Le Monde: Dan Voiculescu, Le Raspoutine de Bucarest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu
Dan Voiculescu

Celebra publicaţie franceză îl aseamănă pe Dan Voiculescu, omul politic căruia îi este atribuită tentativa de destituire a preşedintelui Traian Băsescu, cu unul dintre cele mai nefaste personaje de la curtea ultimului ţar al Rusiei.

"I se spune <<Varan>>. Odată cu înaintarea în vârstă, chipul chipeșului bărbat a ajuns să capete proporții reptiliene", aşa îşi începe jurnalistul Francois Marti articolul care se intitulează "Le Raspoutine de Bucarest".

"Personaj emblematic al fostelor reţele ale Securităţii-sinistra poliţie politică a regimului comunist-Dan Voiculescu s-a reconvertit în afaceri după căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu. Legat de fostul aparat de stat, acest fin cunoscător al sistemului stăpânea perfect mecanismele financiare ale ţării", îl descrie jurnalistul francez Francois Marti pe patronul trustului Intact.

În articol se reaminteşte că la 1 mai, Dan Voiculescu "a prezentat pacursul suspendării președintelui, în cadrul unui interviu acordat Antenei 1, postul său de televiziune". Publicaţia notează că, deşi preşedintele a fost suspendat din funcţie, Curtea Constituţională a invalidat referendumul, pe motiv că nu s-a întrunit cvorumul.

"Încrâncenarea lui Dan Voiculescu împotriva șefului statului depăşeşte sfera animozităţilor personale. Dacă <<Rasputin de București>> şi-a ieşit din pepeni a fost pentru că operațiunea "mâini curate", lansată de președintele Traian Băsescu pentru lupta împotriva corupției care cangrenează țara, i-ar putea destabiliza imperiul său", mai scrie Marti.

"Condamnarea lui Adrian Năstase la 27 iunie a reprezentat un șoc. Este prima dată de la căderea comunismului când un demnitar este trimis în spatele gratiilor pentru delapidare. Năstase face parte din același mediu ca și Dan Voiculescu, cel al <<micilor elite roșii>>, asociat cu  vechea dictatură marxistă, care a fost în măsură să își negocieze rândul său la democrație și să se implice cu succes în afaceri, pentru a deveni noua nomenclatură economică a țării. În această lume, Traian Băsescu, dornic de a scăpa țara de vechiul regim, a devenit o amenințare", notează acelaşi cotidian francez.

"Le Monde" vorbeşte despre succesul în afaceri al mogulului, subliniind că imperiul său economic afişează o cifră de afaceri de un miliard de euro. În acelaşi timp, cotidianul reaminteşte anchetele şi rapoartele în virtutea cărora Voiculescu ar fi colaborat cu Securitatea, având numele de cod "Felix".

Citeşte şi:

Dan Voiculescu: O noua suspendare a președintelui Băsescu - posibilă și legitimă. Cel mai bun moment, sfârșitul lui octombrie, începutul lui noiembrie

Cetăţeanul complicat Dan Voiculescu

Dan Voiculescu: Băsescu nu apucă Revelionul la Cotroceni

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite