Geoană rezistă şi la al doilea atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, preşedintele Senatului
Mircea Geoană, preşedintele Senatului

Cearta pe şefia Senatului aruncă în blocaj Camera superioară a Parlamentului. Mircea Geoană a declarat închisă şedinţa de ieri a plenului Senatului, bifând o victorie de etapă în războiul declarat de PDL, UDMR şi independenţi.

„Să ne concentrăm energiile pentru închiderea şedinţei! Am constatat că programul de lucru a fost depăşit. Declar închise lucrările Senatului", a fost punctul final pus de Mircea Geoană celor patru ore de dezbateri aprinse de ieri din plen.

Citiţi şi:

Emil Boc: Mircea Geoană a abuzat de funcţie
UPDATE Geoană rămâne şeful Senatului: "Analizăm o posibilă adresă către CCR"

Condimentate din plin cu replici tăioase, intervenţii nervoase şi discursuri pătimaşe, discuţiile pe marginea introducerii pe ordinea de zi a cererii de revocare a lui Geoană s-au transformat treptat într-un veritabil circ parlamentar.

Tonul calm al reprezentanţilor Puterii s-a ascuţit, după ce chiar cel pe care îl vor detronat, Mircea Geoană, a refuzat să introducă pe ordinea de zi a plenului solicitarea privind revocarea sa.

„A ajuns Mircea Geoană să spună că Senatul este el. A ajuns să creadă că Senatul este instituţia lui - Mircea Geoană SRL", a susţinut senatorul democrat-liberal Iulian Urban.

Front comun PSD-PNL

„Aceasta poate fi considerată chiar o lovitură de stat", „PDL nu poate confisca toate funcţiile", „Trebuie să respectăm voinţa populară, care a stabilit actuala configuraţie politică! Este un principiu sacrosant!", s-au întrecut în intervenţii în ajutorul lui Geoană senatorii PSD şi PNL. Aceştia au insistat că cererea contravine prevederilor Constituţiei şi nu trebuie să-şi găsească loc pe ordinea de zi a plenului, stabilită cu o zi înainte de Biroul Permanent. Liderul PSD a supus votului plenului o ordine de zi pe care nu era inclusă cererea semnată de senatorii PDL, ­UDMR şi de independenţi. Această ordine de zi a fost respinsă, cu 69 de voturi "împotrivă" şi 52 de voturi "pentru".

Tensiunea în care s-au desfăşurat dezbaterile de ieri din Senat l-a făcut pe senatorul PNL Mircea Diaconu să voteze din greşeală împotriva ordinii de zi ce nu conţinea solicitarea de revocare.

"A fost o greşeală de deget", a mărturisit Diaconu, încă nedumerit în privinţa modalităţii de vot. Înainte ca liberalul să vină cu precizări, senatorul democrat-liberal Iulian Urban anunţase deja, victorios: "Diaconu a votat alături de noi!". Entuziasmul senatorului PDL s-a topit însă când actorul a venit să-i ceară socoteală pentru afirmaţiile sale. "O să aibă din partea mea chiar ce merită: vorbe, vorbe, vorbe", a spus senatorul liberal, spre dezamăgirea audienţei, care aştepta un final cu scântei al răfuielii.

Nemulţumiţi de rezultatul votului, contestatarii lui Geoană au venit cu o nouă încercare -au cerut aprobarea altui program al plenului care să cuprindă şi cererea lor. De aici -blocajul. A urmat o pauză de consultări de două ore, alte câteva discursuri pline de năduf politic din ambele tabere şi ultimul cuvânt al lui Geoană: închiderea lucrărilor.

Proiecte abandonate pe ordinea de zi

În aşteptare, pe ordinea de zi au rămas peste 40 de proiecte legislative, care nu au mai apucat să fie discutate. Şanse de analiză nu se întrevăd însă nici săptămâna viitoare, când va avea loc o nouă şedinţă a plenului. Cele două tabere îşi creionează deja strategia pentru războiul început ieri în Senat, fiecare fiind hotărâtă să nu cedeze.

Calculele PSD

Preşedintele Senatului Mircea Geoană a declarat că PSD analizează posibilitatea să se adreseze Curţii Constituţionale pentru a da o "actualizare" pe unele articole din regulament, date fiind "lecturile foarte diferite ale textului privind revocarea".

„Noi nu cedăm! Chiar dacă suntem în blocaj! Suntem pregătiţi să respingem orice solicitare cu care vin cei de la PDL, UDMR şi independenţi! Nu au cum să treacă de plen!", susţine senatorul Dan Şova.

De altfel, potrivit unor surse politice, PSD le-a propus ieri democrat-liberalilor o strategie capcană: să vină cu un proiect de modificare a regulamentului Senatului pentru a crea o portiţă pentru revocare. Ulterior, proiectul adoptat de plen ar fi fost atacat de PSD la ­Curtea Constutuţională, în speranţa unui verdict favorabil care să-l fixeze pe Geoană la şefia Senatului.

PDL ţine cu dinţii de solicitare

Democrat-liberalii au respins însă "oferta otrăvită" a PSD, fiind decişi să vină cu solicitarea de revocare "până cedează PSD". "Noi nu vrem să facem niciun proiect pentru modificarea regulamentului. Avem o solicitarea care nu a intrat în plen. Venim cu ea de fiecare dată, până cedează PSD!", a arătat senatorul PDL, David Gheorghe. Potrivit acestuia, chiar dacă vor avea consultări în partid pe această temă, strategia va fi continuarea demersului început ieri.

Revocarea se cere o singură dată

Potrivit regulamentului Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări: încalcă prevederile Constituţiei, încalcă grav sau în mod repetat prevederile regulamentului Senatului sau ale regulamentului şedinţelor comune.

Revocarea poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Într-un articol al regulamentului se specifică însă că propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite