"Eliminarea bâlciului" sau de ce nu s-a întâlnit Patapievici cu Sârbu şi Haşotti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia-Roman Patapievici trebuia să se întâlnească astăzi cu liderii grupurilor PSD şi PNL din Senat, Ilie Sârbu şi Puiu Haşotti, însă reuniunea nu a avut loc pentru că preşedintele Institutului Cultural Român (ICR) voia să participe şi presa, iar parlamentarii nu voiau "să fie bâlci".

Întâlnirea preşedintelui ICR, programată pentru ora 15.00 la sala de grup a senatorilor PSD, a fost anulată ca urmare a divergenţelor legate de formatul şedinţei.

"Patapievici voia să vină cu 20 şi ceva de persoane şi să fie presa în sală pe timpul şedinţei. Noi i-am zis să vorbim pe chestiunile tehnice legate de activitatea ICR şi ulterior fiecare dintre noi să facă declaraţii la finalul şedinţei. El voia să fie toată presa în sală, nu puteam să facem bâlci aici", a explicat unul dintre senatorii social-democraţi, citat de Mediafax.

Se pare, însă, că liderii celor două grupuri parlamentare i-ar fi transmis lui Patapievici că acceptă ca acesta să vină însoţit doar de două-trei persoane din partea ICR.

În replică, Horia-Roman Patapievici afirmă că a refuzat să meargă la întâlnire pentru că nu înţelege de ce discuţiile nu pot fi publice în contextul în care liderii grupurilor PSD şi PNL din Senat au susţinut la unison că se doreşte depolitizarea Institutului Cultural Român.

"Având în vedere că Ordonanța de Urgență a fost adoptată fără consultarea ICR și că prevederile ei au devenit deja un subiect aprins de dezbatere națională și internațională, am solicitat domnilor senatori ca presa să poată participa la discuții. Considerăm acest lucru obligatoriu nu numai din respect pentru principiul transparenței, pentru principiile democratice, ci și pentru că, în ultimele zile, Conducerea ICR și politicile culturale ale Institutului au fost supuse unui tir foarte agresiv de minciuni și dezinformări. În urma unei discuții telefonice pe care Președintele ICR, dl Horia-Roman Patapievici, a avut-o cu domnul senator Ilie Sârbu, liderul grupului PSD din Senat, acesta din urmă nu a acceptat argumentele noastre privind transparența dialogului și a refuzat accesul presei la dezbateri.  Chiar şi în aceste condiţii, rămânem deschiși dialogului, dar nu negocierilor cu uşile închise.", se arată într-un comunicat al ICR.

Decizia Guvernului de miercurea trecută privind trecerea Institutului Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului a stârnit puternice controverse. Ordonanţa stabileşte că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Sâmbătă, liderii senatorilor PSD şi PNL, Ilie Sârbu şi Puiu Haşotti, au afirmat că decizia privind trecerea ICR la Senat se bazează pe aspecte ridicate de cetăţeni şi că nu are legătură cu o politizare a acestei instituţii. Citeşte aici mai multe detalii!

Luni, într-o într-o discuţie cu şeful ICR Viena, premierul Victor Ponta a declarat: Patapievici rămâne, nu înţeleg de ce protestează. Vezi aici detalii!

Citeşte şi:

Războiul papioanelor: Ponta contra Patapievici

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite