, operaţiunea s-a desfăşurat fără incidente.

Decizia de expulzare luată de primarul socialist din Evry, Francis Chouat, le-a fost adusă la cunoştinţă romilor sâmbătă.

Situaţia sanitară şi din punct de vedere al securităţii taberei de romi din Evry era "insuportabilă", a declarat luni pentru postul de radio Europe 1 ministrul de Interne Manuel Valls, care a fost primarul acestei comune până în iunie.

Valls a anunţat, de asemenea, că îl va însoţi pe ministrul delegat pentru Afaceri Europene Bernard Cazeneuve în septembrie, în România. "Vreau să înţeleg de ce nu sunt desfăşurate politici de inserţie puternice în aceste ţări" de origine în favoarea romilor, a declarat el.

Tot în Essonne, aproximativ 100 de romi au părăsit tabăra din Massy la acest sfârşit de săptămână, pentru a devansa o procedură de expulzare de pe un teren al cărui proprietar este Ministerul de Interne.

La încheierea unei reuniuni interministeriale, miercuri, la Matignon, Guvernul a anunţat o relaxare a condiţiilor de angajare a românilor şi bulgarilor, principalele naţionalităţi ale romilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite