Opoziţia, pe punctul de a reveni în Cameră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD şi PNL pun condiţii pentru a se întoarce la lucrări
PSD şi PNL pun condiţii pentru a se întoarce la lucrări

Liberalii ar putea renunţa, azi, să mai boicoteze lucrările Biroului Permanent dacă PDL, PSD şi PNL vor ajunge la o înţelegere privind modificarea Regulamentului acestei Camere.

„Dacă acest Acord se va semna, atunci vom reveni la lucrările Camerei pentru că avem motiv: nu se vor mai repeta abuzurile de până acum. Dar rămânem cu pretenţia ca Roberta Anastase să demisioneze de la conducerea Camerei", a declarat liberalul Eugen Nicolăescu.

Principiile de modificare a Regulamentului Camerei vor fi aprobate mai întâi în Biroul Politic al PNL şi apoi discutate la întâlnirea liderilor grupurilor parlamentare ale deputaţilor.

Social-democraţii, greu de convins

PSD pare să nu se mulţumească doar cu modificarea printr-un Acord a Regulamentului pentru a ceda şi a reveni la lucrările Camerei.  „Chiar dacă se semnează acest Acord, rămâne de văzut dacă ne întoarcem. Am mai discutat şi acum trei săptămâni despre aceleaşi lucruri şi nu s-a întâmplat nimic", a declarat Mircea Duşa, liderul deputaţilor social-democraţi. 

La fel ca şi liberalii, ei cer în continuare demisia Robertei Anastase şi iau în calcul chiar pichetarea Parchetului General deoarece plângerea înaintată împotriva acesteia a rămas fără răspuns. Deocamdată, PSD a trimis Parchetului o scrisoare privind plângerea cu pricina şi aşteaptă precizările de rigoare. 

Social-democraţii au cerut ca Regulamentul Camerei să fie revizuit prin eliminarea votului cu ridicarea mâinii şi păstrarea procedurii de vot electronic şi de vot prin apel nominal.

Ziua guvernului în parlament

Un alt amendament vizează modificarea atribuţiilor care revin Biroului Permanent, plenului şi Comitetului liderilor de grup astfel încât ordinea de zi a şedinţelor să nu mai poată fi modificată de plen.

Prevederile din Regulament care se suprapun ar urma să fie incluse într-un singur text, pentru a evita situaţiile în care senatorii „se bat" în articole.

O altă modificare se referă la alocarea de mai mult timp în cadrul dezbaterilor generale, fiecare grup parlamentar având dreptul de a folosi cum crede de cuviinţă minutele repartizate pentru a vorbi la microfon.

Opoziţia a mai solicitat instituirea unei Zile a Guvernului în Parlament, adică prezenţa în Legislativ, o dată pe lună, timp de două ore, a reprezentanţilor Executivului. Temele întâlnirilor ar urma să fie stabilite de PSD şi de PNL. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite