Scrisoarea lui Ponta către CCR: Aţi făcut două solicitări diferite. Listele electorale nu sunt la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ponta a transmis Curţii Constituţionale luni seara o scrisoare în care arată că Guvernul a primit din partea acestei instituţii două adrese care conţin solicitări diferite, explică faptul că listele electorale nu se află la Executiv, dar că Guvernul va comunica în termen datele cerute.

"Prin adresa dumneavoastră nr.5305 din data de 03.08.1201 aţi solicitat Guvernului <<să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Ulterior aţi revenit cu adresa nr.5306 din 06.08.2012 motivată de interpretările diferite apărute <<în mass-media>> şi ne aduceţi la cunoştinţă faptul că <<prin adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor art.17 alin. (2) din legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012", se arată în scrisoarea premierului.

"Simpla lecturare a celor două adrese relevă faptul că cele două texte conţin solicitări diferite", atrage atenţia prim-ministrul.

"Astfel, urmare adresei nr. 5305, Guvernul trebuie să dispună măsuri pentru actualizarea listelor electorale perrmanente şi să vă transmită numărul persoanelor ce trebuiau înscrise în acestea la data de 29 iulie 2012", mai scrie premierul. "În cea de-a doua adresă, nr. 5306, textul prin care susţineţi că aduceţi clarificări se referă la <<liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012>>", adaugă Ponta.

Potrivit aceleiaşi scrisori, Ponta susţine că listele electorale permanente nu se află în posesia Guvernului sau a unei instituţii din subordinea sa. "Ori, listele în baza carora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012, în conformitate cu dispoziţiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autorităţii Electorale Permanente, în vederea depistării eventualelor voturi multiple. În acest caz, precizarea din adresa nr. 5306 este menită să creeze o confuzie din cauza faptului că obiectul solicitării dumneavoastră, adică listele electorale permanente, nu se află în posesia Guvernului sau a unei instituţii din subordinea sa", mai scrie premierul.

"Vă informăm că în Şedinţa Guvernului din data de 7 august 2012 a fost aprobat Memorandumul privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi transmiterea către Curtea Constituţională a numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente", îşi continuă Ponta mesajul către magistraţii CCR.

"La această dată, instituţiile cu atribuţii în domeniu aduc la îndeplinire, cu respectarea dispoziţiilor Hotarârii Biroului Electoral Central nr.34/2012 privind interpretarea dispoziţiilor art. 17, 18, art. 31 alin. (3) şi art. 62 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.531 din 31 iulie 2012, sarcinile prevăzute în memorandum, astfel încât la data 31 august 2012 Guvernul să vă comunice numărul solicitat de dumneavoastră al persoanelor ce trebuiau înscrise în listele elecetorale permanente la data de 29 iulie 2012", conchide premierul.

Cele două solicitări despre care vorbeşte Victor Ponta în scrisoarea lui către CCR au creat controverse, mai ales că cea de-a două adresă, cunoscută în presă drept "erata", a modificat fundamental mesajul Curţii din prima adresă.

Potrivit lumeajustitiei.ro, cele două adrese au fost iscălite de două persoane diferite, deşi ambele sunt, aparent, sub semnătura preşedintelui Curţii, Augustin Zegrean. Se pare că "erata" a fost semnată de judecătorul CCR Ştefan Minea, care a pretins că a fost mandatat să semneze în locul preşedintelui Curţii deoarece acesta din urmă se afla în concediu.

Analiza amănunţită a celor două adrese, ambele datate pe 6 august, relevă că Zegrean nu se afla în concediu în respectiva zi, ceea ce înseamnă că Minea nu avea de ce să semneze în locul lui.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite