Partidul lui Tőkés complică viaţa UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
László Tőkés acuză formaţiunea lui Markó Béla că nu mai reprezintă interesele maghiarilor
László Tőkés acuză formaţiunea lui Markó Béla că nu mai reprezintă interesele maghiarilor

Apariţia unei noi formaţiuni conduse de László Tőkés strică socotelile electorale ale lui Markó Béla. Decizia înfiinţării unei noi formaţiuni, al cărei program va fi bazat pe dobândirea autonomiei, va fi luată la sfârşitul lunii noiembrie.

Tokes face un nou partid care va lupta pentru autonomia maghiarilor din Transilvania

Pastorul reformat László To˝  kés are de gând să transforme actuala structură a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania într-un partid, competitor direct cu UDMR. Cei care îl sprijină pe ­To˝ kés susţin cu Uniunea nu şi-a făcut datoria cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc.

„Am pornit de la ideea că în acest moment există două partide care ar trebui să militeze pentru drepturile maghiarilor, dar nu îşi fac datoria. UDMR practică o politică dâmboviţeană şi participă la o guvernare dubioasă, iar Partidul Civic Maghiar (PCM) nu a reuşit să fie o alternativă reală", a declarat pentru „Adevărul" fostul deputat Toro Tibor.

Acesta susţine că structurile  Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania vor lua o hotărâre finală în privinţa înfiinţării unui partid pe 27 noiembrie. O nouă formaţiune, condusă cel mai probabil de ­László To˝  kés va încerca să profite de o perioadă „de cădere liberă" a UDMR din punct de vedere electoral.

„Urmează să vedem în următorii doi ani dacă vom reuşi să ne impunem pe scena politică. Vrem un partid pentru că nu putem să le luăm maghiarilor din România dreptul la o reprezentare în Parlament", a mai spus ­Toro Tibor, sugerând că UDMR riscă să nu mai atingă pragul de 5% la viitoarele alegeri.

Conflict deschis

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania acuză UDMR de lipsa unui dialog în privinţa dobândirii autonomiei. ­„UDMR are monopolul reprezentării parlamentare şi participă la guvernare. Liderul formaţiunii, Markó Béla, a purtat dezbateri de formă, nu a iniţiat un dialog deschis", susţine Toro Tibor. El a afirmat că are semnale clare că mai mulţi lideri ai UDMR - primari, şefi de Consilii locale- se vor înscrie în noul partid.

„Ei vorbesc despre autonomie şi noi lucrăm"

„Cei care vor să înfiinţeze noul partid ar trebui să recunoască că nu sunt o alternativă la UDMR, ci la PCM. Tot ei au sprijinit şi PCM, iar acum au aceleaşi şanse de a se impune ca acest partid", a afirmat pentru „Adevărul" liderul UDMR, Markó Béla. Acesta susţine că To˝  kés şi apropiaţii săi greşesc prin înfiinţarea unei nou partid. „Ei vorbesc despre autonomie, în timp ce noi lucrăm", a mai spus Markó.

Ministrul Culturii, Kelem Hunor, recunoaşte însă că un nou partid ar putea constitui un pericol pentru UDMR. „Desigur, o astfel de iniţiativă reprezintă un oarecare pericol, dar de fiecare dată când noi (UDMR) a trebuit să ne prezentăm la alegeri, am reuşit să mergem într-o formulă satisfăcătoare", a declarat şi Kelemen Hunor.

„Noul partid obligă UDMR să rămână în Guvern"

Analistul politic Cristian Pârvulescu susţine că intenţia lui To˝  kés este aceea de a specula o perioadă mai slabă a UDMR şi de a ataca poziţia acestei formaţiuni.

„Apariţia unui partid, care să profite de experienţa şi imaginea lui To˝  kés, complică mult lucrurile pentru UDMR. Este, de fapt, o mare sfidare pentru acestă formaţiune", a afirmat Pârvulescu. „UDMR are pregătite soluţii pentru a contracara, dar în acest context ar putea fi obligată să rămână la guvernare, pentru a avea în continuare acces la resurse", a adăugat el.

În privinţa atitudinii faţă de autonomie, Pârvulescu susţine că UDMR îşi va radicaliza discursul, iar acest lucru nu va fi convenabil partenerului PDL. „To˝  kés are un sprijin din partea Fidesz şi a premierului maghiar Viktor Orbán, dar şi din partea preşedintelui Traian Băsescu, iar acest punct este încă unul sensibil pentru UDMR", a încheiat Pârvulescu.

PCM, un proiect nereuşit

Partidul lui Tőkés nu este primul care ameninţă UDMR. În 2008, Jenó Szász, primarul de la acea vreme al municipiului Odorheiul Secuiesc, a înregistrat PCM, ca o formaţiune al cărei obiectiv era dobândirea autonomiei. Formaţiunea nu a reuşit să se impună la alegerile din 2008, obţinând doar 11 mandate de primari.

CITEŞTE ŞI:

Drapelul României şi al UE „incomodează“ în Covasna

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite