Războiul papioanelor: Ponta contra Patapievici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Roman Patapievici a fost pus pe lista neagră de Guvernul Ponta
Horia Roman Patapievici a fost pus pe lista neagră de Guvernul Ponta

Ca să-i debarce pe „intelectualii lui Băsescu“, Guvernul USL a trecut Institutul Cultural Român de la Preşedinţie la Parlament.

Nici nu s-au stins bine ecourile nominalizărilor de la Educaţie sau ale cazului Grăjdan, că actualul Guvern a mai comis o gafă. Joia trecută, în ultima şedinţă a Cabinetului Ponta, s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 27/2012, privind „unele măsuri în domeniul cultural". Sub această sintagmă se ascunde, în fapt, un act de răzbunare politică. Este vorba de schimbarea conducerii Institutului Cultural Român, în frunte cu Horia Roman Patapievici, prin trecerea instituţiei din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului României.

Motivaţia oficială începe prin a invoca „necesitatea consolidării şi amplificării, sub diferite forme, a relaţiilor culturale cu comunităţile româneşti de peste hotare, în scopul păstrării şi perpetuării identităţii naţionale, deziderat de o importanţă deosebită în contextul fenomenului de globalizare, inclusiv culturală". Motivaţia neoficială este însă mult mai simplă: guvernanţii USL vor să-i debarce pe cei consideraţi „intelectualii lui Băsescu".

Vicepreşedintele ICR, Mircea Mihăieş, consideră absurd argumentul privind legăturile culturale cu comunităţile româneşti de peste hotare: „Este reglementat inclusiv în legea noastră de funcţionare  faptul că ne ocupăm de relaţia cu românii din diaspora. Noi am creat o direcţie care se numeşte chiar aşa - Români din afara ţării - şi care s-a ocupat în mod constant de acest lucru".

Diversiunea organigramei ilegale

Al doilea argument a fost adus în discuţie de ministrul Culturii, actorul Mircea Diaconu, la postul „de casă" al puterii, Antena 3: „ICR funcţionează într-o ilegalitate instituţională, pentru că cele două posturi de vicepreşedinte sunt făcute (sic! - n.r.) din decizia preşedintelui Patapievici. Deci nu cu un act legal, pentru că trebuia să fie o lege pentru asta. Şi institutul funcţionează aşa de un an şi ceva, acest lucru fiind consemnat de Curtea de Conturi ca fiind o ilegalitate majoră".

Acuzaţia este reluată într-o declaraţie a grupurilor parlamentare ale PNL şi PSD, semnată de senatorii Puiu Haşotti şi Ilie Sârbu, care susţin că vicepreşedinţii ICR ar fi remuneraţi „fără acoperire legală". Răspunsul instituţiei: „Funcţiile la care se face referire există în organigrama ICR încă din 2003, când preşedinte al institutului era domnul academician Augustin Buzura. Actuala conducere nu a modificat nici numărul poziţiilor de vicepreşedinte, nici remuneraţia aferentă, corespunzătoare nivelului de subsecretar de stat. Salarizarea funcţiilor respective a fost asigurată, în fiecare an, prin legea bugetului de stat", se arată într-un comunicat al ICR.

Dovada - ordonanţa guvernului Boc

Dovada că aşa stau lucrurile poate fi verificată uşor consultând legislaţia care reglementează activitatea instituţiei. Astfel, în vara anului trecut, Guvernul emitea Ordonanţa de Urgenţă nr. 72/2011, prin care se aducea o modificare Legii 356/2003 privind funcţionarea ICR, lege promovată, culmea, de regimul Iliescu.

Articolul unic al ordonanţei prevedea în mod expres că din conducerea instituţiei, alături de preşedinte, fac parte şi doi vicepreşedinţi. Cu alte cuvinte, unul dintre amendamentele introduse de Cabinetul Ponta este deja în vigoare de pe vremea lui Boc! Mircea Diaconu nu ştie însă nimic despre precedentul act normativ: „Nu are cum să existe în lege, atunci de ce ar mai exista acel proiect care vizează exact problema celor doi vicepreşedinţi?", ne-a declarat ieri, mirat, ministrul Culturii.

Regizorul Cristi Puiu, unul dintre semnatarii protestului cineaştilor faţă de măsura Guvernului în cazul ICR, crede că explicaţia poziţiei lui Mircea Diaconu este alta. „Aici e vorba de invidie, de pizmă. Asistăm la o poveste care se întâmplă de secole în România. Nu suntem capabili să apreciem lucrurile bune şi să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Te aştepţi, la fiecare schimbare de putere, să se întâmple altfel, dar trăieşti mereu aceeaşi dezamăgire".

"Era o instituţie mult prea politizată. Acum va fi subordonată Senatului.''
Victor Ponta prim-ministru

Ecouri în presa internaţională

Scandalul provocat de Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care Guvernul Ponta a hotărât trecerea Institutului Cultural Român (ICR) în subordinea Parlamentului, a ajuns până în presa internaţională. Sub titlul „România: revolta artiştilor împotriva unui «dictat» al guvernului", prestigioasă publicaţie franceză „Le Parisien" publică un amplu articol despre nemulţumirile provocate în lumea culturală de ordonanţa Guvernului Ponta. Sunt citaţi, cu declaraţii critice la adresa Executivului, regizorul Cristi Puiu, laureat al Festivalului de Film  de la Cannes în anul 2005, şi scriitorul Vasile Ernu. „Sunt în dezacord ideologic cu Horia Patapievici, dar sub conducerea sa ICR a devenit o instituţie de care putem să fim mândri", a declarat Vasile Ernu în presa franceză.

ICR nu a ţinut cont de culoarea politică

Reprezentanţii Guvernului au încercat să-şi motiveze decizia de a trece ICR în subordinea Parlamentului punând semnul egal între activitatea instituţiei şi opiniile politice ale şefilor săi. „Era o instituţie mult prea politizată. Acum va fi subordonată Senatului, unde se află Vasile Blaga, un apropiat al preşedintelui Băsescu", a declarat, ironic, premierul Victor Ponta.

Principalul contraargument este lista susţinătorilor actualei puteri care au fost sponsorizaţi, de-a lungul timpului, de ICR. În capul listei, Mircea Diaconu, senator PNL. Astfel, Teatrul „Nottara" condus de acesta s-a deplasat, în perioada 2006-2011, la cel puţin cinci evenimente organizate în străinătate de ICR, în Polonia, Spania, Cehia, Slovacia şi Marea Britanie.

Însuşi ministrul de astăzi a beneficiat de o deplasare la premiera filmului „Filantropica" în oraşul polonez Gdansk. De asemenea, şi alţi critici ai regimului Băsescu au fost sprijiniţi de ICR. Unul dintre aceştia este chiar Varujan Vosganian, senator PNL, care are o părere mai nuanţată: „Mi se pare că această campanie de denigrare a conducerii executive a ICR este nedreaptă", scrie parlamentarul pe blogul său.

„Este de neînţeles această grabă cu care Guvernul Ponta a luat decizia, pentru că mandatul actualei conduceri expira în ianuarie şi se putea aştepta până atunci. Nu s-ar mai fi născut atâtea discuţii şi nu ar mai fi luat aspectul unei răfuieli", spune, la rândul său, scriitorul Stelian Tănase.

Vicepreşedintele ICR, Mircea Mihăieş, este convins că riscul politizării abia acum începe: „Preşedintele Băsescu nu a dat niciun fel de indicaţie sau sugestie vizavi de acţiunile ICR şi, în plus, şeful statului este o persoană apolitică, nu aparţine niciunui partid".

Criticii lui Băsescu, sponsorizaţi de Institutul Cultural Român

- Mircea Diaconu, senator PNL, ministru al Culturii
- Varujan Vosganian, senator PNL
- Stelian Tănase, scriitor,realizator TV
- Mircea Dinescu, scriitor
- Neagu Djuvara, istoric, membru al PNL
- Alina Mungiu-Pippidi, profesor de ştiinţe politice
- Paul Goma, scriitor
- Vasile Ernu, scriitor
- Lucian-Dan Teodorovici, scriitor
- Stefan Agopian, scriitor
- Bogdan Suceavă, scriitor
- Ion Vianu, medic, scriitor

În faţa ICR se declanşează „mişcarea papioanelor"

Asociaţia culturală ARCEN organizează în această seară, de la ora 19.00, în faţa sediului ICR, o manifestaţie de solidaritate cu conducerea institutului intitulată „mişcarea papioanelor". „Principalele noastre revendicări sunt abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 27/2012 şi respectarea mandatului actualei conduceri a ICR, care expiră în ianuarie 2013. «Mişcarea papioanelor» a luat deja o mare amploare pe Facebook. Ieri dimineaţă erau 100 de persoane care îşi anunţaseră prezenţa, iar până la prânz crescuseră la 342.

În semn de solidaritate cu Horia Patapievici, preşedintele ICR, participanţii vor purta papion", ne-a declarat Edmond Niculuşcă, preşedintele ARCEN.

De asemenea, peste 1.200 de persoane, reprezentante ale comunităţii culturale din România şi din străinătate, au semnat o petiţie online prin care solicită premierului Victor Ponta anularea ordonanţei de urgenţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite