Legea pensiilor, fraudată de 66 de ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL a trecut în grabă zeci de articole şi amendamente la Legea pensiilor, anunţând o prezenţă diferită de cea arătată de înregistrarea video. De la defectarea sistemului electronic şi până la votul final, 66 de voturi au fost fraudate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

La ora 22.35, ultima oară când a funcţionat sistemul electronic de vot la controversata şedinţă din 15 septembrie, în sală erau 115 deputaţi. La nici câteva minute, la propunerea liderului de grup al PDL de a se folosi votul prin ridicare de mână, Anastase anunţa 137 „pentru", un vot „împotrivă" şi 15 „abţineri".

Citiţi şi:

PNL contestă Legea Pensiilor la Curtea Constituţională

Opoziţia reclamă fraudă la adoptarea Legii Pensiilor şi le cere Robertei Anastase şi lui Sever Voinescu să demisioneze

Războiul pensiilor în Camera Deputaţilor

Adică 153 de parlamentari prezenţi. Potrivit stenogramei şedinţei, din acel moment şi până la finalul şedinţei Anastase, ajutată de secretarul Camerei, Sever Voinescu, a trecut zeci de articole afirmând că în sală se aflau peste 160 de persoane.

Înregistrările video arată însă că în sală se aflau aproximativ 80 de persoane pe durata dezbaterilor. La votul unui amendament, Anastase a anunţat din inerţie chiar 260 de voturi „pentru", după ce la votul anterior consemnase 160.

La votul final, care a iscat mai multe zile de scandal în Parlament, PDL a anunţat 170 de voturi „pentru", 2 „împotrivă" şi 3 „abţineri". Pentru adoptarea legii, democrat-liberalii aveau nevoie de 168 de voturi favorabile. 

Deputatul UDMR Marton Arpad a recunoscut că în timpul dezbaterilor nu existau 160 de parlamentari în sală. „Votul electronic a arătat o prezenţă de 115-140 de parlamentari înainte să se defecteze. În timpul dezbaterilor pe articole au fost mai puţini, însă pentru votul final există o mobilizare întotdeauna", a declarat Marton Arpad.

Cei din spatele Robertei, săriţi la numărătoare

Frauda reclamată de Opoziţie la votul pe Legea pensiilor nu a existat, în opinia liderului deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, chiar dacă în înregistrări nu apar câţi aleşi anunţase Anastase că ar fi în sală. „Nu a fost fraudă la vot, am tot repetat. Nu ştiu câţi deputaţi apar în sala de plen pe înregistrări, dar sunt şi eu curios dacă pe cei care se aflau în spatele Robertei i-a numărat cineva!", a susţinut Toader.

Democrat-liberalii au votat marţi în plen împotriva propunerii Opoziţiei de reluare a votului pe Legea pensiilor, chiar dacă unii reprezentanţi ai PDL susţinuseră cu o zi înainte că este o lege mult prea importantă pentru a exista vreun dubiu în privinţa adoptării ei. Printre aceştia se numără şi Roberta Anastase, şi secretarul Camerei, Sever Voinescu.

„Am acceptat în Biroul Permanent ca solicitarea Opoziţiei de reluare a votului să fie judecată de plen. Apoi am considerat că normal este să mă abţin de la vot", s-a justificat Anastase. PSD a depus plângere penală împotriva acesteia şi a lui Voinescu pentru abuz în serviciu.

Traseul legii în Parlament

16 februarie: Legea pensiilor ajunge la Senat, prima cameră sesizată. După ce este înregistrată, este trimisă la Comisii.

19 aprilie - 10 mai: Senatorii o trec de mai multe ori pe ordinea de zi, însă nu se înţeleg în privinţa amendamentelor legate de punctul de pensii şi de vârsta de pensionare.

10 mai
: Legea este adoptată tacit. Senatorii PSD au părăsit sala, după o cerată privind punctul de pensie,  iar preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană, a fost nevoit să suspende şedinţa după ce a constatat că Senatul nu se mai află în cvorum.

17 mai: Legea este înregistrată la Cameră şi este trimisă la comisii. Actul normativ ar fi trebuit dezbătut în procedură de urgenţă.

16 iunie: Legea este trecută pe ordinea de zi, însă este retrimisă la Comisia de muncă. Biroul Permanent prelungeşte ulterior termenul de depunere a raportului până la 1 septembrie.

14 septembrie
: Premierul Emil Boc se duce în Parlament pentru a cere Comisiei urgentarea lucrărilor. Comisia adoptă legea, majorând punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut. Anterior, lucrările Comisiei au fost blocate în mai multe rânduri din cauză că nici Puterea şi nici Opoziţia nu aveau majoritate.

15 septembrie: Deputaţii adoptă legea după mai multe ore de dezbatere.

Traian Băsescu admite negocierea PDL-PSD din Parlament

Băsescu a insistat că PDL nu a acceptat pretenţiile PSD



Traian Băsescu admite negocierea PDL-PNL din Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut ieri-seară la B1TV că, de fapt, democrat-liberalii nu au acceptat condiţiile financiare ale social-democraţilor pentru votul la Legea pensiilor, pentru care liderii PSD şi PDL au purtat negocieri timp de patru zile. Şeful statului a insistat că i-ar fi cerut demisia premierului în cazul în care acesta ar fi decis să acorde banii ceruţi de PSD.

Precizările şefului statului au venit însă la numai şapte ore după ce admisese, la postul public de radio, că PDL a cumpărat „tăcerea" social-democraţilor la Legea pensiilor, oferind bani de la bugetul de stat pentru colegiile parlamentarilor lui Victor Ponta. Băsescu a spus la radio că „probele" prezentate de preşedintele Camerei Deputaţilor,

Roberta Anastase, şi decizia social-democraţilor de a abandona „lupta" şi de a părăsi sala de şedinţă reprezintă o confirmare a faptului că a existat o înţelegere. „Roberta Anastase are dreptate, PSD a cerut bani ca să iasă din sală. (...) Dacă stăteau acolo, ar fi putut număra, şi PSD are mulţi parlamentari, dacă erau în Parlament, i-ar fi bătut la vot pe cei de la PDL, dar ei au plecat, este clar că a fost o înţelegere, dar nu-i treaba mea să mă bag în ce fac parlamentarii", a explicat şeful statului. Întrebat  dacă PSD a obţinut banii solicitaţi, preşedintele a replicat ferm: „Da, am văzut nişte liste... e mizerabilă discuţia!"

Atac dur la Ponta

La emisiunea televizată însă, Băsescu a negat că PDL ar fi dat banii ceruţi şi l-a criticat dur pe liderul PSD, Victor Ponta, pentru că nu a recunoscut negocierile. „E imposibil ca un lucru negociat de grupul parlamentar să nu-l afle şeful partidului. Lui i-a fost teamă că se va afla de la PDL sau a simţit reacţia retincentă a premierului de a împărţi banii în felul acesta. Ponta e nimic pentru PSD şi încearcă să se legitimeze prin acţiuni de-astea kamikaze. El trebuie să facă frumos, ca maimuţica, să rămână şef de partid", a spus Băsescu.

El a declarat că actualul lider al PSD, Victor Ponta, „a venit preş" la el în birou, în 2008, întrebând dacă l-ar putea sprijini la alegerile pentru Primăria Capitalei şi că discuta înainte de alegeri un portofoliu de ministru prin ieşirea din PSD. „La mine în birou, acest Ponta, care azi vituperează împotriva preşedintelui, era ca un preş care întreba: ar fi bine să candidez la Primăria Capitalei, m-aţi putea sprijini? I-am spus: nu candida că nu ai şanse, dându-i de înţeles că nu o să-l sprijin", a povestit Băsescu. Potrivit şefului statului, preşedintele social-democraţilor a discutat cu el şi despre un portofoliu de ministru, prin ieşirea din PSD, înainte de alegerile din partidul său. 

"Negocierile dintre PDL şi PSD au durat patru zile. Dacă se dau banii, cer demisia premierului."
Traian Băsescu
preşedintele României

image
image
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite