Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, desemnat pentru formarea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul premier ar putea fi anunţat în această seară, afirmă purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu. Mihai Răzvan UNgureanu este în poll-position pentru a deveni premier.

UPDATE 21.41 Ungureanu: "Intenţionez să folosesc experienţa MAE şi a SIE în eficientizarea guvernării"

Mihai Răzvan Ungureanu a făcut primele declaraţii în calitate de premier după anunţul desemnării sale, făcut de preşedintele Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă ţinută la Palatul Cotroceni, luni seară. Citeşte mai multe AICI

UPDATE 20.37: Antonescu: "Despre desemnarea pe care a făcut-o, noi vom vota aşa cum am anunţat", a declarat liderul PNL.

Adică, vor respinge noul Guvern, deoarece soluţia unică, în viziunea USL, este organizarea alegerilor anticipate.

Antonescu a ţinut să precizeze că Ungureanu nu mai are de ani buni nicio legătură cu PNL, făcând o trimitere la un fragment din discursul şefului SIE. Ungureanu precizase însă că are o opţiune ideologică liberală.

UPDATE 20.35: Antonescu spune că "Traian Băsescu trăieşte în continuare în lumea sa" şi a refuzat anticipate sub "pretextul mincinos" că anticipatele ar însemna pierderea a cinci luni.

UPDATE 20.33: De la sediul USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, plus Daniel Constantin (preşedinte PC), susţin nişte declaraţii referitoare la consultări şi desemnarea lui Ungureanu.

Reacţia USL: Opoziţia va vota împotriva Guvernului Ungureanu, nu acceptă decât alegeri anticipate

Liderii USL au susţinut o declaraţie de presă, imediat după ce preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru formarea unui nou Guvern. Citeşte AICI reacţia Opoziţiei

UPDATE 20.24: Răzvan Mihai Ungureanu a mulţumit pentru încrederea ce i s-a acordat şi a promis că va fi un bun administrator, administrator care are o logică a eficienţei.

"Am fost întotdeauna loial interesului public şi intereselor noastre naţionale", a declarat Ungureanu. El a mai spus că are nevoie de un sprijn parlamentar ferm.

Prioritatea României, în opinia lui Ungureanu, este stabilitatea economică şi politică a ţării.

Fostul şef al SIE spune că îşi asumă cu seriozitate şi onestitate această responsabilitate.

Averea ieşeanului Mihai-Răzvan Ungureanu, premier desemnat

UPDATE 20.20: România nu are nevoie de instabilitate, a spus Băsescu, referindu-se la anticipate şi la un Guvern care ar conduce ţara timp de cinci luni, până la alegeri, în această perioadă de criză economică.

UPDATE 20.17: Preşedintele Traian Băsescu a explicat, înainte de a-l desemna pe Ugureanu, că orice instabilitate a României generează dificultăţi în finanţarea statului român, referindu-se atât la creditele scadente, cât şi la finanţarea deficitului acestui an, deficit prognozat la 1,9 - 2,4 %.

UPDATE 20.15: Mihai Răzvan Ungureanu a fost desemnat pentru formarea unui nou Guvern. "În principiu, a fost agreată persoana domnului Mihai Răzvan Ungureanu", în poziţia de premier, a spus preşedintele Băsescu. De mâine, el poate trece la alcătuirea noului Executiv.

UPDATE 20.10: Preşedintele Traian Băsescu: Desemnarea lui Ungureanu ca premier a fost, "în principiu", agreată

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat, luni seară, prim-ministru pe Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe. Anunţul şefului de stat confirmă informaţiile transmise de "Adevărul" încă de duminică seară, potrivt cărora Ungureanu e favorit la funcţia de premier al României. Citeşte AICI declaraţiile şefului de stat

UPDATE 19.25: Surse importante au confirmat, din nou, pentru adevarul.ro că Răzvan Mihai Ungureanu este cel pe care îl va anunţa Traian Băsescu, la ora 20.00, ca fiind desemnat să preia postul de prim-ministru. 

Citeşte aici articolul publicat ieri seară pe adevarul.ro şi în ediţia de dimineaţă a ziarului "Adevărul":
Ungureanu, favorit să devină premier

ORA 19.10 Informaţiile Adevărul se confirmă. Surse importante din PDL au declarat şi pentru televiziunile de ştiri, acum câteva minute, că propunerea PDL este Răzvan Mihai Ungureanu, aşa cum a anunţat Adevărul în ediţia de astăzi dimineaţă.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, este cotat cu şanse serioase de a fi noul premier al României după demisia lui Emil Boc.

Traian Băsescu ar fi discutat cu Ungureanu acesta zilele trecute, afirmă surse apropiate Palatului Cotroceni.

O altă variantă pentru Palatul Victoria este Lucian Croitoru, consilier pe problem de politică monetară al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De altfel, acesta a fost desemnat premier şi în 2009 dar nu a fost votat de Parlament.

Înainte de demisia lui Emil Boc a circulat şi varianta ca Isărescu însuşi să fie nominalizat premier. Tot din zona BNR, a fost vehiculat şi numele lui Călin Georgescu.

Şi numele şefului SRI, George Maior, a apărut pe lista celor care ar putea să-l înlocuiască pe Emil Boc.

Votează în sondajul alăturat numele pe care crezi tu că îl va anunţa Traian Băsescu!

Cum se schimbă Guvernul

În cazul demisiei prim-ministrului, situaţie în care încetează mandatul întregului Guvern, preşedintele României angajează consultări cu partidele reprezentate în Parlament. Conform Constituţiei, şefului statului îi revine prerogativa desemnării unui candidat pentru ocuparea funcţiei de premier.

„Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament", precizează Constituţia la articolul 103.

Candidatul desemnat are 10 zile la dispoziţie pentru a se prezenta în faţa Parlamentului cu echipa ministerială şi cu programul de guvernare. Lista Guvernului şi programul se dezbat în şedinţa comună a celor două Camere, iar votul de încredere se acordă cu majoritatea deputaţilor şi senatorilor.

Dacă premierul desemnat nu primeşte votul de încredere, preşedintele mai poate nominaliza încă un candidat. În cazul în care Parlamentul respinge şi această echipă, se deschide calea spre alegeri anticipate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite