Din discursul fictiv pe care l-ar rosti Traian Băsescu astăzi: Eu însumi am neglijat uneori că sunt preşedintele României - surse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Tolontan a publicat pe blogul său un discurs fictiv pe care l-ar rosti astăzi președintele Traian Băsescu. "Iar celor care o consideră o glumă proastă le spun că mai bine o glumă proastă decît o guvernare proastă", a spus jurnalistul.

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit pentru prima dată de la declanşarea protestelor în stradă, ieri, la depunerea jurământului noului ministru de Externe, Cristian Diaconescu (UNPR), subliniind că „românii sunt nemulţumiţi pe bună dreptate". Șeful statului a anunțat că astăzi "va avea o intervenție" cu românii.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe blogul său un discurs fictiv, realizat cu informaţii din ziare, cărţi şi studii.

Contactat de adevărul.ro cu privire la autenticitatea mesajului, ziaristul ne-a răspuns: "Discursul este discursul rezonabil şi legitim al oamenilor din pieţe şi din case, eu am grupat cererile lor şi le-am redactat, folosind şi documentul lansat de România Curată, un grup de ONG-uri care au propus partidelor un nou contract între politică şi cetăţean. Interesant este că radiourile și televiziunile au făcut breaking-news, iar pe măsură ce află că discursul este imaginar, oamenii se dezumflă în direct. De ce? De ce credem că Traian Băsescu nu poate rosti un astfel de discurs și nu poate lua astfel de măsuri logice? De ce avem așteptări atît de mici de la cei pe care i-am ales?! Sînt convins că un președinte de țară poate rosti un discurs mult mai bine întocmit și mai înțelept decît cel al unui simplu ziarist. Apropo, am cules informații din surse deschise, din ziare, dintr-un studiu al Fundației Soros, din cartea Anetei Bogdan. La urma urmei, un președinte are oameni mult mai mulți, mai bine pregătiți și informații mai bune. Să ne surprindă pe toți cu decizii mai bune decît i-au solicitat cei din stradă și cu un ton mult mai evoluat decît al acestui exercițiu de imaginație care i-a speriat la prima ora pe cei din Guvern, convinși că <S-a răzgîndit peste noapte și ne dă pe toți afară>. Poate că-i dă afară. Iar celor care o consideră o glumă proastă le spun că mai bine o glumă proastă decît o guvernare proastă"

Citeşte şi:
DEZBATERE ADEVĂRUL Ce crezi tu că trebuie să spună Traian Băsescu astăzi? Ai o întrebare pentru preşedinte? Jurnaliştii Adevărul o vor adresa în numele tău!

"Intervenţia cu românii" a lui Băsescu va avea loc astăzi la Cotroceni

Vă prezentăm câteva pasaje din cuvântarea realizată de Cătălin Tolontan, postată pe blogul său, care este prezentată ca "Discursul pe care îl va rosti azi Traian Băsescu": 

Astăzi, 25 ianuarie 2012, în România s-au născut 508 copii și au murit 701 oameni. În fiecare zi, devenim cu 200 de români mai puțini. Aceasta este cea mai puternică declarație de nemulțumire a voastră!

Tot astăzi, 25 ianuarie 2012, datoria externă a României a ajuns la aproape 100 de miliarde de euro. Aceeași sumă de 100 de milarde de euro au strîns-o ca economii, prin munca lor, cei 3 milioane de români plecați în străinătate în ultimii 10 ani. Aceasta este cea mai dură mustrare la adresa noastră, a celor care conducem România de două decenii!

Popoarele își aleg conducătorii, dar nu-și pot alege timpurile pe care le traversează.

M-am gîndit îndelung și serios, în aceste zile, asistînd la nemulțumirile miilor de români din piețele orașelor. Am privit cererile oamenilor care au ieșit în stradă în aproape întreaga țară. Am ascultat și cererile milioanelor de români tăcuți, la fel de bine intenționați ca și cei din stradă.

Ca președinte al României, invit partidele, sindicatele și organizațiile nonguvernamentale, invit întreaga societate la responsabilitate și la încredere în capacitate acestei țări de a alege soluțiile cele mai bune pentru ea.

Solicit coaliției de guvernămînt să retragă legea privitoare la comasarea alegerilor, iar alegerile să se deruleze la datele normale. În primăvară vom avea alegeri locale, iar în toamnă, alegeri parlamentare.

Salut propunerea societății civile de a constitui o agenție care să garanteze, împreună cu partidele, corectitudinea alegerilor.

Noul guvern tehnocrat va avea ca mandat prezentarea în fața Parlamentului a unui set de reguli noi sau întărite privitoare la transparență și la măsuri împotriva risipei banului public sau corupției.

Măsurile propuse azi, 25 ianuarie 2012, înseamnă, de fapt, continuarea reformei, dar continuarea reformei într-o modalitate care să vă ofere mai mult control și mai multă speranță. România nu are altă cale decît modernizarea! Modernizarea țării în favoarea urmașilor noștri este nenegociabilă. Așa cum cred în cetățeni care să aibă pretenții de la statul lor, cred într-un stat de o fermitate modernă, care să aibă pretenții de la cetățenii săi. Sîntem a șaptea țară ca populație în Uniunea Europeană și avem dreptul și obligația de a ne ridica la nivelul acestei forțe.

Aceste zile ne-au adus încordare, contraziceri și chiar teamă. Dar ele au fost și un exercițiu democratic, iar democrația nu este comodă. Eu însumi am neglijat uneori că sînt președintele României, nu președintele oamenilor care sînt de acord cu mine!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite