Alegeri şi circ în PSD / A început votul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine îl susţine  pe Victor Ponta
Cine îl susţine pe Victor Ponta

Romexpo, Pavilionul 14: aici se vor strânge astăzi social-democraţii pentru a decide cine va conduce partidul. Sala pare mai spaţioasă chiar şi decât încăperile foarte mari în care se ţin şedinţele la Parlament. Bătălia pentru funcţia de preşedinte al partidului se va da între Mircea Geoană şi Victor Ponta, primul pierzând în ultimele două zile avantajul câştigat.

Victor Ponta a votat: "Am votat pentru schimbare, pentru speranţă şi pentru un viitor în care eu credpentru acest partid şi pentru ţara noastră, Am apreciat foarte mult gesturile lui Mazăre, Mitrea, pentru că eu nu am negociat cu ei şi nu am aranjat nimic.

Dacă voi câştiga va fi rău pentru mine că am foarte multă treabă, dar bine pentru toţi oamenii din această sală, inclusiv pentru cei care nu mă vor. "

Mircea Geoană a votat: "Sunt atât de disciplinat încât am votat cu mine".

Viorel Hrebenciuc  a spus că votează cu tinereţea.

A începutul votul în partidul PSD. Pentru funcţia de preşedinte PSD au rămas în cursă Mircea Geoană, Victor Ponta, Andrei Alexandru şi Dorela Alistar.

Cei aproape 1.700 de delegaţi la Congresul extraordinar de sâmbătă au început procedura de vot pentru funcţiile de conducere centrală, votând în ordinea alfabetică a organizaţiilor din care provin, pe buletine de culoare roşie, galbenă, albastră şi roz.

Delegaţii vor vota cu patru buletine de vot. Astfel, un buletin va fi pentru preşedintele partidului, unul pentru secretar general şi unul pentru funcţiile de vicepreşedinte.

UPDATE 17.55 Cristian Diaconescu şi-a anunţat retragerea de la preşedinţia PSD, iar sprijinul lui merge către Mircea Geoană. Practic, Diaconescu şi-a retras candidatura după ce buletinele de vot au fost tipărite.

"Rămân alături de partid, nu am nevoie de niciun fel de titulaturi, eu am brandul meu. "

16.10 Discurs Ion Iliescu

"Acest Congres poate să marcheze o relansare a activităţii partidului, şi în societate. Este singurul partid al stângii democrate care trebuie să apere marea majoritate a populaţiei acestei ţări. Dar el poate să marcheze şi declinul PSD-ului. ", a spus Ion Iliescu

"Un Congres nu se poate limita doar la acest moment, el trebuie sa marcheze conturarea clară a catorva linii majore pentru activitatea ulterioară a partidului, intemeiată pe cauzele eşecurilor"

"Munca şi capitalul s-au aflat într-o controversă permanentă."

"Nu e de mirare că oamenii parveniţi au dezertat şi vor dezerta din PSD atunci când simt că nu mai pot profita de pe urma apartenenţei lor la partid. Obsesia lor se exprimă şi prin înmulţirea permanentă a unor funcţii, unor structuri stufoase, supradimensionate a organismelor de conducere executivă din partid. Avem nevoie doar pentru a satisface orgoliile personale ale unora? Ele trebuie să fie suple pentru a putea fi eficiente. ", a completat Iliescu.

"PSD-ul e dator să fie forţa combativă esenţială , să fie principalul apărător al condiţiilor de viaţă ale oamenilor grav afectaţi."

"Lipsa de transparentţă, adoptarea de decizii în afara structurilor statutare, formarea de grupuri şi grupuleţe ad-hoc duc la slăbirea coeziunii de partid, subminarea solidarităţii şi spiritului colegial. Unor lideri PSD le lipseşte simţul măsurii, încearcă să se impună prin morgă şi atitutdini. Modestia este o pasăre cam rară."

"Nu trebuie să încurajăm grobianismul şi manelizarea partidului"

"Foarte nociv este spiritul clientelar pe care il cultivă mulţi, favorizarea protejaţilor, a rudelor, crearea de clanuri şi grupuri de interese."

"E evident că pregătirea Congresului este superficială, afectată de graba cu care a fost convocat, de timpul scurt perturbat de climatul creat artificial de ideea competiţiei pe echipe. Acea conducere care va fi aleasă să aibă un mandat limitat."

Citiţi şi:

Certuri, trădări şi răzbunări în interiorul PSD de-a lungul istoriei

PSD, primele alegeri fără Ion Iliescu / Iliescu i-a urcat, Geoană i-a coborât

15.15 Discurs Adrian Năstase

"Unele dintre ideile pe care le-am sugerat nu au fost acceptate, poate lucrurile ar fi mers altfel dacă ne organizam reuniunea la Palatul Parlamentului, poate şi cursul evenimentelor ar fi fost altul. Mă bucur că protestul meu, întărit de cel al domnului Iliescu, a dus la revenirea, în mare măsură la normalitate şi la respectarea condiţiilor statutare pentru acest Congres."

"În opinia mea , avem de rezolvat unele chestiuni: să arătăm din nou respectul cuvenit pentru domnul Iliescu, nu cred că este nevoie de formule de statut pentru a consemna o realitatea pe care o simţim. Congresul nostru va trebui să dea un mesaj de schimbare. Ne pregătim de pe acum pentru viitoarele alegeri prezidenţiale de peste 5 ani. "

"Vă rog să acceptaţi sprijinul meu pentru Victor Ponta, dar şi pentru o echipă înnoită. Echipa pe care Victor Ponta, dacă va fi ales, o va avea alături, să poată să fie o echipă formată din oameni competenţi pentru a forma un guvern din umbră, de a ne face datoria ca partid de opoziţie, pentru a avea dreptul de a reveni la guvernare. "

"Aş vrea să spun că m-a impresionat gestul pe care l-a făcut Miron Mitrea, gestul lui Radu Mazăre, vreau să-i mulţumesc lui Cristi Diaconescu pentru un discurs extrem de bun şi lui Mricea Geoană pentru eforturile pe care le-a făcut în ultimii 5 ani. Va fi nevoie începând de mâine să fim din nou o echipă unită."

"Trebuie să menţinem unitatea partidului, să asigurăm solidaritatea dintre noi. ", a spus Adrian Năstase.

"Cred că este important să las locul celor mai tineri. să facem din PSD un partid al tuturor generaţiilor", a încheiat Năstase

14.40 Discurs Mircea Geoană

"Vreau să facă un jurământ cei care au intrat pe bune în această cursă, sau chiar mai aşa cu un uşor joc de glezne, că nu vom folosi acest Congres pentru a sparge partidul. Suntem cu toţii copiii acestui partid".

Mesajul lui Geoană a fost unul de unitate, atrâgând atenţia că există interese ca PSD-ul să iasă din acest Congres dezbinat. Acesta a precizat că va cere convocarea unui Congres Extraordinar care să se ocupe şi de statut şi de oferta politică.

"Nu intru cu patimă în această cursă, ci pentru că ştiu cât de greu este cest moment".

"Nu toată lumea a atras aşa cum s-ar fi putut trage la această campanie prezidenţială". 

"Nu putem lăsa acest Guvern să-şi facă de cap".

Alegeţi astăzi, pe lângă preşedinte, un secretar general puternic, indiferent cum se numeşte. Sunt pasiuni imense în această sală, sunt poate şi resentimente, lucruri pe care le putem spune şi altele pe care nu le putem spune

La acest congres putem da naştere unei puternice echipe de conducere.

De la 35%, cu un guvern alternativ ne prind alegerile cu peste 40% şi e păcat să nu facem acest lucru, pentru că-l merităm şi e lucrul de care ţara are nevoie.

14.21 Discurs Miron Mitrea - Retragere în favoarea lui Ponta

"Cred că PSD are nevoie de o resconstrucţie de jos în sus: nu cred că este sănătos ca în organizaţii să mai fi fost făcute alegeri interne de 3-4 ani. Astăzi trebuie să ne unim şi să găsim soluţia pentru ca partidul să meargă mai departe."

"Nimic nu omoară mai mult în politică decât ridicolul. Dacă nu reuşim sa iesim din acest moment de ridicol, riscăm ca toată forţa organizaţiilor noastre să fie insuficientă, să nu ajungă ca PSD să revină la putere".

"Nu m-am înscris ca să fiu preşedinte al partidului, ci ca sa dau un semnal ca actuala stare a PSD este inacceptabilă. Mă retrag şi îi dau voturile mele lui Victor Ponta", a declarat Miron Mitrea.

13.31 Discurs Victor Ponta

"Mă cunoaşteti cu toţii foarte bine şi vă spun de la început să nu fiţi uimiţi de ceea ce am să vă spun. Nu o să-l critic pe Mircea Geoană pentru că nu asta trebuie să facem aici. Nu o să povestesc experienţele cu Marian Vanghelie, voi încerca să nu fiu ironic", şi-a început discursul Victor Ponta.

"Am ales să candidez pentru că eram supărat pentrui că totul se transformase înt suspiciune, îmi arăţi votul, îţi arăt votul. Vreau să redau PSD-ul pesediştilor", a declarat Ponta.

"Aş vrea să fac o altă minune: să închid toate rânile care s-au deschis în ultima perioadă. Am intrat acum 10 ani într-un partid care credea în onoare, în solidaritate, în respect. Vreau să pornesc pe acest drum cu oamenii care ne-au fost modele în politică: Adrian Năstase, cu cel care ne-a fost tuturor model, cu dl Ion Iliescu. Vreau să pornesc la drum cu Mircea Geoană", a spus candidatul pentru şefia PSD.

"Niciodată partidul nostru nu va pune în pericol funcţia de preşedinte al Senatului doar pentru a ne răzbuna pe problemele noastre interne, cum am făcut în 2006, când am dat liberalilor preşedinţia Camerei", a dat asigurări Ponta.

"E umilitor ca preşedintele de onoare să fie votat din 4 în 4 ani. Se constată care este preşedintele fondator", a precizat Ponta. 

Victor Ponta a precizat că vrea să modifice statutul partidului, dar vrea ca modificarea statutului să fie gândită.Aceasta a spus că vrea o Constituţie care să nu fie gândită de Traian Băsescu şi că vrea să introducă în noua constituţşie ca parlamentari care au câştigat alegerile având o anumită culoare politică să-şi piardă mandatul dacă aleg să treacă la un alt partid. "Vreau să ieşim din această închisoare portocalie", a declarat Victor Ponta.

Proiectul lui Ponta: "România Corectă"

"Am un proiect foarte concret, se numeşte România Corectă. Am devenit partidul bunelor intenţii nefinalizate. Am avut o mulţime de proiecte foarte frumoase dar nici unul nu s-a dus la bun sfârşit. Nu candidez contra cuiva, ci candidez pentru ceva, pentru acest proiect. Proiectul meu prevede 22 de măsuri concrete: refacerea listelor de membri, convenţie anuală care să judece conducerea, o opoziţie fermă cu soluţii la actualul guvern. O prudenţă maximă în alianţe, o selecţie corectă a resurselor umane, democratizarea partidului şi descentralizarea lui, asumarea trecutului şi a realizărilor", a decalrat Victor Ponta.

Acesta a făcut şi o promisiune: "Nu-l voi avea niciodată consilier pe Cozmin Guşă".

13.24 Discurs Mazăre - Retragere în favoarea lui Ponta

"Cred că Victor (Ponta, n.r) are sânge în el. Eu zic că el este cel mai nimerit să conducă partidul. Aşa că vă rog, pe care care m-aţi fi spijinit pe mine, aşa mai atipic, să-l votaţi pe Victor", a declarat Radu Mazăre.

"Politica este ca fotbalul: pe goluri. Eu cred ca ar trebui să rămână şi să joace în liga de sus doar cei care câştigă. Cred că este o chestiune de onoare să te retragi când ai avut parte de toată susţinerea să candidezi, a mai spus primarul Constanţei.

Sunt în război cu poliţia politică a lui Băsescu. Sunt în război şi îi reprezint pe cei hăituiţi, pe cei cărora le este frică să vorbească la telefon pentru că pot fi ascultate", aşa şi-a început Mazăre discursul.

12.42: Discurs Cristian Diaconescu

"Partidul s-a cam încălzit şi că trebuie să se mai răcorească puţin. Cred că e timpul ca unii să părăsească partidul şi să lase uşa deschisă să ne mai răcorim şi noi, ceilalţi. Eu am strâns din dinţi când ne-am trezit în centru partidului cu un circ mediatic nemaintâlnit, nemaîntâlnit nici la celelalte partide. De ce a trebuit să începem noi. Pe acest fundal şi cu aceste atitudini, tot ce înseamnă putere de dreapta în România îşi freacă mâinile de bucurie. Am ajuns de râsul lumii. Trebuie să ne oprim aici şi acum. Nu meritâm aşa ceva chiar dacă nu ştim să ţipâm, sau unii cred că nu ştim să ţipăm", şi-a început cuvântarea candidatul pentru funcţia de preşedinte.

Acesta a fost întrerupt de Radu Mazăre, care ar fi dorit să ia cuvântul. "Ce trebuie să cer aprobarea Congresului pentru a putea vorbi şi eu", s-a întrebat primarul Constanţei.

12.23 Scandal la Congres

Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntar, a declarat la Congres că a fost exclus din PSD de către Marian Vanghelie împotriva statutului partidului. Vanghelie a încercat să răspundă, însă a fost fluierat de colegi, iar Mircea Geană a intervenit spunând că nu va permite transformarea Congresului întru-un "bâlci ieftin" ducerea acestuia în derizoriu.

Pandele a precizat că a fost exclus deoarece s-a ridicat împotriva lui Marian Vanghelie şi a lui Mircea Geoană. Mai multe despre excluderea lui Pandele din PSD citiţi aici.

Candidatura lui Pandele pentru funcţia de vicepreşedinte a fost respinsă.

Ion Iliescu: Pe fond, domnul Pandele are dreptate. Suspendarea lui Pandele trebuia să fie discuta în Consiliul Naţional. Nu s-a discutat, deci trebuie desfiinţată excluderea.

12.07 S-a respins ideea înfiinţării unei noi funcţii în cadrul conducerii PSD. S-a decis ca astăzi să se voteze pentru funcţia de preşedinte, secretar general, vicepreşedinţi şi pentru noul Consiliu Naţional al partidului.

11.51: Primele divergenţe: înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte executiv

Vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita a popus înfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv în partid. Ideea a fost desfiinţată de Ion Iliescu, care a precizat că nu se discută "pe fond" astăzi şi că pot fi folosite deja funcţiile existente în partid prentru preluarea unor atribuţii, ca de exemplu cea de preşedinte al Consiliului Naţional, funcţie deţinută în prezent de Adrian Năstase.

Victor Ponta: Adrian Năstase a propus înfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv şi aţi respins ideea. Aţi avut dreptate să o respingeţi. Vrem să avem un secretar general puternic, vrem să avem funcţiii în Congres. O soluţie ar fi un prim-vicepreşedinte şi să îi reprezinte pe ceilalţi vice-preşedinţi în raporturile cu structurile de conducere. Acesta a propus ca funcţia de prim-vicepreşedinte pe cel care obţine cele mai multe voturi.

Adrian Năstase: Votul a fost împotrivă ieri în Comitet, de aceea e surprinzător că ea e adusă în discuţie acum.

Congresul PSD a aprobat, în unanimitate, modificarea Statutul în privinţa alegerii celor 15 vicepreşedinţi, astfel încât aceştia vor fi aleşi direct de către delegaţi, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute.

11.23: Patru candidaturi retrase pentru funcţia de vicepreşedinte. Au mai rămas în cursă 58 de social democraţi pentru această funcţie. De asemenea, au fost validate candidaturile celor 9 înscrişi pentru funcţia de preşedinte al PSD. Candidaturile lui Florentin Pandele şi Nicolae Bădălău pentru funcţii de vicepreşedinţi au fost invalidate.

11.21 Ion Iiescu: Unii au crezut că pot face reformă în partid îndepărtându-l pe Ilescu

Preşedintele de onoare al partidului, Ion Ilescu, a declarat înainte de începerea congresului că s-a opus votului pe echipe pentru a nu fragmenta partidul. "Am respins ideea vânatului în haită, adică ascunderea unora în spatele altora. Să iasă fiecare să se lupte pentru el. Dacă promovăm ideea luptei între echipe spargem partidul, a declarat Ion Iliescu. Întrebat de ce nu a acceptat să preia frâiele partidului până la redresarea acestuia, fostul preşedinte a precizat că n 2005 acceptase ideea de a uşura trecerea de la putere în opoziţie. "Atunci (în 2005, când a preluat conducerea Mircea Geoană, n.r) unii au crezut că pot face ei reformă îndepărtându-l pe Iliescu", a declarat preşedintele de onoare al PSD.

10.50 Mitrea: Schimbările de generaţie sunt mereu bine venite în partid, însă important este cum cuplezi experienţa cu vârsta. Sigur vârsta este şi ea o calitate. am Avut+o toţi. Nu cred că voi fu pus o altă situaţia decât aceea de a mă alege pe mine

10.45: Geoană întrebat ce va face dacă nu va mai fi preşedinte: E soare afară şi mâine va fi tot soare

UPDATE 10.39 Năstase: "Important este ca mesajul Congresului să fie unul de unitate, care să ne ajute să repornim motoarele partidului. Sper că această conducere nouă, mai tânără , mai viguroasă, cu Victor Ponta să fie o soluţie". Adrian Năstase a ţinut să precizez că nu va candida.

10.34  Ioan Domonco, candidat pentru şefia PSD, a fost suspendat din partid  pe o perioadă de şase luni, potrivit deciziei conducerii organizaţiei Dorohoi a partidului.

10.26 : Ponta, convins că va câştiga dacă "se votează liber"

"Am emoţii după pentru că ştiu cât de multe am de făcut. Sunt convins că dacă toţi colegii mei vor vota liber, fără a fi supuşi presiunilor, vor vota pentru viitor şi nu pentru trecut", a declarat Victor Ponta, candidat pentru funcţia de preşedinte în PSD.  Acesta a adăugat că acest Congres "este o şansă extraordinară pentru PSD".

10.19 Dan Nica: Mircea Geoană are prima şansă

Unul dintre liderii importanţi ai PSD-ului, Dan Nica, a declarat înainte de Congres că Mircea Geoană are prima şansă pentru a rămâne la conducerea partidului, dar că vor atârna greu şi programele pentru partid aduse de fiecare candidat .

10.15 Liviu Dragnea: Astăzi ne putem aştepta la retrageri surpriză

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la momentul sosirii la Romexpo, locul unde se desfăşoară Congresul, că astăzi ar putea exista retrageri din cursa pentru şefia partidului, şi nu depuneri de candidaturi surpriză. Social democraţii îţi aleg astăzi liderii. 9 candidaţi sunt angajaţi în lupta pentru funcţia de preşedinte, printre ei Mircea Geoană, Victor Ponta, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea şi Radu Mazăre.

Mai citeşte şi:

VIDEO Marian Vanghelie, filmat în timp ce-l înjură pe Mircea Geoană

Este suficient loc pentru cele 2.200 de scaune, care au fost aşezate ordonat, pe sectoare, în aşteptarea participanţilor şi a invitaţilor la Congres. Există însă şi un inconvenient: pereţii sunt coloraţi în portocaliu, culoarea PDL. Aceasta este de-a dreptul ţipătoare chiar pe peretele uriaş din fundal, lângă care vor sta liderii partidului.

„Peretele acesta o să-l mascăm cu un banner, dar pentru pereţii laterali nu avem ce să facem. Asta e: este puţin portocaliu!", a spus, uşor dezamăgit, deputatul de Botoşani, Andrei Dolineaschi, care coordona lucrările.

Ca să mascheze cât mai mult din culoarea adversarului, organizatorii au recurs la arma din dotare: roşul PSD. Aşa că podiumul urma să fie tapetat cu o mochetă de culoarea sângelui, cărată într-un sul de câţiva metri de doi muncitori năduşiţi.

Draperiile de la intrare sunt tot roşii, la fel ca acelea care maschează câţiva stâlpi din sală. Doar la cabinele în care vor vota social-democraţii au rămas perdele albastre. „De astea nu ne‑am putut atinge, sunt ale Romexpo", spune Dolineaschi, cu aceeaşi dezamăgire.

40 de cabine de vot

Organizatorii au fost foarte atenţi cu momentul alegerilor şi au pregătit 40 de cabine de vot pentru ca social-democraţii să-şi aleagă în tihnă noul lider. Cum la Congres sunt aşteptaţi 1.700 de delegaţi, înseamnă că, într-o singură cabină, vor vota 43 dintre aceştia.

Dacă fiecare votant va pune ştampila pe cele trei buletine de vot în trei minute, atunci votul va dura două ore şi zece minute dacă procedura va decurge fără întrerupere. Este de aşteptat să se ajungă însă şi la al doilea tur de scrutin, ceea ce înseamnă că social-democraţii vor vota, în total, mai bine de patru ore.

Înfrângere pe toată linia pentru Geoană

Cu mai puţin de 24 de ore înainte de Congres, Geoană a suferit o înfrângere pe toată linia. Liderii partidului au respins propunerea sa ca la Congres să nu mai fie aleşi preşedintele şi vicepreşedinţii, ci doar să fie modificat statutul.

Geoană este însă cel care a insistat pentru desfăşurarea unui Congres extraordinar la 20 februarie, în ciuda împotrivirii unor lideri, printre care şi Adrian Năstase. Acum o săptămână, Geoană nici nu a vrut să audă de amânarea Congresului, spunând că aşa ceva s-ar întâmpla doar dacă România ar fi paralizată de zăpadă.

În defavoarea lui Geoană a venit şi hotărârea Comitetului Executiv, care a consfinţit ceea ce părea un curent majoritar în partid: candidaturi individuale la Congres.

Liderul PSD reuşise să impună candidaturile pe liste, dar a pierdut acest atu în urma anunţului de retragere făcut de Ion Iliescu. Renunţarea la crearea funcţiei de prim-vicepreşedinte, poziţie dorită de Mircea Geoană, constituie altă pierdere pentru liderul PSD.

Acesta a rămas în doar două zile fără atuurile câştigate în urmă cu două săptămâni. Astăzi, la Congres, votanţii vor primi trei buletine de vot: unul pentru candidaţii la preşedinţia partidului, unul pentru aspiranţii la poziţia de secretar general şi unul pentru doritorii celor 15 funcţii de vicepreşedinte, care nu vor mai fi nici pe domenii, nici regionali.

"Votul unanim a fost ca alegerile să se deruleze individual, urmând ca teza votului în echipe să fie reţinută pentru modificarea statutului."
Mircea Geoană
preşedintele PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite