Războiul pensiilor în Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Boc a susţinut ieri că majorarea pensiilor ar costa bugetul 5 miliarde de euro. PSD şi PNL au ameninţat că nu votează Legea pensiilor dacă plenul nu admite creşterea valorii punctului de pensie la 826 de lei faţă de 732 de lei cât a propus Guvernul.

Premierul Emil Boc a venit ieri, în Parlament, ca să‑i convingă pe deputaţi că Guvernul nu are bani pentru a susţine solicitarea Opoziţiei de majorarea a punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, propunere pe care PSD şi PNL au impus-o cu o seară în urmă la Comisia de muncă.

Boc a spus că varianta susţinută de Guvern ( 732,8 de lei) presupune subvenţii de la bugetul de stat pentru fondul de pensii de trei miliarde de euro în 2011, în timp ce varianta Opoziţiei (826 de lei) ar presupune subvenţii de cinci miliarde de euro. Boc a mai spus că vârsta reală de pensionare este atât la femei, cât şi la bărbaţi mai mică decât cea standard, prevăzută de lege. „Nu se mai poate să ne pensionăm repede şi să avem şi pensii foarte mari", este viziunea lui Boc. În replică, liderul PSD Victor Ponta a afirmat că majorarea pensiilor ar fi posibilă, însă vârstnici „vor fi puşi să plătească ceea ce Guvernul actual nu reuşeşte să obţină, fie din incompetenţă, fie din corupţie".

„Toate prostiile guvernanţilor, incapacitatea, actele de corupţie, devalizarea banului public, criza provocată în sistem vor fi puse pe umerii părinţilor şi bunicilor noştri", a comentat şi liberalul Ludovic Orban.

Controverse și tensiuni

Dezbaterile de ieri nu au fost lipsite de controverse, în condiţiile în care deputaţii PSD au cerut, fără succes, amânarea discuţiilor pentru că au primit raportul Comisiei de muncă cu cinci minute înainte de plen. Punctul de pensie a constituit, în ultimele zile, obiectul unei veritabile bătălii politice. Opoziţia şi-a asigurat majoritatea în Comisia de muncă miercurea trecută când PSD şi‑a plasat trei deputaţi în acest for. PDL a sesizat că are o problemă de abia luni, când a încercat, fără succes, să schimbe situaţia. În aceste condiţii, PSD şi PNL şi-au trecut amendamentul prin care punctul de pensie era majorat la 45% din salariul mediu brut de 1.836 de lei, adică 826 de lei.

Plenul Camerei a respins ieri un amendament adoptat de Comisia de apărare, prin care prevederile privind cadrele militare şi poliţiştii erau eliminate din Legea pensiilor. La închiderea primei ediţii, deputaţii continuau dezbaterea actului normativ pe articole. Camerea Deputaţilor este for decizional, legea urmând să fie trimisă apoi la promulgare.

Prevederile legii

- Bărbaţii vor ieși la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63.
- Persoanele care desfăşoară activităţi independente vor contribui la fondul de pensie. Contribuţiile vor fi plătite de către angajator.
- Militarii, poliţiștii și funcţionarii publici se numără printre categoriile profesionale care au fost introduse în lege.

"Nu se mai poate să ne pensionăm repede şi să avem şi pensii foarte mari."
Emil Boc prim-ministru

"Pensionarii vor fi puşi să plătească fie incompetenţa, fie corupţia din Guvern."
Victor Ponta preşedinte PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite