Alegeri în PSD: Candidaţi pe liste, un vis de patru zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană,  la prima înfrângere de după prima victorie, înainte  de Congres
Mircea Geoană, la prima înfrângere de după prima victorie, înainte de Congres

Aspiranţii la şefia PSD şi-au depus ieri candidatura în mod individual, deşi Mircea Geoană ar fi vrut ca fiecare pretendent să prezinte o listă cu echipa sa. În cursa pentru conducerea partidului au intrat oficial Geoană, Ponta, Diaconescu, Mitrea, dar şi „primarul din Amara şi o doamnă“.

La sediul central al PSD a fost ieri un continuu du-te-vino. Doritorii de funcţii au venit în persoană sau şi-au trimis reprezentanţii pentru depunerea dosarelor. Cum actualul statut al partidului este încă în vigoare, candidaturile au fost depuse individual şi nu pe listă, aşa cum s-a străduit să impună Mircea Geoană. Liderul PSD reuşise, luni, să impună candidaturile pe listă, într-o şedinţă de opt ore a conducerii partidului.

Citiţi şi:

Sondaj CURS: Mircea Geoană, văzut preşedinte de 43% dintre social-democraţi

VIDEO Marian Vanghelie, filmat în timp ce-l înjură pe Mircea Geoană

Lista de candidaţi pentru preşedinţia PSD rămâne deschisă până sâmbătă



Numai că, obligat de  nemulţumirile stârnite în partid, a făcut un pas înapoi şi a propus ca soluţie votul pe lista deschisă (care permitea tuturor social-democraţilor să candideze la funcţii de conducere pe lista unui candidat la preşedinţia partidului).

Şi această variantă a fost criticată, ceea ce pare să-i fi creat lui Geoană un dezavantaj. În schimb, Victor Ponta, un adept al candidaturilor individuale sau pe funcţie, pare să fi câştigat teren. Modalitatea de a candida individual (pentru o funcţie) sau pe listă (aspirantul la preşedinţie vine cu echipa sa) poate să încline balanţa în favoarea unui candidat la şefia PSD. Motivul: foarte mulţi membri ai partidului nu agreează ideea candidaturilor pe liste.

Periplul candidaţilor

Felul în care se candidează va fi stabilit la Congresul de mâine, când taberele lui Victor Ponta şi Mircea Geoană se vor bate pentru păstrarea actualului statut al partidului sau pentru modificarea prevederilor. Până acum au intrat în cursa pentru şefia PSD şapte candidaţi: Mircea Geoană, Victor Ponta, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea, Andrei Alexandru, plus „o doamnă şi primarul din Amara".

În Kiseleff au venit ieri pentru a-şi depune candidaturile Mircea Geoană, Victor Ponta şi Liviu Dragnea, aspirant la funcţia de secretar general al PSD. Miron Mitrea şi-a trimis dosarul printr-un consilier, însă despre candidatura lui Mazăre nu se ştia nimic.

Alţi doi social-democraţi s-au arătat interesaţi să preia frâiele partidului şi funcţia de preşedinte. „Este vorba despre o doamnă şi primarul din Amara", a menţionat secretarul general Liviu Dragnea, fără alte precizări. Cei doi proaspeţi candidaţi au rămas învăluiţi în mister, secretariatul partidului preferând să nu ofere amănunte.

Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, care şi-ar dori o funcţie de vicepreşedinte, nu s-a grăbit deloc, documentele sale fiind înregistrate cu puţin înainte de expirarea termenului, fixat pentru ora 16.00. Senatorul Titus Corlăţean a apărut în jurul prânzului, tot pentru o funcţie de vicepreşedinte. Actualul statut permite anunţarea unei noi candidaturi chiar în timpul Congresului.

Modificări dorite de Geoană

Mircea Geoană şi tabăra sa au încercat să impună modificarea actualului statut, prin introducerea votului pe listă. Ideea n-a fost deloc bine primită, fiind văzută de membrii de rând ai partidului ca o îngrădire a şanselor de a accede la funcţii.

Alte modificări dorite de Geoană este înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, pentru care liderul PSD îl vedea potrivit pe Cristian Diaconescu, şi simplificarea procedurilor de excludere din partid.

Ponta susţine statutul actual

Victor Ponta şi susţinătorii săi se pronunţă pentru păstrarea prevederilor din actualul statut al partidului, cum ar fi, de exemplu, candidatura individuală la funcţii. Mulţi social-democraţi sunt de acord cu această modalitate, despre care spun că permite oricărui membru al partidului accesul în conducere.

Actualul statut nu prevede funcţia de preşedinte executiv şi pe cea de prim-vicepreşedinte şi permite anunţarea unei noi candidaturi chiar în ziua Congresului.

"Echipa nu este formată din câţiva lideri, ci este făcută din masa partidului."
Mircea Geoană
preşedintele PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite