Grevele şi creşterile de taxe „ruginesc“ guvernele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partide şi coaliţii din orice parte a spectrului politic se prăbuşesc în sondaje în urma măsurilor de austeritate impuse. Popularitatea lui Sarkozy depăşeşte cu greu pragul de 30%, cea a Angelei Merkel a scăzut în ultimele luni, iar Cabinetul lui Zapatero îi nemulţumeşte pe toţi spaniolii. 

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, se află într-un moment dificil al mandatului său din cauza măsurile nepopulare adoptate pentru stoparea efectelor recesiunii.

De departe, bătăile de cap cele mai mari le provoacă aprobarea de către Adunarea Naţională a reformei pensiilor, care îi nemulţumeşte profund pe francezi. Aceştia speră ca Guvernul condus de François Fillon să revină asupra proiectului ce presupune creşterea vârstei de pensionare, până în 2018, de la 60 la 62 de ani.

Pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de „reforma lui Sarkozy", francezii au iniţiat, de patru zile, mari mişcări de protest (ieri, presa din Hexagon a numărat 231 de manifestaţii în diverse oraşe), iar sindicatele au aşteptat la proteste peste 1,2 milioane de persoane. Toate sectoarele vieţii publice au avut de suferit, în special educaţia şi transporturile. Doar un tren din două a circulat ieri în Franţa, iar în aeroporturile pariziene 50% din zboruri au fost anulate.

Revoltaţi, francezii cer ca vârsta de pensionare să nu depăşească pragul de 60 de ani

Secretarul general al unei confederaţii sindicale, François Chereque, susţine că protestele vor sfârşi prin a câştiga întreaga susţinere a francezilor şi că, în consecinţă, reforma pensiilor nu va trece de Senat, care urmează să o discute la 5 octombrie. Deocamdată, oficialii de la Paris rămân pe poziţii.

„Nu ne abatem de la prevederile centrale ale refomei, adică măsurile privind vârsta de pensionare", afirmă ministrul Muncii, Eric Woerth. Francezii îl creditează cu şi mai puţină încredere mai ales după declanşarea scandalului L'Oreal, în care Woerth a fost acuzat de conflict de interese, trafic de influenţă şi finanţare politică ilegală.

Sănătatea îi dăunează lui Merkel

image


La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a căzut „victimă" propriului proiect de reformă sanitară, care i-a adus un val de critici şi care a făcut ca popularitatea să-i scadă la circa 48% faţă de 62% în luna martie. Proiectul, ce va fi prezentat Bundestagului la 30 septembrie şi care a scos deja mii de oameni în stradă, urmează să intre în vigoare la începutul lui 2011. Nemţii resping această „reformă sanitară" ce-i obligă să plătească mai mult la contribuţiile pentru Sănătate.

Acestea vor creşte de la 14,9% (cât sunt acum) la 15,5%. Doar aşa, susţine ministrul de resort, liberalul Philip Roesler, se poate acoperi un deficit în sector de circa 11 miliarde de euro. Noul proiect se alătură unui plan de austeritate deja foarte rigid, care prevede realizarea unor economii în domeniul Sănătăţii de peste 80 de miliarde de euro până în anul 2014.

Minerii spanioli,la Bruxelles

Minerii spanioli vor să ajungă până la Bruxelles pentru a-şi cere drepturile



Şi guvernul socialist al lui José Luis Zapatero are de suferit din cauza măsurile draconice impuse de criză. Până şi Casa regală trebuie să strângă cureaua, bugetul acesteia urmând să fie redus cu 8% în 2011. Spania (ţară unde rata şomajului atinge un trist record de peste 20%) s-a angajat să reducă masiv cheltuielile publice, unde ar urma să se facă o economie de 50 de miliarde de euro până în 2013.

Scena social-politică spaniolă este acaparată în zilele acestea de greva declanşată în sectorul minier. Peste 200 de ortaci din industria cărbunelui au început un marş ce se desfăşoară în tot nordul ţării, ca semn de protest pentru neplata salariilor. Prin fiecare oraş prin care trec, ei sunt întâmpinaţi cu aplauze şi încurajări venite din partea localnicilor afectaţi şi ei de recesiune.

De altfel, spaniolii se pregătesc pentru o grevă generală, programată la sfârşitul lunii. Minerii au promis că vor pleca pe jos la Bruxelles pentru a cere Comisiei Europene să aprobe un decret emis în februarie 2010 de către Guvernul de la Madrid. Acesta impune serviciilor publice din Spania să folosească mai mult cărbune „local" decât cărbune de import. 

Greve şi în Italia

image

În aceste zile au loc mişcări de protest şi în Peninsulă, unde rata şomajului în rândul tinerilor a atins un procent de peste 27%. Principalul sector afectat este cel al transporturilor aeriene şi feroviare, unde au fost deja declanşate greve.

Bătăi şi camioane la Atena

Metalurgiştii nemţi nu agreează reforma sanitară care creşte contribuţiile la Sănătate



Protestele transportatorilor greci au luat, ieri, o turnură violentă, după ce mai multe străzi au fost blocate de şoferii de camioane în centrul capitalei. De câteva zile, camionagiii îşi exprimă nemulţumirea faţă de intenţia guvernului condus de socialistul Giorgios Papandreou
de a creşte numărul licenţelor de transport.

Numeroase persoane au fost rănite în confruntările dintre demonstranţi şi forţele de ordine care apărau clădirea Parlamentului. Depăşiţi de violenţa transportatorilor (cărora li s-au adăugat şi fermierii), scutierii au răspuns cu gaze lacrimogene.

Şi cehii au ieşit în stradă

Prim-ministrul ceh Petr Necas a anunţat, ieri, adoptarea bugetului pentru 2011, care urmează să limiteze deficitul finanţelor publice la 4,6% din PIB. Numai că reducerile bugetare provoacă profunda nemulţumire a popu­laţiei. Peste 20.000 de persoane, printre care s-au aflat poliţişti, medici, profesori şi militari, au manifestat acum două zile la Praga faţă de reducerea cu 10% a veniturilor destinate funcţionarilor publici.

Măsura presupune scăderi de salarii cuprinse între 15% şi 43%. „Aceste prevederi nechibzuite riscă să se traducă printr-o degradare a securităţii cetăţenilor", a declarat Milan Stepanek, liderul Sindicatului independent al Poliţiei.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite