PSD pregăteşte marea impozitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii merg cu impozitarea până la 40% din veniturile de peste 4.000 de lei. Proiectul de impozitare progresivă nu va aduce mai mulţi bani la buget, iar persoanele cu venituri mari vor încerca să ocolească legea, susţin unii analişti economici.

Social-democraţii discută, la ora actuală, două variante de impozitare progresivă, afirmă vicepreşedintele PSD Constantin Niţă, şeful grupului care pregăteşte programul economic al partidului. "Există o variantă în care treapta de impozit maxim este de 40%, dar există şi varianta cu 30%", afirmă Niţă.

Mai citeşte şi:

FOTO / VIDEO 8.000 de protestatari au manifestat ilegal la Palatul Cotroceni. Mitingul s-a încheiat

Grevele şi creşterile de taxe „ruginesc“ guvernele europene

În prima formă, veniturile de până la 1.000 de lei ar fi taxate cu cotă 0, pentru veniturile de 1.000 - 2.000 de lei, cota va fi de 15%, 25% pentru cele de 2.000 - 4.000 de lei, res­pectiv 40% pentru veniturile de peste 4.000 de lei. Cea de-a doua variantă gândită de PSD presupune cotă 0 pentru veniturile mici şi impozit de 10%, 20%, respectiv 30% pentru cele mai mari.

Liviu Voinea: 40%, impozit prea mare

Constantin Niţă a precizat că propunerile nu vor fi aplicate de anul acesta. „Dacă dărâmăm Guvernul Boc, executivul de criză al PSD şi PNL va menţine cota unică de 16%. La alegerile anticipate sau la termen, cota progresivă de impozitare va face parte din programul cu care ne vom prezenta în faţa electoratului", afirmă Niţă.

La elaborarea programului PSD au contribuit, potrivit unor surse citate de PSD, „Ziarul Financiar", Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, şi Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată. Voinea susţine însă că "la bucata impozitării progresive nu a lucrat".

"Din câte ştiu, varianta cu cele patru trepte care urcă până la 40% nu este bătută în cuie. Se lucrează la mai multe scenarii", a spus Voinea. Acesta se declară un partizan al impozitării progresive, însă nu în această formulă.

"Treapta de 40% este prea crescută. Măsura nu trebuie gândită doar pentru colectarea la buget a unor sume suplimentare, ci pentru redirecţionarea acestora", a mai spus Liviu Voinea.

Mai puţine venituri la buget

Laurian Lungu, managing partner la Macro-analitica, consideră că adoptarea unei impozitări în trepte este o măsură proastă pentru economie, întrucât va aduce mai puţine încasări la buget. „România are nevoie de un nivel al impozitării care să stimuleze munca. Cu o rată de 40% nu stimulezi munca, iar România, pentru a creşte, trebuie să investească în capitalul fizic şi uman", a explicat Lungu.

În plus, această măsură ar afecta competitivitatea faţă de alte ţări, mai ales în contextul în care costul salarial este oricum mare, mai spune el. Şi Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank, spune că măsura propusă de PSD ar duce la o scădere a veniturilor la bugetul de stat.

El spune că impozitarea redusă a celor cu venituri sub 2.000 de lei, ce reprezintă aproximativ 75% din total, va aduce extrem de puţine venituri la buget. În plus, impozitarea cu 40% a celor cu venituri de peste 4.000 de lei (aproximativ 5%) nu ar compensa pierderea din impozitarea redusă. „Şi mai mulţi dintre cei cu venituri mari vor încerca să ocolească legea", a mai spus Chidesciuc.

Impozitarea dură

-Cotă 0 până la 1.000 de lei 
-Cotă 15% între 1.000 şi 2.000 de lei
-Cotă 25% între 2.000 şi 4.000 de lei
-Cotă 40% peste 4.000 de lei

Varianta mai „uşoară"

-Cotă 0 până la 1.000 de lei 
-Cotă 10% între 1.000 şi 2.000 de lei
-Cotă 20% între 2.000 şi 4.000 de lei
-Cotă 30% peste 4.000 de lei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite