Opoziţia, forţată să vină la Biroul Permanent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roberta Anastase consideră că micuţii pot sta departe de mamă la numai şase luni de viaţă
Roberta Anastase consideră că micuţii pot sta departe de mamă la numai şase luni de viaţă

Puterea a reuşit, ieri, să modifice Regulamentul Camerei, astfel încât Opoziţia să renunţe la boicotarea Biroului Permanent şi să fie cointeresată să participe la şedinţe.

Roberta, preţul păcii lui Băsescu

Roberta Anastase: Vrem să modificăm votul prin ridicare de mâini

Opoziţia,  pe punctul de a reveni în Cameră

Deputaţii din Comisia pentru modificarea Regulamentului au votat un amendament potrivit căruia deciziile din Biroul Permanent se vor lua cu votul majorităţii membrilor prezenţi. În acest context, reprezentanţii PSD şi PNL vor fi obligaţi să vină la şedinţe pentru a putea bloca proiectele Puterii.

Amendamentul a fost propus de democrat-liberalul Gelu Vişan, care a participat la dezbateri în calitate de invitat. Prin modificarea lui Gelu Vişan, se renunţă, practic, la cutuma care a funcţionat de la înfiinţarea Parlamentului, conform căreia Biroul Permanent decidea, prin vot, în cvorum (adică hotărârile se luau cu votul majorităţii membrilor acestui for).Votul din Comisia pentru Regulament are darul de a-i obliga pe deputaţii Opoziţiei să participe la şedinţe Biroului dacă nu vor ca hotărârile să aparţină doar Puterii. Social-democraţii şi liberali au însă un atu: deţin majoritatea în Biroul Permanent şi ca urmare pot avea câştig de cauză la vot. PSD şi PNL au absentat consecutiv de la 12 şedinţe ale Biroului Permanent, care nu s-a putut întruni din cauza lipsei de cvorum.

Reprezentantul minorităţilor în Comisie, Varujan Pambuccian, a stârnit serioase controverse, opunându-se iniţial amendamentului, pe motiv că în Birou deciziile nu pot fi luate de o minoritate. După multe ţigări, o pauză de gândire şi o discuţie cu Gelu Vişan, Pambuccian a acceptat textul propus de acesta. Modificarea operată în comisie la Regulament urmează să treacă pe la Biroul Permament înainte de a primi votul plenului. În cazul în care Opoziţia va boicota şedinţa Biroului, democrat-liberalii sunt decişi să „forţeze" introducerea modificării direct pe ordinea de zi a plenului.

„Nu putem accepta aşa ceva. Se creează un precedent periculos. N-au decât să decidă de unii singuri în Biroul Permament", a declarat pentru „Adevărul" vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea.

Atribuţii neschimbate pentru Roberta

Puterea a renunţat la proiectul propus de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, de transferare a atribuţiilor Biroului Permanent către preşedinta Camerei, Roberta Anastase. Motivul a fost unul simplu: democrat-liberalii au vrut să evite acuzaţiile că instaurează dictatura în Parlament.

„Cu amendamentul propus de domnul Vişan este suficient ca să deblocăm situaţia din Biroul Permament şi să ne trecem legile importante: salarizarea unitară,  bugetul şi legea pensiilor", a  declarat preşedintele Comisiei pentru Regulament, Iustin Cionca-Arghir. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite