Culisele unui Congres fără surprize: aroganţe din partea lui Crin Antonescu şi consolări pentru Ludovic Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Ludovic Orban: ieri - prieteni, astăzi - adversari
Crin Antonescu şi Ludovic Orban: ieri - prieteni, astăzi - adversari

Bătălia cea mare se dă mâine. În joc este funcţia de preşedinte al PNL, dar majoritatea liberalilor dau ca sigură continuarea „erei Antonescu”.

Congresul PNL care se defăşoară zilele acestea la Palatul Victoria se anunţa unul fără surprize: o victorie fără emoţii a lui Crin Antonescu şi reconfirmarea unei echipe de oameni trecuţi în prima linie de câţiva ani. La locul faptei însă, un Congres deloc plictisitor. Calcule şi comentarii îndârjite pe la colţurile Casei Poporului şi ironii deloc fine la adresa contracandidaţilor. Lideri marcanţi care votează cu Antonescu pentru că „aşa dă bine” şi răzvrătiţii lui Orban.

Pe holurile încăpătoare ale clădirii s-au strâns încă de azi-dimineaţă mii de membri ai PNL de la centru şi din teritoriu, delegaţi sau invitaţi. Puţini vorbesc însă de surprize, de lucruri neaşteptate. La tribună,  cei doi mari candidaţi Ludovic Orban şi Crin Antonescu, sunt vecini de locuri. Se analizează reciproc, se complimentează reciproc, acoperind microfonul şi se înţeapă cu ironii fine. Se poartă cu mânuşi. Orban se uită lung către susţinătorii săi – nu sunt mulţi. Vreo 200 strânşi mai în spatele sălii. Oamenii lui Antonescu au fost aşezaţi strategic, în faţa prezidiului.

Ezitarea lui Orban

Calculele de la ora 12.00 arătau un scor clar. „Nu cred că vor fi surprize, e linişte”, susţin voci din ambele părţi. Orban încă mai speră. Înainte de începerea lucrărilor Congresului s-a întreţinut cu zeci de lideri din teritoriu şi a încercat să glumească. Susţinătorii lui nu erau însă la fel de optimişti, dar îşi păstrau poziţia.

Două ore mai târziu însă, lucrurile se precipitaseră. Calculele lui Orban arătau doar aproape 300 de delegaţi care l-ar susţine din cei aproximativ 400 pe care i-ar fi dorit de partea sa. În aceste condiţii, Ludovic Orban a forţat mutarea decisivă – a cerut ca discursul său să fie cel final. Un discurs al extremelor în care i-a făcut declaraţii de dragoste lui Antonescu şi mai mult partidului, declaraţii de război tot lui Antonescu şi  „ţuţerilor” din PNL.  Discursul lui Orban a stârnit aplauze isterice din partea unor grupuri izolate din PNL, dar şi ironia lui Antonescu. La finalul discursului, o parte dintre oamenii lui Orban dădeau ca sigură retragerea candidaturii sale. Actualul prim-vicepreşedinte al PNL s-a răzgândit însă. Ce l-a făcut să se ambiţioneze? Discursul tăios al lui Antonescu care i-a cerut să nu să se mai lamenteze.

Calculele echipei Orban au revenit la cifre mai bune după discurs. Totuşi, vizibil enervat, Orban a fost consolat pe la uşi de liberali care îl băteau prietenos pe umăr, fără însă a-i oferi sprijin.

Lovitura de graţie dată de Antonescu a venit odată cu stabilirea modalităţii de vot privind modificarea statutului în sensul dorit de liderul PNL. Dacă susţinătorii lui Orban se rugau pentru un vot secret, oamenii lui Antonescu au anunţat sec de la tribună că va fi vot la vedere, cu ridicări de mâini, pe judeţe. „Dacă ar fi vot secret, Antonescu ar avea o problemă. Aşa nu ştiu câţi au curajul”, spunea înaintea votului unul din delegaţii laşi care au aplaudat isteric discursul lui Orban, dar care a ridicat disciplinat mâna pentru statutul lui Antonescu.           

La ora votului, agitaţie mare. Delegaţi lipsă, invitaţi care încercau să se aşeze neobservaţi pe scunele delegaţilor şi „sforari” disperaţi. „Chemaţi repede pe cineva să fim 23. Nu contează...pe oricine. Trebuie să fim 23”, ţipa unul dintre liderii de filiale. Votul l-a dat învingător pe Antonescu. Liberalii spun că a contat şi un semnal dat de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu care a tras un semnal către oamenii lui lăsând să se înţeleagă că Antonescu trebuie menţinut la conducerea partidului. Doar delegaţii din Teleorman l-au votat în unanimitate pe Orban.

Mândria lui Antonescu

Sigur pe victorie, Antonescu abia dacă s-a mişcat de pe locul său din fruntea tribunei. Arunca priviri încrezătoare către posibila lui nouă echipă de conducere şi încerca să afle păreri din teritoriu prin oamenii lui. Câţiva deputaţi lansau zvonuri că lista lui Antonescu nu e gata şi că se va hotărî pe cine va promova în funcţie de cum se comportă la Congres. Lista urma să fie definitivată după o întâlnire pe care liberalii au avut-o în această seară la Rin Grand Hotel.  După Congres erau puse la bătaie trei locuri care nu ar fi fost bătute în cuie.

Prietenii invizibili ai lui Cataramă

O prezenţă discretă, abia observată de liberali. Aşa poate fi caracterizată apariţia de ieri a lui Cataramă. După un discurs scurt, care nu a trezit interesul colegilor, Cataramă a urmărit de unul singur alte cuvântări de la tribună. Fără prieteni în partid, cu susţinători doar pe o hârtie pe care este zugrăvit rezultatul unui aşa-zis sondaj care arată că 62% din liberali vor la guvernare. Nu a zăbovit mult. Gulemele pe seama numărului de voturi pe care le-ar putea obţine au circulat minute bune printre liberali.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite