Curtea Constituţională cere Guvernului listele electorale până pe 21 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Curţii Constituţionale s-au reunit, astăzi, la ora 10.00, la cererea unor judecători, ca urmare a unor neconcordanţe apărute în actele oficiale ale CCR, după ce în 2 august stabilise amânarea unei decizii privind referendumul până când Guvernul va remite listele de alegători.

UPDATE 17.27 Curtea Constituţională a stabilit un nou termen pentru Guvern, 21 august, pentru a preda listele electorale permanente, în vederea luării unei decizii privind validarea sau invalidarea referendumului.

UPDATE 14.00 Judecătorii CCR discută dacă decizia privind referendumul ar putea fi luată cu o majoritate de cinci la patru şi nu cu o majoritate de şase la trei.

UPDATE 13.19 Surse oficiale au declarat că CCR a trimis în mod legal erata către Guvern. Plenul Curţiii ar fi conveni că judecătorul Ştefan Minea era îndreptăţit să transmită rectificarea la Monitorul Oficial în privinţa motivării Curţii pe referendumul din 29 iulie.

Argumentele invocate în şedinţa de plen de către majoritatea judecătorilor au fost că acesta era atât judecător raportor, cât şi judecător de serviciu, au mai precizat sursele citate.

Ponta:Răspunsul Guvernului la CCR convinge oameni normali la cap

UPDATE Curtea Constituţională a primit de la Parchetul instanţei supreme o informare privind ancheta desfăşurată în cazul listelor electorale.

UPDATE 10.35  Parchetul a comunicat că deţine toate listele electorale permanente, dar că magistraţii CCR nu au solicitat aceste documente până în acest moment.

UPDATE 10.22 Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, înaintea şedinţei plenului Curţii, că rectificarea transmisă la Monitorul Oficial în cazul motivării privind referendumul din 29 iulie a fost emisă "în condiţii strict legale".

UPDATE 10.20 Curtea Constituţională a primit toate listele electorale şi procesele verbale  de la Parchet.

UPDATE 10.07 Judecătorii CCR au intrat în şedinţă.

Scrisoarea lui Ponta către CCR: Aţi făcut două solicitări diferite. Listele electorale nu sunt la Guvern

În 6 august, Curtea a transmis o erată, cerând Monitorului Oficial să îndrepte eroarea materială apărută în decizia pe care o luase în 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a precizat că a solicitat Executivului listele electorale permanente, conforme dispoziţiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Concret, CCR a invocat textele legale, potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Acest lucru înseamnă că sunt cuprinşi în listele electorale permanente toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent unde îşi au domiciliul în ţară sau în străinătate.

Erata solicitată de conducerea CCR a generat ample discuţii, inclusiv în interiorul Curţii, trei judecători, printre care Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Tudorel Toader declarându-se deranjaţi de faptul că nu au fost consulaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite