"Intervenţia cu românii" a lui Băsescu: Mesajele de pe Internet, Facebook şi mediile electronice mi-au creat impresia că pentru o parte din români s-a creat o ruptură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Astăzi vreau să mă adresez exclusiv românilor din ţară şi de pretutindeni. Astăzi mă adresez românilor, pentru că manifestaţiile din ultima vreme, scandările din stradă din ultimele zile, mesajele de pe Internet, mi-au creat impresia că pt o parte din români s-a creat o ruptură. S-a creat impresia falsă că preşedintele nu-i mai reprezintă pe români şi societatea în relaţia cu instituţiile statului". Citeşte a

Principalele declaraţii ale şefului statului:

- Astăzi vreau să mă adresez exclusiv românilor din ţară şi de pretutindeni.

- Astăzi mă adresez românilor, pentru că manifestaţiile din ultima vreme, scandările din stradă din ultimele zile, mesajele de pe Internet, Facebook, mediile electronice, mi-au creat impresia că pt o parte din români s-a creat o ruptură.

-- S-a creat impresia falsă că preşedintele nu-i mai reprezintă pe români şi societatea în relaţia cu instituţiile statului.

- Aş vrea ca românii să înţeleagă că îmi este extrem de clară situaţia în care se află.

- Ştiu că măsuri precum creşterea tva, reducerea salariilor i-au făcut să iasă în stradă, ca urmare a traiului greu.

- Ştiu că aceeaşi ardoare o au şi miloane de români care n-au ieşit în stradă.

- Şi ei s-au simţit solidari cu cei care prin scandările lor dădeau semnale legate de sărăcie, de aroganţa politicienilor sau legate de corupţie.

-E clar pentru mine că prima obligaţie este de a restabili legătura de încredere între mine şi acea parte a populaţiei care şi-a pierdut încrederea în preşedinte.

- În momentul de faţă ne aflăm în criză. Evoluţiile interne din ultimii doi ani au suprapus peste criză şi măsuri extrem de puternice de modernizare a statului.

- Practic în acelaşi timp, coaliţia susţinută de mine a realizat două lucruri dificile: lupta cu criza, pe de altă parte, procesele de modernizare a ţării, precum legi controversate, Codul Penal, Codul Comercial. Acestea au fost legi destinate să restructureze Justiţia. Diminuarea cu peste 200 000 a bugetarilor.

- Legea răspunderii magistraţilor, o lege dificilă şi îndelung dezbătută, legea micii reforme, care a împins la dezbatere, Codul Muncii, a fost un moment în care societatea întreagă a fost afectată, din îngrijorarea că ar putea fi mai rău, legea educaţiei care a împins către reformarea unui sistem extrem de mare, legea asistenţei sociale, o lege extrem de discutată, care a afectat un număr considerabil de oameni care trăiau nejustificat din ajutoare sociale.

-Aici, cu certitudine, responsabilitatea mea este majoră, pentru că modernizarea statului a fost unul din obiectivele pentru care m-am angajat să devin pentru a doua oară Preşedintele României.

- Toate au creat un sentiment de nesiguranţă în societate. Eu am câştigat alegerile având ca principală axă reforma statului.

- Suntem acolo unde trebuie. În primul rând datorită eforturilor populaţiei, România a ieşit din recesiune. Sper că la sfârşitul lui februarie, statisticile să arate o creştere economică de peste 2%.

-Marea problemă a populaţie este ce se întâmplă în continuare.

- Ştiu ce trebuie făcut.Va trebui, ca în parteneriat cu guvernul, să deschidem orizontul de ţară nouă pentru români.

- Cel mai important, revizuirea Constituţiei ca pilon de stabilizare a statului şi ca răspuns la votul românilor din noiembrie 2009, când peste 80% din români au votat parlament unicameral.

- Toate partidele se fac că uită de votul dat de români în noiembrie 2009, însă nu evită să spună că ascultă vocea poporului.

- Ei nu respectă, nici acum, votul românilor. Nici unul nu a vrut să schimbe lucrurile, deşi a primit în timp util proiectul de revizuire a Constituţiei.

- Poporul nu se serveşte numai în declaraţii.

- Revizuirea Constituţiei este o probă a responsabilităţii clasei politice româneşti. Avem nevoie de o lege electorală care să le permită românilor să îi voteze pe cei mai buni.

- Avem nevoie de un comportament modest şi decent al politicienilor. Când eşti în Parlament şi în Guvern, şi în ţară se impun măsuri de austeritate, deranjează comportamentul lipsit de modestie.

-- Avem nevoie de un comportament modest şi decent al politicienilor. Când eşti în Parlament şi în Guvern, iar în ţară se impun măsuri de austeritate, deranjează comportamentul lipsit de modestie.

- Vom continua lupta împotriva corupţiei şi a evaziunii fiscale.

- Va trebui să creem locuri de muncă, valorificând banii europeni prin crearea de IMM-uri.

- Şi va trebui să redeschidem exploatările miniere. Trebuie să avem curaj să creem locuri de muncă în minerit.

- Trebuie să avem curaj să creăm locuri de muncă în minerit. Nu există lucru mai important astăzi decât crearea de locuri de muncă. Este singura modalitate de crea condiţii de viaţă rezonabile românilor şi pentru a asigura venituri pentru sănătate, educaţie, şamd.

- Avem nevoie de accelerarea programului de autostrăzi Avem nevoie de dezvoltarea agriculturii. Avem nevoie de dezvoltarea turismului.

- Avem nevoie de oameni politici credibili. Acest lucru nu se poate face decât prin proiecte transparente.

- Avem nevoie de o lege a sănătăţii. Eşecul proiectului, mi se datorează.

- Nu vreau să spuneţi că preşedintele şi-a prezentat un program de guvernare. Un program de guvernare este mai complex.

- Acestea vor fi lucrurile pe care le voi susţine în continuare. Ele vor permite crearea locurilor de muncă şi o redistribuire a resurselor către zonele sociale unde avem nevoie.

- Ştim unde suntem. Ştim ce avem de făcut. Ştim care este orizontul pentru ca la terminarea crizei, România să poate valorifica ieşirea din criza modnială. Vor câştiga acele state debirocratizate şi flexibile.

-Alocarea corectă a resurselor pe care la are bugetul de stat este esenţială pentru crearea noilor locuri de muncă. Esenţa menţinerii locurilor de muncă în România în ultimii 3 ani a fost în alocare mare a banilor în investiţii.

- Aş vrea să vă mai spun lucruri, care nu au legătură cu unde suntem şi ce avem de făcut. SUnt constatări.

- Unele ţin de mine, altele de realităţile altora.

- Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de "dictator" voi continua să susţin fără rezrve toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei.

- Ceea ce nu înseamnă că voi fi un om care să nu observe sau să nu spună când crede că s-au produs erori.

- Aş vrea să mai dau o explicaţie pentru etichetări, care mi-au fost atribuite. "Băsescu face dosare". Eu îl voi considera om de rea credinţă pe acela care nu va putea să spună despre ce om politic e vorba şi despre ce procuror. O imagine propagată continuu că DNA-ul este al preşedintelui.

- Nu există niciun procuror în România care să spună că i-a cerut să facă un dosar. Este sub demnitatea unui preşedinte de a face aşa ceva. Îi rog să fie corecţi, pentru că vorbesc despre Preşedintele României.

- Dacă aş fi condus eu PDL, ar fi fost mai bine condus.

-Eu nu conduc Guvernul. Am zis să trecem legi, m-am implicat pentru că ţara avea nevoie, iar cei care îmi recomandă să mă duc pe muntele Găina şi să contemplez, se înşeală. Nu aşa procedează un preşedinte.

- Această dezbatere pe care am avut-o continuu cu partidele din coaliţie este în folosul românilor.

- Pentru a se completa imaginea de dictator, preşedintele hotărăşte deciziile Curţii Constituţionale. Nu am cerut niciodată o soluţie de la CC, dar am cerut legătura cu ei, în interesul explicării a evenimentelor care au loc în ţară.

-Toate analizele arată că anul 2012, partea a doua, este un an în care zona euro riscă să intre în recesiune. De aceea, România trebuie să fie pregătită. Atunci nu vom putea miza pe sprijinul Europei. Cu o zonă euro ăn recesiune, România va trebui să facă faţă cu resursele ei oricărei crize.

- Îndemnul meu este solidaritate. Din criză, ori ieşim toţi, ori niciunul. Odată cu ţara. Ori scoatem ţara din criză, ori dacă nu, salvări individuale nu există.

- Avem un orizont, avem resurse să trecem cu pagube minime prin această criză, dar trebuie să fim responsabili.

- Aici aş face o observaţie. Trebuie să accelerăm ce am făcut în ultimii ani. Trebuie să privim către Turcia, către Polonia, Ţările Baltice, pentru că dacă recesiunea se confirmă, zona care va ieşi prima va fi zona non-euro.

-- Statele din zona Caspică sunt zone pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale, fără să uităm India, China, Africa sau zona Golfului.

- Aş vrea ca nimeni să nu mizeze pe laşitatea mea în a spune ce este de spus.

- Voi face observaţii publice şi despre ce ar trebui făcut, şi despre ce nu fac.

- Nu am nimic de schimbat, până acum, cu excepţia acelor gafe pe care le fac, cuma fost intrarea pe post în direct cu Raed Arafat.

- Este timpul ca Societatea Civilă să revină pentru că locul ei va fi ocupat de neaveniţii care îi vor ocupa locul. Avem o societate civilă timorată, care s-a restras descurajată şi de mine.

- Încă o observaţie legată de partide politice. Este şi o mai veche temă a mea. Foarte mulţi oameni politici, toate partidele, susţin că pot moderniza România. Vreau să fac un comentariu la aceste declaraţii. Nu pot fi credibili când spun că reformează România, când ele nu s-au putut reforma ele însele.

- O reformare este singurul mod de a credibiliza că îşi pot asuma proiectul de modernizare a României.

- Nimic nu va mai fi ca înainte de criză. Instituţiile statelor vor trebui să aiba alt tip de relaţii şi se vor implica altfel.

- Până acum, a fost un model socialist. Europa socială înseamnă să împrumuţi bani şi să dai bani populaţiei.

-Se arată că sunt şanse ca naţiunile să o ducă bine, dacă politicienii împrumută bani pentru investiţii, nu pentru consum.

- Pentru a reuşi, poporul şi-a făcut datoria. A fost supus austerităţii, care au fost aplicate şi politicienilot.

- Poporul şi-a făcut datoria în criză. Este rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă.

- Fără stabilitate nu avem nicio şansă. Cu stabilitate politică, cu înţelegere între partide, cu certitudine reuşim. Ar fi păcat ca politicieni lipsiţi de responsabilitate să dea cu piciorul sacrificiilor pe care de doi ani le-au făcut românilor.

- Sunt comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o voi face acum cu România.

- În perioada următoare, voi încerca prin ieşiri publice să le explic, să particip la diverse emisiuni pentru a explica lucrurile pe care va trebui să le facem.

-Vreau ca românii să înţeleagă că şeful statului ştie ce are de făcut. Am neglijat să comunic şi, uneori, am comunicat prost. Eu pot să lupt multă vreme cu politicienii, dar nu pot lupta cu poporul.

- Preşedinţii nu demisionează în perioada de criză. Nu voi lua în considerare această soluţie, decât dacă se va dovedi că aceasta este soluţia.

- Referendumul este o alternativă pe care o pot lua în consideraţie, când va fi momentul.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că miercuri va avea "o intervenţie cu românii".

"Domnule ministru, aveţi o misiune grea, în care vă voi susţine şi sper ca cele ce voi clarifica în intervenţia mea de mâine (miercuri - n.r.) cu românii să vă poată fi un suport. Vă doresc mult succes în mandatul dumneavoastră", i-a spus preşedintele Băsescu noului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, la finalul ceremoniei de depunere de către acesta a jurământului de învestitură.

Citeşte şi:
DEZBATERE ADEVĂRUL Ce crezi tu că trebuie să spună Traian Băsescu astăzi? Ai o întrebare pentru preşedinte? Jurnaliştii Adevărul o vor adresa în numele tău!

Din discursul fictiv pe care l-ar rosti Traian Băsescu astăzi: Eu însumi am neglijat uneori că sunt preşedintele României - surse

OPINIE LA ZI, de Ion M. Ioniţă, senior editor "Adevărul: Arbitrul constituţional şi jucătorul de la Cotroceni

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite