Lista de candidaţi pentru preşedinţia PSD rămâne deschisă până sâmbătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine îl susţine  pe  Cristian Diaconescu
Cine îl susţine pe Cristian Diaconescu

Zi de foc astăzi pentru social-democraţi. Până la ora 16.00 trebuiau depuse ultimele candidaturi pentru şefia partidului, alegerile urmând să aibă loc sâmbătă.

UPDATE Geoană lasă de înţeles că şi sânbătă pot fi depuse candidaturi

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a lăsat să se înţeleagă că anunţurile privind depunerea candidaturilor ar putea fi făcute şi sâmbătă, deşi luni Comitetului Executiv a decis că la congres se va candida pe listă care urma să fie depusă până astăzi la ora 16.00.

Geoană a anunţat că şi-a depus astăzi candidatura pe baza actualului statut care nu prevede listele. „De fiecare dată am avut un termen pentru a depune candidaturile, dovadă că marea majoritate au depus deja documentele obligatorii”, a explicat Geoană, potrivit Realitatea Tv. Numai că termenul nu este prevăzut în statutul partidului, după cum a subliniat şi fostul premier Adrian Năstase.

Fostul premier nu a exclus că ar putea să-şi anunţe din nou candidatura la şefia PSD sâmbătă, în timpul dezbaterilor şi a spus că termenul fixat iniţial pentru astăzi este contrar Statutului.

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte mâine de la ora 15,00 la Parlament, dimineaţă fiind prevăzută o şedinţă a Comsiei pentru statut.

UPDATE Vanghelie: Şi sâmbătă se pot depune candidaturi

Anterior, preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a afirmat că şi în timpul congresului de sâmbătă se pot depune candidaturi.

Vanghelie fost întrebat dacă şi-a depus candidatura la funcţia de vicepreşedinte în echipa lui Geoană, aşa cum a anunţat. "Eu nu mă grăbesc… Pot să fiu o surpriză, că ştiţi că şi în congres se vor depune candidaturi. Pot să fac parte din surprize, nu vă place să fiu o surpriză?(…)Cred că o să-mi depun şi eu", a răspuns liderul PSD Bucureşti.

UPDATE Rus, Dâncu şi Puşcaş nu vor participa la congres

Celebrul grup de la Cluj nu acceptă noul statut, astfel că fostul lider al PSD Ioan Rus a acuzat actuala conducere a partidului că a "privatizat" partidul şi a spus că, în semn de protest faţă de organizarea Congresului, nici el, nici Vasile Dâncu, nici Vasile Puşcaş nu vor participa la acesta.

"Cred că PSD a fost privatizat de preşedintele partidului şi de o ceată de haidamaci care nu slujesc interesul partidului", a spus Rus.

El a mai spus că, în prezent, PSD funcţionează "ca un SRL, în interiorul acţionarilor, şi obţine profit pentru proprietarii săi".

Dacă până ieri după-amiază doar Mircea Geoană, Miron Mitrea şi Victor Ponta îşi anunţaseră candidaturile, lucrurile s-au schimbat seara când Cristian Diaconescu a refuzat să facă parte din echipa lui Mircea Geoană.

Citiţi şi:

Împărţeala voturilor în PSD

UPDATE Liviu Dragnea a declarat că şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de secretar general al PSD, el susţinând că nu are cunoştinţă dacă pentru această funcţie s-a mai înscris vreun candidat. Actualul secretar general al PSD a făcut această declaraţie la sediul central al PSD.

Termenul de depunere a candidaturilor a expirar astăzi, la ora 16.00, potrivit deciziei luată luni de CExN, dar există şi posibilitatea depunerii de candidaturi în Congres, conform Statutului, dacă acest for este de acord.

Astăzi, înainte de orele prânzului, vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu s-a înscris oficial în cursa pentru şefia partidului, printr-un intermediar, pentru că se afla la Cluj. Lista depusă de Diaconescu conţine un candidat pentru prim-vicepreşedinte - Constantin Nicolescu, unul pentru secretar general - Valeriu Zgonea şi 15 pentru vicepreşedinte: Vasile Puşcaş, Dan Mircea Popescu, Adrian Severin, Ioan Chelaru, Marian Oprişan, Nicolae Bănicioiu, Şerban Nicolae, Gheorghe Bunea Stancu, Iasmina Pârvulescu, Mădălin Voicu, Florian Popa, Ovidiu Natea, Alexandru Cordoş, Mircea Ursache şi Carmen Moldovean. Unii dintre aceştia au negat apoi că ar candida în echipa lui.

Lista lui Diaconescu este deschisă, toţi cei care doresc să candideze în echipa sa fiind liberi să-şi depună candidatura în continuare.

Un alt candidat, Victor Ponta, şi-a depus candidatura înaintea orei 14.00, la secretariatul general al partidului. El a mai spus că susţinătorii săi vor candida individual şi că nu are o listă.

Referitor la Mircea Geoană, Ponta declara ieri că şi-a făcut datoria faţă de acesta, sprijinindu-l în campania electorală. Ponta a menţionat că nu a primit nici măcar un "mulţumesc" în schimb şi că îşi reproşează doar că nu l-a "păzit" pe liderul PSD pentru ca acesta să nu meargă la S. O. Vântu.

Senatorul Miron Mitrea şi-a depus candidatura, înainte de expirarea termenului limită, la şefia PSD printr-un intermediar. Pe lista lui se află alte 14 candidaturi la funcţii de conducere, precum cea a lui Marian Sârbu, Eugen Bejinariu sau Constantin Boşcodeală. Anterior, el a criticat decizia CEx în cceea ce priveşte candidaturile pe listă, considerând că este împotriva a ceea ce el crede şi că nu are nicio bază statutară. Mitrea îşi va depune candidatura prin mandat.

Adrian Năstase
a afirmat astăzi că nu acceptă termenul stabilit de Comitetul Executiv privind depunerea candidaturilor până joi, la ora 16.00, precizând că nu îl va convinge nimeni să candideze în cazul în care Statutul va prevede alegerea conducerii pe liste. Totodată, el a mai spus că varianta votului noii conduceri pe liste deschise este "mai amuzantă" decât varianta listelor închise, criticând graba şi erorile pe care le fac unii social-democraţi care doresc modificarea Statutului pentru a rezolva probleme personale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite