Satul unde bărbații au furat meseria femeilor FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moș Silvestru coase cu migală și la 73 de ani
Moș Silvestru coase cu migală și la 73 de ani

În comuna Botești, din județul Neamț, bărbații nu se rușinează să coase straie populare, în vreme ce femeile nu se dau în lături să muncească la tăiat lemne.

Casa familiei Ciuchi din Botești (localitate condusă de o primăriță - Angela Boroș), este un adevărat atelier de croitorie în care bărbații și femeile lucrează cot la cot pentru a confecționa costume populare, ii, sau bundițe înflorate.

„De meserie sunt electrician și bodyguard, dar m-am apucat de cusut de la vârsta de 17 ani. Am învățat de la mama meșteșugul", spune Sergiu Anton, de 50 de ani, în timp ce lucrează la o cămașă cu motive populare. Bărbatul spune că munca este migăloasă, dar merită pentru că articolele sunt apreciate și bine plătite de clienții din zona Ardealului, acolo unde sunt vândute prin târguri.

Anton și Silvestru, doi meșteri iscusiți

Click pe poze pentru Galerie foto

Punem fluturași, țesem cămăși, bundițe, costume și le vindem la Cluj. Lucrăm cam două luni pentru un articol, dar le mai facem și printre timp, când plouă. Femeile nu prea știu pe la noi să coase, le mai învățăm noi. Ele dau cu sapa, iar iarna curăță zăpada", mai povestește Sergiu Anton în timp ce Elisabeta Ciuchi, gazda, este atentă la detaliile tehnice pe care i le arată consăteanul dintr-o generație mai tânără.

„Ne învățăm unul pe altul și ne este drag să facem așa ceva. Ne ocupăm cu așa ceva și iarna, când ninge, și toamna când plouă cu găleata", spune femeia.

Femeia taie lemne, bărbatul coase fluturi pe ie

Mai tânără cu cinci ani decât soțul ei, Elisabeta spune că soțiile bărbaților se înhamă deseori la munci pe care, de regulă, le face bărbatul.

„Îl ajut pe bărbat, mă sui și pe casă dacă e nevoie. El cunoaște și dulgheria, îl ajut, cum să nu. Mi-am tăiat și un deget la lucru. Fac și eu treburi bărbătești ca să nu mă fac de râs că el face treburi de femeie", explică Elisabeta, în timp ce consoarta trage vârtos cu acul și ața printr-o cămașă.

„De la 25 de ani m-am apucat de așa ceva. E treabă și de femei, dar dacă ai bunăvoință, faci multe. Lucrez și noaptea, iar o cămașă e gata cam în două luni. Dacă stai numai să te uiți la televizor flămânzești", spune Silviu Ciuchi, în vârstă de 73 de ani.

Bătrânul socotește că a făcut cel puțin 70 de cămăși și vorbește deschis și despre prețul muncii migăloase. „Cămășile pentru copii costă cam 400-500 de lei, cele mai mari vreo 200 de euro" mai spune bătrânul. Ca în orice casă, tot femeile țin însă cel mai bine contabilitatea. „Un costum întreg cu bundiță, zadie, cu ie, ajunge la 1000 de lei. Noi zicem că nu-i scump pentru că lucrăm cam trei luni, totul e la mână, Sunt flori cusute des, apoi croșetate", adaugă nevasta lui Silviu.

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite