Primăriţe în ţara bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguţa Vasilescu a câştigat alegerile pentru Primăria Craiova cu 45,6% din voturi
Lia Olguţa Vasilescu a câştigat alegerile pentru Primăria Craiova cu 45,6% din voturi

La aceste alegeri locale, majoritatea femeilor care au candidat la funcţia de şef al administraţiei locale au câştigat bătălia cu bărbaţii. „Adevărul“ vă prezintă poveştile celor mai interesante primăriţe.

Anul 2000, alegeri locale. O domnişoară de doar 25 de ani îndrăznea să se înscrie în cursa pentru Primăria Chinteni din judeţul Cluj. Era cel mai tânăr candidat din ţară şi, în plus, femeie! Imaginaţi-vă cum era privită această domnişoară care se visa primar de comună în anul 2000, când mentalitatea alegătorilor era mult diferită faţă de cea de astăzi. Cu toate acestea, domnişoara a câştigat alegerile de-atunci, şi pe toate cele ce au urmat, iar astăzi este din nou primar, la al patrulea mandat. Se numeşte Lucia Suciu şi este primarul comunei Chinteni din judeţul Cluj.

Anul 2012, alegeri locale. O altă tânără, de 38 de ani, candidează la funcţia de primar, însă nu într-o comună, ci într-un mare oraş al României - Craiova! Lia Olguţa Vasilescu a câştigat alegerile în faţa lui Antonie Solomon, înregistrând astfel o nouă premieră în România: prima femeie de după 1990 care ajunge primar într-un oraş mare.

La aceste alegeri locale, care au avut loc pe 10 iunie, femeile primar au câştigat două bătălii: cea politică şi cea cu mentalitatea potrivit căreia scena politică este rezervată bărbaţilor. În judeţul Galaţi, până acum erau doar două femei primar. Astăzi sunt patru. În judeţul Prahova sunt cinci femei primar. În judeţul Sibiu, primăriţa din oraşul Dumbrăveni, Georgeta Irimie,  s-a bătut cu opt contracandidaţi, toţi bărbaţi, şi a câştigat al doilea mandat. Iaşiul, Neamţul, Suceava sau Constanţa sunt alte judeţe unde femeile primar au câştigat bătăliile electorale. 

„Mazăre" de Craiova

Lia Olguţa Vasilescu are 38 de ani şi este noul primar al Craiovei. Candidatul USL (PSD) a câştigat alegerile din iunie 2012 cu 45,6 % din voturi, reuşind să fie învingătoare în bătălia cu celebrul Antonie Solomon, un contracandidat pe care toate sondajele de opinie îl dădeau ca învingător detaşat.

Lia Olguţa Vasilescu a venit în faţa oltenilor cu diverse proiecte, unele de-a dreptul fanteziste, după ce s-a consultat cu primarul Constanţei, Radu Mazăre. La fel ca şi Mazăre, actualul primar al Craiovei vrea să ridice un cartier de locuinţe pentru tineri.

„Mă uit ce au făcut alţi edili în alte localităţi, cum este Radu Mazăre la Constanţa. El nu a fost fan Băsescu, dar a construit un cartier de locuinţe, a rezolvat problema canalizării, a apei potabile, în timp ce la noi aceste lucruri sunt doar vise. Vreau să fac şi eu la fel în oraşul meu de suflet. Tinerii vor plăti 8.000 de euro pentru o garsonieră şi maximum 20.000 de euro pentru un apartament.

Este un proiect care nu prevede investiţii foarte mari de la bugetul local. Noi va trebui să venim cu terenul şi să aducem utilităţile, iar investitorii sunt obligaţi să nu depăşească un anumit preţ pe metrul pătrat de construcţie. Viitorii proprietari vor trebui doar să îşi plătească rata bancară, care nu va depăşi 100 de euro pentru o garsonieră şi sub 200 de euro pentru un apartament", a spus actualul edil al oraşului.

„Suntem pe primul loc la şomaj"

Primarul Craiovei se gândeşte să atragă cât mai mulţi investitori în oraş. „Craiova şi Iaşiul au cele mai mari taxe locale pentru oamenii de afaceri. Din această cauză, nimeni nu se înghesuie să vină către noi. Este inadmisibil ca într-un oraş în care se fabricau avioane şi locomotive, acum s-a ajuns să avem patru persoane la concurs pentru un post de măturător. Am pierdut foarte multe fabrici care ar fi putut să producă pentru Ford, însă au ales să se ducă la Balş, acolo unde taxele şi impozitele sunt mult mai mici. De acum înainte vreau să lucrez cu firme care vor să angajeze oameni", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.   
 
Cine este Olguţa Vasilescu

Între 2000 - 2008, Vasilescu a fost deputat de Dolj (funcţii deţinute în această perioadă: secretar Comisia pentru regulament, preşedinte Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport). Din 2008 până în prezent a fost senator de Dolj şi preşedinte al Comisiei pentru Egalitate de Şanse.

Este membru fondator al Partidului România Mare şi a fost preşedinte al Organizaţiei de Tineret România Mare, Dolj. Între 2000 - 2004 a fost purtător de cuvânt PRM şi preşedinte al Organizaţiei de Tineret România Mare. Între 2004 - 2007, a îndeplinit funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Tineret România Mare.

Între 2008 - 2010 a fost Secretar Executiv PSD şi vicepreşedinte PSD Dolj. Din 2010 până în prezent este şef Departament PSD, purtător de cuvânt al Departamentelor PSD, vicepreşedinte PSD Dolj.

Lia Olguţa Vasilescu este adepta sporturilor mai puţin frecventate de femei. Are centura neagră 2 Dani. S-a apucat de karate în anul 1986 şi este specializată în stilul japonez Shotokan-Fudokan. S-a născut pe 18 noiembrie 1974, în Craiova, este căsătorită şi are un băieţel. A fost ziaristă la cotidianul „Cuvântul Libertăţii" din Craiova, în perioada 1997-2000, unde a început de pe postul de redactor, devenind mai apoi şef al departamentului Investigaţii-Anchetă şi redactor şef adjunct. Întrebată care este cea mai mare realizare a ei, Olguţa Vasilescu răspunde: „Cea mai mare realizare rămâne copilul meu". 

"Mă uit ce au făcut alţi edili în alte localităţi, cum este Radu Mazăre la Constanţa.''
Lia Olguţa Vasilescu primar Craiova

"Îmi place mâncarea turcească şi ştiu să o şi gătesc. Îmi petrec timpul liber alături de soţul şi de băieţelul meu.''
Lia Olguţa Vasilescu primar Craiova

Primăriţa Mosor, mai tare decât Ceauşescu

Elena Mosor (foto), primăriţa comunei gorjene Alimpeşti, îl va depăşi pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu în ceea ce priveşte perioada petrecută la conducere. Aceasta ţine frâiele localităţii din anul 1990. Elena Mosor a mai câştigat un mandat, cel de-al şaselea, aşa că va ocupa funcţia de primar până în anul 2016. Interesant este că aceasta nu a ajuns niciodată în turul doi.

La alegerile din 10 iunie, ea s-a luptat cu şase contracandidaţi, dar cel mai puternic competitor a fost tot o femeie. „Am fost votată la o diferenţă de 58 de voturi faţă de candidatul PP-DD, Gabriela Avram. Localnicii m-au votat în ultimii 20 de ani pentru că au apreciat ceea ce am făcut", spune primăriţa.

Atunci când a venit în fruntea localităţii Alimpeşti avea vârsta de 35 de ani şi ocupa funcţia de economist-şef la Consilul Agroindustrial Bengeşti. „Mi s-a propus de către Frontul Salvării Naţionale să ocup două posturi de primar: în comuna Bumbeşti Piţic, unde m-am născut, sau în Alimpeşti, unde locuiam după căsătorie. Am ales-o pe cea din urmă. La început nu aveam nicio intenţie să rămân primar, pentru că eu credeam că fiecare om trebuie să lucreze în meseria în care s-a calificat", îşi aminteşte primăriţa.

Elena Mosor face parte din PSD şi spune că nu se gândeşte la retragere nici după cel de-al şaselea mandat. „Nu ştiu ce voi face. Depinde de cum mă voi simţi. Dacă voi mai fi în putere, poate o să mai candidez, altfel nu vreau să încurc lucrurile", a mai spus edilul.   Alin Ion

Citeşte şi:

Doamnele de fier ale judeţului Constanţa. Aflaţi poveştile celor patru primăriţe
Doi primari gorjeni, mai tari decât Ceaușescu
Primărițele care fac legea în Neamț FOTO
Două femei primar din Vrancea i-au pus pe bărbaţi la respect
Georgeta Irimie, singura femeie primar de oraş din judeţul Sibiu
O fostă asistentă medicală conduce o primărie din judeţul Cluj de mai bine de 10 ani
Trei femei fac legea în judeţul Iaşi.Află cine sunt acestea FOTO

info

CITEŞTE ŞI O fostă asistentă medicală conduce o primărie din judeţul Cluj de mai bine de 10 ani

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite