Opoziţia reclamă fraudă la adoptarea Legii Pensiilor şi le cere Robertei Anastase şi lui Sever Voinescu să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul social-democraţilor Victor Ponta susţine că votul din Camera Deputaţilor cu privire la Legea Pensiilor s-a realizat într-un mod fraudulos, iar Roberta Anastase trebuie să răspundă penal pentru această fraudă.

UPDATE Laszlo Borbely: Eu unul nu supuneam la vot proiectul

"Dacă eu aş fi fost atunci cel care trebuia să supun la vot final acest proiect de lege, nu îl supuneam pentru că probabil că există o suspiciune că s-a fraudat", a declarat ministrul Mediului şi vicepreşedinte UDMR, Laszlo Borbely, la Antena 3.

UPDATE: PSD şi PNL au cerut demisia Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi a lui Sever Voinescu, secretarul Camerei care a numărat voturile în ziua în care Legea pensiilor a fost adoptată.  Opoziţia cere din nou ca până când se va lua o decizie în cazul votului pe legea pensiilor, şedinţele să nu mai fie conduse de Roberta Anastase.

PSD şi PNL cer reluarea dezbaterilor pe Legea unitară a pensiilor astăzi.

Liderul PSD a declarat că nu doar votul final la Legea pensiilor trebuie reluat, ci toate voturile pe articole, inclusiv articolele referitoare la vârsta de pensionare şi la valoarea punctului de pensie, întrucât ar fi fost adoptate prin "frauda recunoscută" de preşedintele Camerei Deputaţilor.

"Din punctul nostru de vedere, un preşedinte de Cameră care îşi recunoaşte hoţia, care îşi recunoaşte frauda, nu înseamnă că este iertat. Un hoţ care a fost prins că a furat şi a dat înapoi banii pe care i-a furat nu este iertat, eventual are circumstanţe atenuante", a spus Ponta.

Preşedintele PSD i-a solicitat Robertei Anastase să nu mai conducă şedinţele de plen până "la rezolvarea situaţiei" şi să desemneze unul dintre vicepreşedinţii Camerei Deputaţilor care să o înlocuiască.

"O asemenea persoană, până nu îşi primeşte sancţiunea pentru furtul realizat săptămâna trecută, nu poate să conducă şedinţele Camerei Deputaţilor, oamenii ar vedea că în fruntea Parlamentului este un om care a fost prins furând şi care nu păţeşte nimic", a spus Ponta.

UPDATE Voicu: În dreptul meu sala era goală, dar nu puteam cere verificarea cvorumului

Secretarul Camerei Deputaţilor Mihai Voicu (PNL) a afirmat că, din punct de vedere regulamentar, el nu putea să solicite verificarea cvorumului la votul final la Legea pensiilor şi că a informat-o pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei, că jumătatea sălii din dreptul său era goală.

"Jumătatea de sală din dreptul meu era goală. Am comunicat acest lucru preşedintelui de şedinţă Roberta Anastase că, în ceea ce mă priveşte, la fiecare vot sunt zero voturi pentru, zero împotrivă şi zero abţineri, cealaltă jumătate de sală intră în atribuţia celuilalt secretar. Contestaţia, din nefericire, numai liderii de grup au dreptul să conteste rezultatul unui vot, nu şi secretarii de şedinţă. Este probabil o greşeală a Regulamentului, dar este", a explicat Voicu.

UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că PSD ar trebui să nu mai vorbească la televizor şi să vină în Parlament. "Cel mai bine ar fi ca PSD-ul să vină în plen şi să îşi facă treaba pentru care a fost ales".

UPDATE PSD a cerut reluarea dezbaterii în plen pe legea pensiilor. Totodată, social-democraţii au cerut ca votul de marţi din Parlament să fie nominal.

UPDATE: PSD a anunţat, prin deputatul Dan Şova, că va depune marţi plângere penală împotriva Robertei Anastase.

UPDATE: Biroul Permanent al Camerei a decis să supună marţi plenului reluarea votului pe Legea unitară a pensiilor

Cu opt voturi "pentru", două "împotrivă" şi două două abţineri, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să supună plenului reluarea votului asupra Legii privind sistemul unitar de pensii, după ce liderii grupurilor PNL şi PSD au contestat cvorumul existent la votul final.

UPDATE: Ponta: Anastase recunoaşte că a greşit, dar noi tot depunem plângere penală

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat în legătură cu declaraţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor privind o eventuală reluare a votului la Legea pensiilor că PSD tot va depune plângere penală împotriva Roberei Anastase chiar dacă aceasta şi-a recunoscut greşeala. .

"Abuzul în serviciu, falsul şi uzul de fals oricum au fost comise. PSD oricum va depune plângere penală împotriva Robertei Anastase", a declarat ponta, citat de Mediafax.

Ponta a comentat şi afirmaţia făcută de Roberta Anastase despre faptul că el nu ar fi fost prezent la şedinţa de joi a plenului, când s-a votat Legea pensiilor.

"Să ia stenograma şedinţei, să se uite peste înregistrările transmisiilor televiziunilor şi va vedea că am susţinut de la microfonul plenului poziţia PSD. Dar ea, ca orice hoţ prins furând, se încurcă în minciuni acum", a mai spus Ponta, ctat de agenţia de presă.

UPDATE Partidul Naţional Liberal (PNL) a depus o contestaţie referitor la votul pe Legea Pensiilor, astfel că votul ar putea fi reluat. decizia finală o va lua plenul Camerei.

UPDATE: Coaliţia de guvernământ este dispusă să reia votul pe Legea Pensiilor, potrivit declaraţiilor Robertei Anastase, însă, pentru acest lucru este nevoie ca Opoziţia să depună o contestaţie. Decizia privind o posibilă reluare a votului va fi luată de plenul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase, a declarat că acest subiect va fi discutat şi în şedinţa Biroului Permanent al Camerei.

Anastase a refuzat să se pronunţe asupra asupra corectitudinii votului, menţionând însă că nu intră în atribuţiile sale numărarea voturilor.

Referindu-se la faptul că din înregistrările video de la acea şedinţă ar rezulta că în sală erau mai puţini deputaţi decât numărul de voturi anunţate, Anastase a spus că tot din imagini rezultă că la votul electronic Victor Ponta a votat, deşi nu era în sală.

Victor Ponta a declarat astăzi într-o conferinţpă de presă la sediul PSD că Traian Băsescu trebuie să refuze să promulge o lege care a trecut prin fraudă, acuzând-o pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, că este un "hoţ".

Citiţi şi:

Ponta: "Guvernul Boc s-a constituit prin şantaj şi prin fraudă"

Roberta Anastase este un hot, a spus ca aparatul s-a stricat, a declarat Ponta.

Basescu se descalifica din functia de presedinte al Romaniei daca nu isi respecta atributiile de sef al statului, a adăugat acesta.

Liderul PSD a fost optimist în legătură cu şansele partidului pe care îl conduce de a ajunge la guvernare.

Este de datoria noastra a PSD-ului sa-i convingem pe oameni sa nu se lase intimidati, corupti de banii acestora. Daca votul va fi corect, PSD va castiga aceste alegrri, asa cum arata si sondajele de opinie si asa cum spun si oamenii.

Victor Ponta a subliniat că este vorba despre mai multe decât o luptă politică, dat fiind faptul că Legea Pensiilor afectează vieţile a numeroşi cetăţeni.

Am iesit din sala ca macar dvs. sa puteti sa-i numarati. Aici nu mai este vb despre o lupta politica, ci de o frauda publica fara precedent, mai akes in fata Camerelor.  Aceasta lege afeacteaza viata a atator oameni.

In sala erau doar 80 de persoane. deciziile se iau de cele care conduce sedinta. Dl Voicu va fi probabil martor in procesul in care R Anastase va fi raspunda penal pentru frauda. Aceste decizii nu se pot lua indiferent de lege, a ţinut să sublinieze Ponta.

Liderul PSD a declarat că va depune plângere penală împotriva Robertei Anastase, pe care o acuza de abuz in serviciu, fals si uz de fals.

Au facut atat de multe modificari la lege. Noi avem pregatita sesizarea si pe fond si pe modul fraudulos in care s-a desfasurat votul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite