Tăriceanu: 'Antonescu trebuie lăsat să demonstreze ce poate, dar mai ales ce nu poate!'

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În preziua alegerilor, Tăriceanu s-a transformat într-un susţinător al lui Crin Antonescu
În preziua alegerilor, Tăriceanu s-a transformat într-un susţinător al lui Crin Antonescu

Fostul lider liberal Călin Popescu-Tăriceanu şi-a declarat ieri susţinerea pentru Crin Antonescu, înscris în cursa pentru şefia PNL. Deşi un adversar vehement al votului pe moţiuni, idee susţinută de actualul lider al PNL, Tăriceanu crede că Antonescu nu trebuie schimbat din funcţie.

UPDATE : Tăriceanu: Antonescu trebuie lăsat să demonstreze ce poate, dar mai ales ce nu poate!

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a clarificat ieri pentru „Adevărul” mesajul transmis delegaţilor în prima zi a Congresului PNL, când a susţinut că Antonescu trebuie menţinut la conducerea partidului.

Eu am spus că domnul Antonescu trebuie lăsat să-şi continue mandatul, tocmai pentru a ne convinge de ce poate, dar mai ales de ce nu poate”, a spus, ironic, fostul preşedinte al PNL.

Acesta nu şi-a exprimat susţinerea pentru niciunul dintre candidaţii rămaşi în cursă, dar s-a declarat vehement împotriva alegerii conducerii partidului pe moţiuni, susţinute de Antonescu . Sistemul de vot pe liste a fost adoptat ieri de Congres.

Crin Antonescu a bifat ieri, în prima zi a Congresului, a treia victorie în cursa pentru preşedinţia partidului. Modificarea statutului în sensul votării echipei de conducere pe liste a trecut cu 1.089 de voturi pentru şi 258 împotrivă.

Mai citeşte şi:

Culisele unui Congres fără surprize: aronganţe din partea lui Crin Antonescu şi consolorări pentru Ludovic Orban

Antonescu se aşteaptă la dezertări din partid după Congres

Dacă în urmă cu câteva zile, unii liberali spuneau că lupta între principalii doi candidaţi, Crin Antonescu şi Ludovic Orban, ar putea fi decisă de votul oamenilor lui Tăriceanu, lucrurile s-au limpezit ieri. „Mai bine de jumătate dintre oamenii cunoscuţi ca susţinători ai lui - cei de la Alba şi Ilfov - au votat pentru modificările lui Antonescu", ne-au declarat surse liberale. Votul lor a venit după ce fostul premier a dat un semnal de la tribuna Congresului că l-ar susţine pe cel care l-a învins cu un an în urmă.

În replică la invitaţia adresată de deputatul Mihai Banu de a candida pentru şefia partidului, Tăriceanu a răspuns că nu numai că nu-şi doreşte acest lucru, dar şi militează pentru continuarea mandatului lui Antonescu.

„Nu doresc să candidez, indiferent de forma de statut care se va vota. Consider că astăzi Congresul trebuie să dea dovadă de consecvenţă. L-am ales pe Crin Antonescu la Congresul precedent, cred că trebuie să-i dăm posibilitatea să ne arate tot ce poate ca preşedinte al partidului", a spus Tăriceanu. Anterior, acesta a criticat vehement statutul propus de Antonescu, calificându-l „nedemocratic".

„E multă vorbăraie, foarte puţin conţinut adevărat. Se încearcă să se creeze un fel de abureală", a mai spus fostul premier.

Bătălia pentru liste

Posibilul sprijin oferit de Tăriceanu îl lasă însă rece pe Crin Antonescu. „Nici nu mă interesează sprijinul domnului Tăriceanu şi nici declaraţiile dumnealui. Este problema lui pe cine susţine", ne-a declarat Antonescu.

Lista pe care acesta o pregăteşte pentru Congres nu era definitivă nici ieri, în prima zi a reuniunii liberalilor. Dacă lista lui Antonescu ar putea cuprinde nume precum Norica Nicolai, Varujan Vosganian, Relu Fenechiu şi Romeo Stavarache, cea a lui Orban i-ar putea include pe Gabriel Berca sau Renate Weber.

Potrivit unor surse din partid, lista lui Orban ar putea fi completată cu nume de primari din teritoriu. „Antonescu vine cu aceiaşi oameni, care ies mereu în faţă, în timp ce Orban vrea să dea şi teritoriului o şansă", a explicat unul dintre susţinătorii prim-vicepreşedintelui PNL.

Deşi a luat în calcul posibilitatea retragerii din cursă, Orban a fost ambiţionat să continue de tonul ironic folosit de Antonescu la adresa sa.

Cataramă, la luptă de unul singur

Un mister total reprezintă însă lista pe care Viorel Cataramă, cel de-al treilea candidat, susţine că o are pregătită pentru Congres. Ironizat de Antonescu, Cataramă şi-a făcut apariţia ieri, cu câteva minute înainte de a-i veni rândul la tribună.

El a fost ignorat de majoritatea liberalilor. Delegaţii PNL se amuzau pe la colţuri, glumind pe seama succesului pe care Cataramă speră să-l obţină astăzi, promiţând intrarea la guvernare.

Deputatul liberal Ioan Timiş a plecat la PDL

Deputatul PNL Ioan Timiş şi-a anunţat ieri demisia din partid şi trecerea la PDL, despre care a spus că „are în ideologia sa un orizont liberal". Timiş a luat această decizie chiar în prima zi a Congresului, fără să mai aştepte rezultatul alegerilor de azi pentru şefia liberalilor.

Demisionarul l-a criticat pe Crin Antonescu pentru că impune un „absolutism iluminat" şi încearcă să fie „singura stea care străluceşte pe cerul PNL".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite