FOTO / VIDEO 8.000 de protestatari au manifestat ilegal la Palatul Cotroceni. Mitingul s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii au ieşit astăzi în stradă pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate ale Executivului. Circa 8.000 de persoane s-au adunat astăzi în Piaţa Victoriei din Capitală. La ora 12.00, manifestanţii au plecat spre Palatul Cotroceni, în ciuda faptului că nu aveau autorizaţie. Poliţiştii i-au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, au huiduit şi au înjurat.

ORA 16. 50 Mitingul s-a încheiat fără incidente

ORA 16.00 Manifestanţii au început să plece. Circa 600 de persoane continuă protestul în faţa Palatului Cotroceni

Bogdan Hossu şi ceilalţi lideri sindicali ai "Cartel Alfa" i-au îndemnat pe sindicalişti să plece şi să revină la Palatul Cotroceni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Muncii Decente.

Cei care au rămas scandează "Nu plecăm".

ORA 15.50 Bogdan Hossu: Am vorbit cu un consilier care "nici măcar nu ştia că trăieşte în România"

ORA 15.10 Vicepreşedintele "Cartel Alfa": Protestul nu va fi încheiat până când preşedintele nu va veni să discute cu noi

Toader Paraschiv a declarat că nu vrea să îşi imagineze ce s-ar putea întâmpla dacă şeful statului nu va veni să participe la discuţii cu manifestanţii.

ORA 14. 35 Liderii sindicali vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei

Jandarmeria Capitalei a anunţat că liderii sindicali responsanbili de pornirea sindicaliştilor în marş spontan spre Palatul Cotroceni vor fi sancţionaţi pentru nerespectarea protocolului în caz de manifestaţie, fiecare primind amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei.

ORA 14.20 Numărul manifestanţilor a ajuns la aproape 8.000

Celor aproximativ 6.000 de persoane, care porniseră în marş din Piaţa Victoriei, li s-au mai alăturat, pe traseu, alţi 1.500-2.000 de protestatari, a anunţat purtătorul de cuvânt al Jandameriei Capitalei, informează Mediafax.

ORA 13.30 "La puşcărie!", "Jos Băsescu", '"Demisia" au strigat poliţiştii protestatari

După ce au huiduit, au înjurat şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, în faţa intrării oficiale a Palatului Cotroceni, protestatarii se îndreaptă acum către Statuia Leu.

ORA 13.15: Poliţiştii au ajuns la Palatul Cotroceni

Ei au mers către intrarea oficială a Palatului, către platoul unde şefului statului i se dă onorul în cadrul festivităţilor oficiale, aruncând cu sticle, caschete şi lumânări. Maşini ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Jandarmeriei se află la locul mitingului.

Revendicările protestatarilor vor fi primite de către consilierul de stat Gabriel Pişcociu.

ORA 12.44 Protestatarii afişează pancarte pe care scrie "Blaga nu te supăra, noi îţi vrem demisia" sau "Băsescu nu uita, a venit şi vremea ta".

ORA 12.24 Traficul rutier a fost restricţionat, pe traseul Piaţa Victoriei - Buzeşti - Ştefan Furtună - Mircea Vulcănescu - Cotroceni - Geniului

image

ORA 12.00 Poliţiştii merg în marş către Palatul Cotroceni

Aproximativ 300 de jandarmi îi însoţesc. Protestatarii vor să-i ceară preşedintelui Traian Băsescu rezolvarea revendicărilor lor. Anterior, poliţiştii anunţaseră că, dacă preşedintele nu va veni să stea de vorbă cu ei în Piaţa Victoriei până la ora 12.00, vor pleca către Cotroceni.

Citiţi şi:

Vasile Blaga: Poliţiştii care nu mă ascultă se vor restructura singuri

200 de poliţişti gălăţeni protestează în faţa Palatului Cotroceni/Aceştia îi cer lui Băsescu să fie corect

Sindicaliştii nu au autorizaţie pentru marş, însă, liderii lor au spus că, prin această acţiune, vor să demonstreze că nu renunţă la solicitările lor şi că îşi asumă eventualele amenzi.

image

Marian Gruia, a declarat că le-a garantat jandarmilor că vor fi paşnici pe traseul până la Cotroceni şi că aceştia au înţeles şi i-au lăsat să mărsăluiască chiar dacă nu aveau autorizaţie.

Le-am spus că mai bine ne lasă să plecăm spre Cotroceni pentru că oamenii sunt foarte înverşunaţi şi va ieşi scandal în Piaţa Victroiei ca acum două zile dacă nu ne lasă, a afirmat Gruia, care a precizat că va plăti o eventuală amendă pe care sindicatele o vor lua pentru marşul neautorizat.

Potrivit liderului sindical, a avut loc o discuţie cu ministrul Vasile Blaga, care le-a transmis că nu are soluţii la problemele lor, astfel că au decis să plece spre Palatul Cotroceni.

ORA 11.30 Potrivit estimărilor Jandarmeriei capitalei, aproximativ 6.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a precizat că numărul protestatarilor a depăşit, în jurul orei 11.00, 5.000 de persoane. Conform declaraţiilor lui, în timpul potestelor a avut loc şi un incident, un bărbat care a intrat în criză epileptică a fost luat de ambulanţă şi transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

image

ORA 11.20 Ministrul Muncii, Ioan Botiş, i-a invitat la discuţii pe protestatari

Acţiunea va începe la ora 12.30, la sediul Ministerului Muncii, iar discuţiile vor viza revendicările sindicaliştilor.

ORA 11.00 Numărul protestatarilor adunaţi în Piaţa Victoriei a ajuns, în prezent, la circa 3.000

Poliţiştilor şi angajaţilor din penitenciare li s-au alăturat funcţionari publici şi alţi sindicalişti din sectorul economic. Sindicaliştii s-au întors cu spatele la sediul Guvernului în semn de "respect".

În jurul orei 11.00, în Piaţa Victoriei au mai venit aproximativ 2.500 de persoane, sindicalişti afiliaţi la Cartel Alfa. Ei s-au alăturat poliţiştilor şi angajaţilor din penitenciare care protestau deja de o oră.

image

ORA 10.30 Poliţiştii cer ca preşedintele Traian Băsescu să vină să discute cu ei, avertizând că, dacă acest lucru nu se va întâmpla până la ora 12.00, vor pleca spre Palatul Cotroceni.

Preşedintele SNPPC, Marian Gruia, a făcut apel la echipajele de servicii secrete din Piaţa Victoriei să îl anunţe pe preşedintele Traian Băsescu să vină în Piaţa Victoriei până la ora 12.00, avertizând că, în caz contrar, toţi poliţiştii se vor încolona dinspre Calea Victoriei, spre Cotroceni.

Liderul sindical a mai făcut apel către toţi poliţiştii din Bucureşti să oprească munca două-trei ore şi să vină alături de ei, în Piaţa Victoriei.

Câteva sute de poliţişti afiliaţi la confederaţia Cartel Alfa au început protestul, vineri dimineaţă, în Piaţa Victoriei, oamenii strigând "Jos Guvernul, jos incompetenţii".

Poliţiştii cer stoparea disponibilizărilor, menţinerea vârstei şi a criteriilor actuale din legea pensiilor, plata integrală a activităţii prestate, deblocarea finanţării sistemului.

image

Cea de-a treia zi de proteste sindicale aparţine poliţiştilor şi gardienilor din penitenciare. Aceştia vor ieşi în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de diminuarea salariului cu 25%, faţă de subfinanţarea sistemului. de faptul că fac ore suplimentare fără a fi plătiţi, de creşterea vârstei de pensionare şi de eliminarea "nedreapta a pensiilor speciale aferente statutului lor".

"Vineri, 24 septembrie, Sindicatul National al Politistilor şi Vameşilor "Pro Lex" se va alătura celorlalţi protestatari din economie, ordine publică şi siguranţă naţională pentru mitingul de protest din Piaţa Victoriei ", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Protestele poliţiştilor au început încă de luni, când au decis să-şi reducă activitatea cu 25%, respectiv cu procentul banilor pierduţi la salariu. Totodată ei nu mai participă la audieri în dosarele penale, nu mai dau amenzi şi nu mai dirijează circulaţia.

Citiţi şi: Peste 100 de poliţişti vrânceni la protest la Bucureşti

Un orădean și fiul său în vârstă de numai 16 ani acuză polițiștii de tortură

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite