Roberta, preţul păcii lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a propulsat-o pe Roberta Anastase la şefia Camerei Deputaţilor
Traian Băsescu a propulsat-o pe Roberta Anastase la şefia Camerei Deputaţilor

Preşedintele Băsescu le-a propus partidelor politice un moratoriu care să permită deblocarea activităţii în cele două Camere. Pactul propus de şeful statului este însă un nou motiv de conflict. Opoziţia condiţionează acceptarea soluţiei de înlocuirea Robertei Anastase.

Moratoriul pe termen limitat cerut de Băsescu partidelor de la Putere, dar şi din Opoziţie prevede adoptarea legilor salarizării unitare şi pensiilor, precum şi a bugetului de stat, în următoarele 30-45 de zile. Şeful statului le-a transmis parlamentarilor Puterii, singurii prezenţi în sală, că finalizarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional depinde de adoptarea la timp a acestor legi.

Citiţi şi:

Roberta Anastase: Vrem să modificăm votul prin ridicare de mâini

Opoziţia,  pe punctul de a reveni în Cameră


În opinia şefului deputaţilor PDL, Mircea Toader, moratoriul reprezintă o înţelegere verbală între partide, prin care acestea se angajează să se concentreze asupra legiferării, să renunţe la atacuri sau la neparticiparea la lucrările conducerii Camerei, în cazul Opoziţiei. Reprezentanţii UDMR, înţeleg însă prin moratoriu o amânare a războiului iscat între Putere şi Opoziţie. "După acest termen vom vedea cum vom rezolva conflictul strict politic. Ar trebui să începem negocieri cu PSD şi PNL", a afirmat senatorul ­UDMR Verestoy Attila. 

Opoziţia insistă cu demisia lui Anastase

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a definit moratoriul ca pe un semnal dat de fapt parlamentarilor Puterii de a înceta războiul pornit cu Opoziţia. „Asta ar trebui să însemne acest moratoriu: să se respecte regulile între Putere şi Opoziţie, iar primul pas pentru a realiza ceea ce a cerut Băsescu este înlocuirea Robertei Anastase de la conducerea Camerei", a declarat pentru „Adevărul" Victor Ponta. „Dacă Băsescu va decide schimbarea doamnei Anastase, cred că acest lucru se va realiza", a adăugat liderul PSD.

Liderii liberali dau moratoriului un înţeles opus celui dat de şeful statului. "Un moratoriu presupune că ambele părţi se înţeleg în privinţa conţinutului. Liderii Puterii şi ai Opoziţiei trebuie să negocieze ce proiecte de legi sunt incluse în moratoriu", este definiţia găsită de vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu. Şi liberalii spun că dialogul este posibil doar dacă Roberta Anastase va fi înlocuită.

PDL o susţine pe şefa Camerei

Democrat-liberalii susţin însă că nu intenţionează să-i retragă sprijinul preşedintelui Camerei. „Anastase nu este, în momentul de faţă, prioritatea României", a comentat prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu, la finalul întâlnirii pe care liderii democrat-liberali au avut-o cu Băsescu,  ieri-seară la Cotroceni. Videanu a mai spus că şeful statului s-a declarat pesimist că liderii Opoziţiei doresc să servească interesul naţional şi să participe la deblocarea Parlamentului. La Cotroceni au fost convocaţi ieri-seară Emil Boc, Roberta Anastase, Adriean Videanu şi Vasile Blaga.

Opoziţia, păcălită de PDL

În timp ce preşedintele Traian Băsescu cerea un moratoriu între partide, conflictul de la Camera Deputaţilor nu este nici pe departe rezolvat. Tensiunile s-au accentuat după ce Puterea a recurs la o strategemă cu scopul de a trimite la comisii legile blocate în Biroul Permanent. PSD şi PNL au acceptat să deblocheze procesul legislativ în schimbul promisiunii PDL că va renunţa la transferul atribuţiilor Biroului Permanent către plen. Miza înţelegerii: PDL are majoritatea în plen, dar PSD şi PNL au un vot în plus în Biroul Permanent. Compromisul s-a perfectat într-o şedinţă a Biroului Permanent care nu a fost prezidată de Anastase, aceasta fiind condiţia Opoziţiei pentru a participa.
Însă, în cursul şedinţei, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a cerut ca Biroul să îşi dea acceptul şi pentru trimiterea la comisii a  proiectelor depuse în ultimul moment, care urmau să fie trecute pe o ordinea de zi suplimentară. Opoziţia a acceptat cu un singur vot împotrivă, cel al vicepreşedintelui Ludovic Orban.

Surpriza de pe lista suplimentară

A doua zi, PNL şi PSD au constatat că democrat-liberalii nu şi-au ţinut promisiunea şi au trimis proiectul de  modificare a Regulamentului comisei de resort. "Pe ordinea de zi suplimentară este un singur proiect: cel de modificare a Regulamentului propus de PDL", ne-a explicat ieri secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu. Liberalii susţineau că nu vor mai negocia cu PDL fiindcă democrat-liberalii nu şi-au respectat cuvântul dat. Social-democratul Georgian Pop s-a eschivat spunând că PSD nu este de acord cu conţinutul proiectului dorit de PDL, dar că nu putea împiedica repartizarea către Comisia de resort. Opoziţia îşi menţine boicotul faţă de şedinţele de plen şi Birou Permanent conduse de Roberta Anastase. Deputaţii PNL au venit, ieri, în sala de plen, cu fanioane portocalii pe care scrie "Demisia, 80 nu este egal cu 170". (Romulus Georgescu, Alina Voaideş)

Scenarii

PSD şi PDL ar fi negociat deja înlocuirea Robertei Anastase cu Sulfina Barbu, potrivit unor surse din PSD, citate de Mediafax. Mai mulţi lideri din PSD susţin însă că nu au fost vehiculate nume de posibili înlocuitori. Sulfina Barbu a susţinut că subiectul nu a fost discutat în partid. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că informaţiile reprezintă o intoxicare lansată de PSD. Potrivit unor surse, PDL a cerut înlocuirea lui Mircea Geoană (PSD)  de la şefia Senatului, la schimb cu cea a Robertei Anastase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite