Primărițele care fac legea în Neamț FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurora Balan, primărița comunei Gârcina, a primit votul pentru al patrulea mandat
Aurora Balan, primărița comunei Gârcina, a primit votul pentru al patrulea mandat

Femeile conduc în patru localități din județ după ce au detronat zeci de contracandidați bărbați. În comuna Botești, electoratul are încredere totală în femei: fosta primăriță a fost înlocuită cu cu o alta, mai tânără cu opt ani.

Cele patru femei alese în funcția de primar la alegerile locale sunt Valeria Dascălu (Săbăoani), Maria Petrariu (Vânători Neamț), Aurora Balan (Gârcina) și Georgeta Blaj (Botești). Fiecare din primele trei primărițe încep al patrulea mandat după ce au convins electoratul înregistrând la vot procente între 51% și 65%.

Maria Petrariu, primariță de nouă ani în comuna Vânători Neamț

Maria Petrariu, primărița comunei Vânători-Neamț

„Doar în anul 2000 am avut nevoie de două tururi de scrutin. Inițial am intrat în cursă cu15 contracandidați, toți bărbați", spune Valeria Dascălu, primărița comunei Săbăoani.

Valeria Dascălu, primar Săbăoani

Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani

Strategia candidatelor la primărie care s-au luptat cu contracandidați bărbați pentru fotoliul de primar a funcționat de fiecare dată impecabil.

„Eu nu m-am bătut în campanie, i-am lăsat pe ei să se bată între ei", spune Aurora Balan, de la Gârcina.

Aurora Balan, primărița comunei Gârcina, a primit votul pentru al patrulea mandat

Aurora Balan, conduce de 12 ani primăria comunei Gârcina

În comuna Botești, cei 2147 de votanți care au venit la urne pe 10 iunie au optat tot pentru o femeie primar. Majoritatea (53%) a decis însă că este timpul ca fosta primăriță, Angela Boroș (63 de ani) să-i lase locul unei alte femei la conducerea administrației locale. Georgeta Blaj (55 de ani), candidat pe listele USL a câștigat duelul feminin cu 301 voturi în plus față de fosta primăriță care are la activ doar un mandat. Noua șefă a comunei este inginer agronom și în ultimii șapte ani a fost funcționar public la APIA Neamț.

Georgeta Blaj a fost preferata sătenilor din Botești în locul fostei primărițe, Angela Boroș

Pe 10 iunie, Georgeta Blaj a fost aleasă pentru prima oară în funcția de primar al comunei Botești

„Am mai fost consilier local în comună în perioada 1996-2005, an în care am renunțat la calitatea de ales pentru că eram incompatibil cu cea de funcționar public", a spus Georgeta Blaj. Interesant este că cele două candidate la primărie au condus sau vor conduce destinele unei localități în care bărbații au îndeletniciri pe care de obicei le îndeplniesc femeile. Astfel, stâlpii casei își arată abilitățile de a realiza manual articole de îmbrăcăminte populare, în timp ce, rolul femeilor este de a suplini munca bărbaților chiar și în atelierele de tâmplărie.  

Satul unde bărbații au furat meseria femeilor FOTOGALERIE

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite